Dit artikel is vandaag gratis

Nyck de Vries mag toch meedoen aan de 24 uur van Le Mans, als vervanger van Philippe Cimadomo

Nyck de Vries. Foto: ANP

Nyck de Vries doet dit weekeinde toch mee aan de 24 uur van Le Mans. De 27-jarige coureur uit Uitwellingerga vervangt bij het team van TDS Racing de 62-jarige Fransman Philippe Cimadomo, die na diverse crashes en incidenten te horen kreeg dat hij niet meer in de auto mag stappen.

‘Op voorspraak van de racedirecteur verbieden de stewards hem deel te nemen aan de rest van het programma, voor de veiligheid van hemzelf en de andere coureurs’, staat in de uitspraak van de wedstrijdleiding over Cimadomo.

TDS Racing, dat nauw samenwerkt met Racing Team Nederland, besloot daarop De Vries als vervanger op te roepen. Als reservecoureur van Toyota was hij al in Frankrijk. De Japanse renstal won de afgelopen vier edities van ‘Le Mans’.

De race over 24 uur begint zaterdag om 16.00 uur. Het team van De Vries, die uitkomt in de zogeheten LMP2-klasse, vertrekt vanaf de 31e plaats. Hij deelt de auto met zijn achttienjarige landgenoot Tijmen van der Helm en de gelouterde Zwitser Mathias Beche.

Eerdere optredens

De Vries reed de 24 Uur van Le Mans in 2019 en 2020 voor Racing Team Nederland, dat dit keer ontbreekt op het Circuit de la Sarthe. Vorig jaar deed regerend wereldkampioen in de elektrische raceklasse Formule E namens het team G-Drive Racing mee aan de iconische autorace.

Afgelopen maand maakte De Vries zijn officiële debuut in de Formule 1. Hij mocht in Barcelona de eerste vrije training rijden in een auto van Williams.

Vorige week reed De Vries in de Formule E nog in Jakarta. De kampioen van vorig jaar viel uit in de Indonesische hoofdstad, nadat hij enkele weken daarvoor de E-Prix van Berlijn had gewonnen. In het WK-klassement neemt de Mercedes-coureur de zesde plaats in. De volgende race is op 2 juli in Marokko.

Nieuws

menu