Inlineskater Moniek Klijnstra in de rubriek Hoogst persoonlijk: Als topsporters zijn we bevoorrecht

In de rubriek Hoogst persoonlijk elke week een gesprek met iemand uit het Friese sportleven. In aflevering 91: inlineskater Moniek Klijnstra (28) woonachtig in Heerenveen, samenwonend met bobsleeër Dennis Veenker en in het dagelijks leven naast de sport werkzaam op een kantoor.

Moniek Kleinstra in actie op de 500m op de piste van Sportstad Heerenveen

Moniek Kleinstra in actie op de 500m op de piste van Sportstad Heerenveen Foto: Neeke Smit

Hoe zou je jezelf in een paar woorden omschrijven?

,,Ik ben niet bang om te zeggen wat ik vind en ik neem de verantwoordelijkheid. Ik ben zelfverzekerd, rechtvaardig, maar ook wel zorgzaam.”


Beste eigenschap?

,,Ik heb niet snel een oordeel over iets of iemand. Vaak zit er wel een verhaal achter iets of iemand en ik geef daarom iedereen een kans.”


Welke invloed heeft de coronacrisis op jouw (sport)leven?

,,Door de coronacrisis zijn in 2020 heel veel wedstrijden afgelast waardoor het lastig was gemotiveerd te blijven. Er zijn geen internationale wedstrijden gehouden, waardoor nationale wedstrijden eigenlijk ’nergens’ om gingen, behalve de onderlinge competitie. Ik ben blij dat wij in augustus 2020 nog wedstrijden hebben kunnen rijden, want van wedstrijden word ik beter. Ik was bijna vergeten hoe fijn het is om wedstrijden te rijden! In de crisis ben ik meer met andere dingen bezig. Als sporter baal ik natuurlijk dat er zoveel wordt afgelast, maar daardoor ben ik wel gaan relativeren. Sport is relatief onbelangrijk en dat vergeet je als sporter wel eens, omdat je gewoon één groot doel voor ogen hebt. En daar doe je alles voor. Voor mij stond sport altijd op één. Door de coronacrisis weet je ook weer dat er meer in het leven is. En daardoor besefte ik ook wel dat we als topsporters bevoorrecht zijn, dat wij ‘gewoon’ konden doorgaan met trainen terwijl anderen niet meer naar de sportschool konden.”


Inlineskaten of skeeleren?

,,Inlineskaten is hetzelfde als skeeleren. De meeste mensen noemen het skeeleren. Maar inlineskaten is de officiële naam, dus laten we het daarbij houden.”


Waar kun je je aan ergeren?

,,Rommel. Eventjes rommel is prima, maar daarna moet het wel opgeruimd worden. Dan krijg ik weer rust.”


Met welke bekende Nederlander zou je wel een weekje willen ruilen?

,,Max Verstappen! Dan kan ik in een F1-auto racen en over de wereld reizen!”


Geloof of bijgeloof?

,,Ik geloof eigenlijk niet in bijgeloof. Dat zijn dingen die je jezelf hebt wijsgemaakt en dat beperkt alleen maar. Dat is zonde, want ik wil graag vrij zijn!”


Mooiste plekje in Fryslân?

,,Lekker in de tuin bij heit en mem in Sintjohannesga. Vertrouwd en gezellig.”


Grootste blunder?

,,Ik ben een jaar geblesseerd geweest en in die periode is de startprocedure veranderd. Toen ik een jaar later terugkwam in competitie deed ik de oude startprocedure en toen kreeg ik een valse start. Ik stond toen wel een beetje voor schut. Maar gelukkig kan ik wel lachen om dat soort dingen.”


Heerenveen of Cambuur?

,,Heerenveen. Ik ben opgegroeid in Sintjohannesga vlak bij Heerenveen. Dar ging ik naar school en daar woon ik nu ook. Ik heb wel eens wedstrijden bezocht, maar voetbal is niet mijn favoriete sport.”

Zie je inlineskaten ooit een olympisch sport worden?

,,Ik hoop het wel! Dat zou wel echt super zijn. Ik denk dat de sport wereldwijd, maar zeker ook in Nederland, een enorme boost zal krijgen. Inlineskaten heeft al eens een nominatie gehad, maar werd toen helaas niet olympisch. Inlineskaten is een heel dynamische sport waarbij snelheid, uithoudingsvermogen en tactiek bij elkaar komen. Ik denk dat het spectaculair is om naar te kijken en dat het zeker olympische waarde heeft. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik niet precies weet wat de reden is dat het niet olympisch is geworden. De laatste jaren zijn veel ontwikkelingen in de sport geweest, misschien dat dit heeft geholpen om een nieuwe nominatie te krijgen zodat het alsnog olympisch kan worden.”


Wat bijna niemand over mij weet is….

,,Ik hou niet van wielrennen…”


Ook zo blij dat het einde van de pandemie in zicht is?

,,De pandemie en lockdown heeft mij niet heel erg geremd. Ik ging niet naar de kroeg, zat niet veel bij de horeca en kon vrijwel altijd (aangepast) sporten. Het lijkt me wel heerlijk als we straks weer gemakkelijker en veilig leuke dingen kunnen doen zonder gedoe van testen. Voor de ontspanning tussen werk en training door is het wel heel fijn om iets anders te kunnen doen.”


Wanneer voor het laatst gehuild?

,,In maart vanwege een bovenbeenblessure, die niet zo makkelijk over ging. Ik wilde heel graag weer normaal kunnen trainen, maar dat ging niet. Ik raakte daardoor wat gefrustreerd en emotioneel. Uiteindelijk viel de blessure gelukkig mee. Ik heb er nu geen last meer van.”


Over tien jaar?

,,Huisje, boompje en beestje.”