In de Elfstedenhal in Leeuwarden strijden landen om een ticket voor de Olympische Spelen

De Nederlandse curlingmannen kunnen zich eind dit jaar voor het eerst in eigen land plaatsen voor de Olympische Spelen. De mondiale federatie heeft het olympisch kwalificatietoernooi toegewezen aan Leeuwarden.

Van 4 tot en met 19 december wordt in de Elfstedenhal gestreden om de laatste drie tickets voor de Winterspelen in de Chinese hoofdstad Peking.

Van 4 tot en met 19 december wordt in de Elfstedenhal gestreden om de laatste drie tickets voor de Winterspelen in de Chinese hoofdstad Peking. Foto: Shutterstock

Van 4 tot en met 19 december wordt in de Elfstedenhal gestreden om de laatste drie tickets voor de Winterspelen in de Chinese hoofdstad Peking.

,,We gaan er alles aan doen om ons te kwalificeren”, zegt Jaap van Dorp, de skip van Oranje. ,,Dat is al vele jaren ons hoofddoel. We hebben extreem hard gewerkt om het niveau te bereiken, dat nodig is om kwalificatie te behalen.” De curlingmannen strijden met acht andere landen om drie tickets naar Peking. Nederland mag voor het eerst een internationaal curlingtoernooi van zo’n omvang organiseren. Leeuwarden huisvest ook het OKT voor de vrouwen en de gemengde dubbelteams. Daarin heeft ons land geen afvaardiging.

Tien landen

Aan het curlingtoernooi op de Spelen (4-20 februari 2022) doen tien landen mee. De Nederlandse ploeg heeft de afgelopen jaren de nodige progressie geboekt en lonkt steeds nadrukkelijker naar deelname aan het mondiale sportevenement. Voor de Spelen van Pyeongchang 2018 bleef Oranje steken op het laatste olympisch kwalificatietoernooi in Tsjechië. In eigen land gaan Van Dorp en zijn teamgenoten een nieuwe poging doen iets unieks te presteren.

,,Wij zijn enorm blij dat dit mondiale kwalificatietoernooi in Leeuwarden wordt gehouden”, aldus burgemeester Sybrand Buma van de Friese hoofdstad. ,,Wereldwijd zal er veel aandacht voor zijn. Een primeur voor Nederland en een mooie aanvulling op de al rijke Friese historie op het ijs.” Directeur Klaas Siderius: ,,Wy wolle dat dit in toernoai wurdt, wêrby’t se ynternasjonaal tinke: dit moat faker yn Nederlân. Dus wy wolle der ek echt in show fan meitsje.”