Nichtjes Kim en Britt Abma missen titel in de boot van opa

Kim en Britt Abma waren gisteren op de Snitser Mar in hun eerste NK in de Schakelklasse in de boot van hun opa dichtbij de titel. De ervaring van Drachtster Thijs Kort deed de nichtjes op de derde en laatste dag net de das om.

Thijs (r) en Erik Kort houden in de laatste race van het NK in de Schakelklasse de bewegingen van Kim en Britt Abma (links op de achtergrond) nauwlettend in de gaten.

Thijs (r) en Erik Kort houden in de laatste race van het NK in de Schakelklasse de bewegingen van Kim en Britt Abma (links op de achtergrond) nauwlettend in de gaten. Foto: Simon Bleeker

Bij het ingaan van de slotdag voerden de Sneker nichtjes, weliswaar in punten gelijk met Kort maar op basis van vier overwinningen, het klassement nog aan. Maar de wind op de slotdag, of liever het gebrek daaraan, waardoor twee van de drie races gezeild konden worden, speelde de Abma’s parten. ,,Het was een heel lastige wind. Dan komt het puur neer op tactiek. Het is niet zo dat we het niet onder controle hebben, maar door stress en zo ga je dingen doen die je niet moet doen”, vertelde de twintigjarige Britt Abma.

Thijs Kort

En nadat Kort het tweetal in de zevende race was voorgebleven, was het in de achtste en laatste race een kwestie van consolideren. ,,Het was heel irritant, maar ik zou hetzelfde hebben gedaan”, zei Kim Abma, die vandaag haar negentiende verjaardag graag met een Nederlandse titel had gevierd. ,,We konden ze vanaf de start niet loslaten. Het was niet verstandig onze eigen wedstrijd te zeilen, want als ze ons voorbij gingen, dan waren we ze kwijt. Ik heb tegen ze gezegd dat ze dat moeten opvatten als een compliment; dat we bang zijn voor jullie”, aldus Thijs Kort.

We zijn blij, absoluut. Hij ziet ons als een concurrent. Dat is mooi

En dus was er op het thuiswater geen succes weggelegd voor de nichtjes, die ooit Noord-Nederlands kampioen waren in de Flits en dit jaar in de Schakel het Pinksterevenement en de 49e Kleine Sneekweek overtuigend hadden gewonnen. En dat terwijl ze eigenlijk waren gestopt en vorig jaar weer voorzichtig aan boord stapten. Dankzij hun opa. ,,Hij heeft een boot gekocht en zei het leuk te vinden als we weer samen zouden gaan varen. En dat pakt goed uit.”

Zo goed dat Thijs Kort heel diep moest gaan om zijn zeventiende blauwe wimpel als Schakelkampioen in ontvangst te mogen nemen. ,,Ik was er niet van overtuigd dat het zou lukken. Kim en Britt zeilen het hele jaar al hartstikke goed. Ik zeil maar één keer per jaar in een Schakel, maar ik volg het wel en heb ze in de gaten gehouden”, aldus de Drachtster stuurman, die samen met Erik zijn zevende titel in de wacht sleepte. De andere tien keer was samen met zijn vrouw Willy, met wie hij later dit jaar het NK 16m2 zeilt.

27 jaar Schakel

Maar hij had wel genoten. ,,Ik had verwacht zaterdag het verschil te maken, maar daar maakten zij het verschil. Dat deden ze echt goed. Nu moesten we het met weinig wind rechttrekken”, aldus de Drachtster, nadat hij als een kampioen een nat pak had opgehaald. ,,Ik zeil al 27 jaar Schakel en zij pas een jaar. Dit is knap en heel bijzonder, dat ze zo meezeilen. Daar kunnen we de komende jaren wel rekening mee houden en ik zie ze ons op korte termijn wel verslaan. Dat motiveert enorm.”

Kim en Britt Abma waren blij met het zilver, voor titelverdediger Ronald Damen (Eemnes). ,,We zijn blij, absoluut. Hij ziet ons als een concurrent. Dat is mooi. We zijn heel fanatiek en hebben een goede boot”, vindt Kim. En Britt Abma: ,,De boot is zeker een goede koop geweest. Ik denk ook wel dat opa trots op ons is.”

Nieuws

menu