Dit artikel is vandaag gratis

Nederlandse hockeysters heroveren in Tokio de olympische titel na gewonnen finale tegen Argentinië

Margot van Geffen (l) en Caia van Maasakker tonen hun medailles. Foto: EPA

De Nederlandse hockeysters hebben voor de derde keer in de laatste vier edities van de Olympische Spelen goud gepakt. Ze waren vrijdag in Tokio in de finale met 3-1 te sterk voor Argentinië. Alle doelpunten vielen uit een strafcorner.

Halverwege het tweede kwart kwam Oranje op voorsprong via Margot van Geffen, die een strafcorner van Frédérique Matla licht toucheerde. Een paar minuten later was het opnieuw raak en ditmaal was Caia van Maasakker trefzeker uit een strafcorner. Niet veel later legde de verdedigster, die na de Spelen afscheid neemt, opnieuw met succes aan vanuit een strafcorner. Bij 0-0 had Van Maasakker uit een strafcorner al op de lat geschoten.

Terwijl het signaal voor de rust al had geklonken, verkleinde Agustina Gorzelany uit een strafcorner de marge toch nog tot twee. In de tweede helft vielen er geen doelpunten meer en controleerde de ploeg van bondscoach Alyson Annan het duel. Maria Verschoor kreeg nog een uitgelezen kans op de 4-1, maar zij mist van dichtbij.

Nog een paar seconden

Terwijl er nog een paar seconden te spelen waren, vierden de wisselspeelsters aan de kant al een feestje en een paar tellen voor de laatste zoemer lieten meerdere speelsters al hun stick vallen om een feestje te vieren.

Oranje, dat in 2016 de olympische titel aan Groot-Brittannië moest laten, boekte op de Spelen in Japan acht opeenvolgende zeges. Nederland was liefst 29 keer trefzeker en incasseerde slechts 4 doelpunten. In de halve finales werden de Britse hockeysters al overtuigend verslagen.

Ongenaakbaar

Sinds de Olympische Spelen van vijf jaar geleden is Nederland ongenaakbaar. Van de ruim honderd duels werden er slechts drie verloren. Twee maanden geleden pakten de hockeysters ook de Europese titel.

Matla kwam in de finale niet tot scoren, maar ze was op de Spelen met negen doelpunten wel de topscorer van Oranje. Felice Albers, die debuteerde op de Spelen, kwam tot zes goals.

Nieuws

menu