Nuttige zesde zege voor het partuur van Nynke Sijbrandij, Manon Scheepstra en Marrit Zeinstra in vrijeformatiewedstrijd Harlingen

Het partuur van Nynke Sijbrandij, Manon Scheepstra en Marrit Zeinstra boekte gistermiddag de zesde formatiezege van het seizoen. Maar die overwinning in de zevende vrijeformatiewedstrijd in Harlingen had meer voeten in de aarde, want op een zeer winderige accommodatie van kaatsvereniging Eendracht, dreigde tot twee keer toe een vroegtijdige uitschakeling van het supertrio, dat tweeënhalve week voor de Frouljus PC in Weidum gewoon doorging met winnen.

Marrit Zeinstra, Manon Scheepstra en Nynke Sijbrandij winnen in Harlingen de finale van het partuur van Annet de Haan.

Marrit Zeinstra, Manon Scheepstra en Nynke Sijbrandij winnen in Harlingen de finale van het partuur van Annet de Haan. Foto: Henk Jan Dijks

Want ook een supertrio ondervindt wel eens wat weerstand op weg naar een volgend succesje. En dat is alleen maar goed, om de zaak af en toe even op scherp te zetten. Want alleen in Arum moest het vrijgeformeerde trio Sijbrandij in de finale het hoofd buigen voor het andere toppartuur van Ilse Tuinenga. Beide formaties stonden in Harlingen voor het eerst dit seizoen in de eerste omloop tegenover elkaar en dat bood ogenschijnlijk perspectief voor de overige zes parturen, die het tot dusverre moeten doen met de restjes.

Het partuur van Tuinenga, met Rixt Wijnia in de plaats van de geblesseerde Margriet Bakker (lies), bracht trio Sijbrandij aan het wankelen. Maar ondanks een 3-0 achterstand knokten Nynke Sijbrandij c.s. zich weer langszij en zelfs voorbij toen Tuinenga op 3-3 en 6-6, maar nipt het perk miste. ,,Het was heel dreech kaatsen en we waren niet scherp. Ondanks dat we steeds tegen elkaar zeiden dat we goed moesten starten; scherp moesten zijn”, vond Manon Scheepstra.

Geen excuus

Die moest gisteren opslager Sijbrandij aan de stuit wat uit de wind houden. Bijna letterlijk. ,,Het waaide hard, maar daar had iedereen last van. Dat is geen excuus.” Ook achterinse Zeinstra raakte de ballen niet lekker en had wat slippertjes op de ‘boven’. ,,Dat is wel mooi, dat we ook eens ervaren dat het niet altijd zo gemakkelijk gaat. Dat het niet vanzelfsprekend is dat we winnen. We weten nu weer hoe het voelt om een 4-1 achterstand om te buigen. En hebben ook weer eens de spanning van 5 om 5 gevoeld.”

Daarbij doelde Scheepstra op de partij in de halve finale tegen Anna-Brecht Bruinsma, Anne Monfils en Jennie Terpstra. Die maakten er een echte wedstrijd van, knokten zich na een 4-1 voorsprong en 4-5 achterstand toch weer terug tot 5-5. Daarna maakte trio Sijbrandij vanuit het perk en met het ‘windvoordeel’ de partij uit. In de finale kon het partuur van Annet de Haan, net als een week eerder, ondanks een 1-0 en 2-1 voorsprong geen vuist maken. Op 2-5 en 6-6 miste De Haan het perk. ,,Dit kun je scharen onder een nuttige zege. We weten dat we, ondanks een achterstand, altijd kunnen winnen. Dat we niet opgeven. ‘It komt aanst wol’, zei Sjoukje Visser altijd. In Harlingen werkte dat in ieder geval wel.”

Prijswinnaars: 1. Nynke Sijbrandij (Leeuwarden), Manon Scheepstra (Leeuwarden) en Marrit Zeinstra (Groningen); 2. Annet de Haan (Sint Annaparochie), Lotte Delgrosso (Minnertsga) en Annelien Broersma (Leeuwarden) en 3. Tineke Dijkstra (Wjelsryp), Louise Krol (Broeksterwâld) en Harmke Siegersma (Berltsum).

Cijfers Harlingen Eerste omloop: 1. Roelie Kroondijk, Klasine Huistra en Simona Kootstra – 2. Tineke Dijkstra, Louise Krol en Harmke Siegersma 2-5 en 0-6; 3. Aletta van Popta, Mintje Meintema en Miranda Scheffer – 4. Annet de Haan, Lotte Delgrosso en Annelien Broersma 2-5 en 2-6; 5. Ilse Tuinenga, Rixt Wijnia (voor Margriet Bakker) en Sjanet Wijnia – 6. Nynke Sijbrandij, Manon Scheepstra en Marrit Zeinstra 3-5 en 2-6; 7. Anna-Brecht Bruinsma, Anne Monfils en Jennie Terpstra – 8. Serena Hovenga, Amarins de Groot en Aluca Bouma 5-2 en 6-2. Halve finale: 2. Tineke Dijkstra c.s. - 4. Annet de Haan c.s. 5-5 en 2-6; 5. Nynke Sijbrandij c.s. - 7. Anna-Brecht Bruinsma c.s. 5-5 en 6-0. Om de derde prijs: 2. Tineke Dijkstra c.s. - 7. Anna-Brecht Bruinsma c.s. 5-1 en 6-4. Finale: 5. Nynke Sijbrandij c.s. - 4. Annet de Haan c.s. 5-2 en 6-6.