Dit artikel is vandaag gratis

Nils van der Poel haalt uit naar Nederlandse lobby voor de verbetering van de ijsvloer bij de Winterspelen in Beijing. 'Dit is een gruweldaad'

Nils Van Der Poel met zijn gouden medaille op de 5000 meter. Foto: EPA

De Zweedse schaatser Nils van der Poel heeft op een persconferentie forse kritiek geleverd op de Nederlandse equipe voor het beïnvloeden van ijsmeester Mark Messer om goed ijs voor de Nederlandse schaatsers te krijgen.

De olympisch kampioen op de 5000 meter betitelt de lobby om de Canadees – die verantwoordelijk is voor de ijsvloer bij de Spelen in Beijing – te beïnvloeden als ‘corruptie’. ,,Dit is een gruweldaad.”

Bewegingswetenschapper Sander van Ginkel, die deel uitmaakt van TeamNL meet dagelijks de ijstemperatuur in de ‘Ice Ribbon’ en stapt met die gegevens naar de Canadese ijsmeester. Hij zegt in een artikel op schaatsen.nl dat er een dagelijkse lobby plaatsvindt voor het beste ijs. ,,Ik probeer zo gunstig mogelijk voorwaarden te scheppen voor onze rijders”, vertelde hij.

Geen eerlijk spel

Van der Poel werd tijdens een persconferentie geconfronteerd met het artikel en zei het al te hebben gelezen. ,,Eerst wil ik zeggen dat ik het grootste respect voor de Nederlandse schaatsers heb. Zonder hen had ik hier niet gezeten. Ik heb ook respect voor het team van ijsmeesters. Maar we moeten het over de eerlijkheid van onze sport hebben. Dit is echt geen eerlijk spel, maar corruptie. Dit is het proberen om het speelveld in je voordeel te veranderen op een onethische en moreel onjuiste manier.”

Volgens Van Ginkel in het artikel is kouder en harder ijs in het voordeel van de Nederlandse schaatsers. ,,Ze zijn gewend te glijden en nemen dat mee in hun afzet. Veel andere landen brengen rijders voort die meer een (kortere) prikslag hebben en voor wie hard ijs van minder belang is”, legt hij uit.

Van der Poel zegt niet te snappen waarom de Nederlandse schaatsbond dit laat gebeuren. ,,Het is beschamend voor de KNSB en ook voor de Nederlandse schaatsers die de KNSB vertegenwoordigen”, vindt hij. ,,Het is het grootste schandaal in onze sport. We hebben dopinggevallen gehad, maar ik zie niet in hoe dit minder erg is.”

KNSB ontkent beschuldigingen

Remy de Wit gelooft niet dat Nederland invloed heeft op de beslissingen van ijsmeester Messer. ,,Ik denk dat er veel gesprekken plaatsvinden tussen de wetenschappers van in ieder geval de KNSB, coaches en de ijsmeesters. Wij doen dat eigenlijk al jaren”, aldus de technisch directeur van de KNSB. ,,Ik ben er verantwoordelijk voor dat we een optimale prestatieomgeving creëren en daartoe behoort dat we elke dag het ijs en de luchtvochtigheid meten. Als de ijsmeester daarover met ons wil praten, hebben we het erover.”

Nieuws

menu