Dit artikel is vandaag gratis

Jutta Leerdam en Femke Kok op 500 meter in top-6; goud voor Erin Jackson

Femke Kok is na haar 500 meter zichtbaar niet tevreden over haar tijd en klassering. Foto: ANP

De Nederlandse schaatsters hebben op de Olympische Spelen in Beijing net naast de medailles gegrepen op de 500 meter. Jutta Leerdam was in de National Speed Skating Oval met de vijfde plaats de beste Nederlandse, net voor Femke Kok uit Nij Beets.

Het goud ging naar de Amerikaanse topfavoriete Erin Jackson, die zich aanvankelijk met een vierde plaats via de Amerikaanse kwalificatiewedstrijden niet had geplaatst voor de Spelen. Landgenote Brittany Bowe stond vrijwillig haar plek af, maar mocht vanwege een afmelding van een andere Amerikaanse toch starten en werd zestiende. Jackson bleef met 37,04 de Japanse Miho Takagi (37,12) en Angelina Golikova uit Rusland (37,21) voor.

Jackson

Jackson opende in haar rit tegen de Poolse Kaja Ziomek sneller dan Takagi in haar race. Ze leek die voorsprong na de tweede bocht te verliezen, maar met een sterk laatste rechte stuk dook ze toch 0,08 seconde onder de tijd van de Japanse. Takagi, winnares van zilver op de 1500 meter op de Spelen achter Ireen Wüst, zette in de vierde rit met 37,12 een tijd neer waar veel concurrenten zich op stuk beten. Haar volle rondje van 26,71 was ook de snelste in het veld. Leerdam kwam daar in rit 7 met een ronde van 26,76 nog het dichtst bij in de buurt.

Het Nederlandse debutantenbal leverde wel twee top-zes klasseringen op. Leerdam had in de zevende rit tegen de Chinese Jingzhu Jin 37,34 gereden. Het leverde haar - kort achter de derde tijd van de Russin Angelina Golikova (37,21). - na afloop gemengde gevoelens op. ,,Ik had achteraf nog wel wat harder gekund. Ik baal nu een beetje dat ik net geen brons heb”, gaf Leerdam toe. ,,Maar het niveau is gewoon superhoog hier.”

Vooruitblik 1000 meter

De Nederlandse medaillekandidate op de olympische 1000 meter was nog wel tevreden over haar opening (10,5) en haar volle ronde (26,7). ,,Ik kwam bijna het hardst van iedereen over de finish. Daar kijk ik natuurlijk ook naar, want daar gaat het voor mij uiteindelijk om op de 1000 meter. Maar ik ben ook blij dat ik er op de 500 meter al zo dichtbij zit. Ik heb snelheid en dat belooft wat moois voor de 1000 meter.” De olympische 1000 meter voor vrouwen wordt donderdag in Beijing gereden.

Friezin Femke Kok leek twee ritten later tegen de Canadese Brooklyn McDougall, na de snelste opening tot dan toe, die tijd te kunnen verbeteren, maar maakte aan het slot van haar rit een misslag. Ze finishte in 37,40. Daarmee werd ze zesde. Ze was na een rit vol missers zwaar teleurgesteld over haar eigen optreden. ,,Er zat zo veel meer in vandaag. Ik begin supergoed met bijna de snelste opening in het veld en dan heb ik vervolgens een rit met alleen maar missers”, baalde de 21-jarige Friezin over haar eerste optreden op de Olympische Spelen. Ze eindigde met 37,39 als zesde.

Femke Kok

In beide bochten ging het niet goed voor Kok, die volgens eigen zeggen ook nog bijna viel op het laatste rechte stuk. ,,Ik voel me al de hele week goed en schrok helemaal niet van de tijden die er waren gereden”, zei de sprintster. ,,Als ik die tijden nu zie, denk ik, dat had ik ook makkelijk kunnen rijden.” Michelle de Jong (Rottum) eindigde met 37,97 als dertiende.

Margot Boer is de enige Nederlandse schaatsster die op de Olympische Spelen een medaille wist te winnen op de 500 meter. Ze won brons op de Spelen van Sotsji in 2014.

Nieuws

menu