De kop is eraf in het fierljepseizoen, waar Jan Teade Nauta en Marrit van der Wal zich meteen laten zien

Woensdagavond zette het Fierljepseizoen van 2021 uiteen met de eerste competitiewedstrijd in It Heidenskip. Bij een warm weerzien van de fierljepfamilie zegevierden Jan Teade Nauta en Marrit van der Wal.

Jan Teade Nauta sprong gisteren bij de opening van het fierljepseizoen meteen naar de zege.

Jan Teade Nauta sprong gisteren bij de opening van het fierljepseizoen meteen naar de zege. Foto: Henk Jan Dijks

Bij een door corona verlate seizoensouverture op 30 juni werd niet het grijze en koude weer verwacht waarin de Friese fierljeppers gisteren aan het seizoen begonnen. Desondanks waren er veel lachende gezichten te aanschouwen op de Heidenskipster schans. De Friese sportzomer is, nadat eerder het kaatsseizoen al startte, nu echt begonnen.

De winst op de eerste avond ging bij de senioren naar Jan Teade Nauta uit IJlst. Bij de vrouwen deelde Marrit van der Wal uit It Heidenskip, tegenwoordig woonachtig in Eindhoven, meteen een tik uit door met haar tweede sprong gelijk de zeventien meter te passeren (17,08). Daarmee sprong de meervoudig kampioene bijna drie meter meter verder dan dorpsgenote Tessa Kramer (14,20 meter).

Randzaken

Voor Van der Wal, tevens voorzitster van de organiserende fierljepvereniging uit It Heidenskip, een bevredigende start van het jaar. ,,Ik had het niet verwacht, maar deze sprong was zeker welkom. Ik was niet heel erg bezig met de wedstrijd, maar meer met de randzaken qua organisatie. Ik stapte relaxed in de wedstrijd en ik moet zeggen dat mij dat best goed af ging.”

De Friezin is bezig met een promotieonderzoek aan de Universiteit van Eindhoven en kan daardoor lang niet altijd aanwezig zijn bij de wedstrijden. ,,In het weekeinde wel, dan ben ik lekker thuis en dan kan ik heus even springen. Maar midweeks wordt het wat lastiger. Nu was het weliswaar ook op een midweekse dag, maar ik kan als voorzitter de opening van het seizoen op de eigen schans toch niet missen?”

Haar doel in dit seizoen is dan ook eenvoudig. ,,Het klassement volspringen om zo mee te doen aan de grote wedstrijden”, doelde Van der Wal op onder meer het FK. ,,Dus dan staat deze afstand maar weer mooi. Verder ga ik relaxt springen. Wie weet wat het mij brengt? Het was fijn om vanavond weer hier te zijn. Ik zag het bijna als een uitje. Heerlijk.”

Gooi naar de top

In de seniorentopklasse lijkt de strijd in dit seizoen vooral te gaan tussen de broers Ysbrand en Oane Galama en en Nard Brandsma. Daarachter kan zich dit seizoen een mooi gevecht ontstaan wie in het spoor van dit trio zal volgen. Maar misschien wordt het wel een seizoen met verrassingen, net zoals de Friese titel van Rutger Piersma dat vorig jaar ook was. Gisteren liet Jan Teade Nauta zien een gooi te willen doen naar de top. Zijn 19,17 meter was voldoende voor de dagzege.

,,De kop is eraf”, klonk het tevreden uit de mond van Nauta. ,,Dit is super, want zaterdag draag ik het leidersshirt. Ik had het niet gedacht met 19,17. Dat is een prima afstand, maar ik had wat meer verwacht van de anderen. Al weten wij ook niet van elkaar wat we kunnen verwachten. De concurrentie is fanatiek, maar iedereen moet soms ook even opstarten. Dat merkte je vanavond.”

Tweede werd Nard Brandsma uit Workum met 18,46, derde werd Age Hulder uit Tytsjerk met 18,41. Dat er gisteravond ook flink wat grote namen ontbraken, was geen geheim. Geen Bart Helmholt, die vorig jaar nog terugkeerde om die magische grens van 22 meter te slechten. Geen Thewis Hobma en ook geen Freark Kramer. Dat biedt kansen voor nieuwe jongens.

Juniorenstrijd

De leukste wedstrijd was die van de junioren, waar Rutger Haanstra slechts een centimeter achter dagwinnaar Nauta bleef. Riemer Durk Krol (Heeg) sprong een nieuw persoonlijk record van 18,51 en ook Wisse Broekstra toonde zich met 18,10 meter meteen als een uitdager voor Haanstra. ,,Leuk om naar te kijken”, vond Nauta. ,,Dan zit er wel weer wat leuks aan te komen.”

Nauta zelf werkte een jaar lang veel aan zijn aanloop en insprong. ,,Ik sprong in met een holle rug, wat niet goed voor je lichaam is. Dus ik heb mijn techniek aangepast en dat heeft wel een jaar gekost. Maar ik merk dat het goed in mijn systeem zit. Dat geeft een lekker gevoel. Ik had last van motivatieproblemen, ook omdat ik niet echt wist waar ik naartoe moest werken. Ik zat niet in de juiste sfeer.”

Zo is de kop eraf bij het fierljeppen. De avond die begon met wat regendruppels, eindigde met een glimlach. Nauta: ,,Deze avond hadden we echt even nodig. Vooral ik. Mooi om iedereen weer te zien, inclusief de toeschouwers. Nu nog wat mooi weer erbij.”

Uitslagen

IT HEIDENSKIP. Mannen. Topklasse senioren: 1. Jan Taede Nauta (IJlst) 19,17, 2. Nard Brandsma (Workum) 18,46, 3. Age Hulder (Tytsjerk) 18,41. Overgangsklasse: 1. Jarno Hoekstra (IJlst) 18,64, 2. Bauke de Jong (Parrega) 17,75, 3. Daan de Vries (Hurdegaryp) 16,61. Junioren: 1. Rutger Haanstra (It Heidenskip) 19,16, 2. Riemer Durk Krol (Heeg) 18,51, 3. Wisse Broekstra (Tzummarum) 18,10. Jongens: 1. Arend Veenstra (Surhuizum) 16,15, 2. Auke Jan Jilderda (Burgum) 15,60, 3. Michiel ZIjlstra (Oosthem) 14,84. Dames. Topklasse: 1. Marrit van der Wal (It Heidenskip) 17,08, 2. Tessa Kramer (It Heidenskip) 14,20, 3. Pytrix Westra (Burgum) 14,11. Meisjes: 1. Hanneke Westert (Sneek) 14,44, 2. Hilde van der Wij (Sint Jacobiparochie) 13,84, 3. Inger Haanstra (It Heidenskip) 13,71.