Drie stampvolle rugzakken levenswijsheden rijker en tenminste twee illusies armer is Ole Tobiasen (45) terug in Heerenveen

Drie stampvolle rugzakken levenswijsheden rijker en tenminste twee illusies armer betrad de nieuwe assistent-trainer van sc Heerenveen Ole Tobiasen (45) maandag de arena die hij 24 jaar geleden als speler verliet. Twijfel of hij er goed aan doet om een stapje terug te doen - de Deen was vorig seizoen eindverantwoordelijke bij Almere City FC - kent hij niet. „Al bij het eerste contact ging het branden. Terug bij Heerenveen: het voelt enorm goed.”

Ole Tobiasen (45) is na 24 jaar als assistent-trainer terug bij sc Heerenveen. Als speler (rechts naast wijlen assistent-trainer Henk Heising) maakte de Deen onder meer deel uit van het elftal van Heerenveen dat in 1997 de bekerfinale tegen Roda JC verloor (4-2).

Ole Tobiasen (45) is na 24 jaar als assistent-trainer terug bij sc Heerenveen. Als speler (rechts naast wijlen assistent-trainer Henk Heising) maakte de Deen onder meer deel uit van het elftal van Heerenveen dat in 1997 de bekerfinale tegen Roda JC verloor (4-2). Foto: FPh/Mustafa Gumussu

En zo keert de voormalige verdediger (vaak rechtsback, soms centraal rechts) terug bij de club die ervoor zorgde dat hij een kwart eeuw geleden aan kon haken bij de wereldtop. Want dat was Ajax in 1997. In Amsterdam, waar hij nog altijd verknocht aan is (Tobiasen blijft wonen in Weesp), werd hij kampioen, won hij tweemaal de beker, speelde hij Champions League.

Maar hij vond er als voetballer, in zekere zin, ook zijn Waterloo. Tot twee keer toe scheurde hij de kruisbanden van zijn linkerknie af. „Dat zie je zelden. Ik had de enorme pech dat het mij wel gebeurde.”

Met het risico dat hij op jonge leeftijd al een kunstknie zou krijgen (‘dat was het geval geweest als de kruisband opnieuw zou zijn afgescheurd’) verlengde Tobiasen zijn carrière uiteindelijk nog tot zijn 33e levensjaar. Hij diende zijn oude club FC Kopenhagen en ook AZ, Aalborg BK, Sandejord en MVV. Maar nooit meer zou hij zijn oude niveau aantikken. ,,De knie kon steeds minder belasting aan.” Tot het uiteindelijk niet meer ging.

Toptalent met een missie

Tobiasen had al 63 wedstrijden in de topvoetbal (FC Kopenhagen) achter zijn naam staan toen hij in 1995, een jaar na de overgang van zijn landgenoot Jon Dahl Tomasson, vanuit Denemarken de overstap naar Fryslân maakte. „Het was een andere tijd. Tegenwoordig leggen de grote clubs zelfs voor spelers van zeventien jaar al een paar miljoen euro op tafel. Clubs als Heerenveen kunnen daar niet tegen concurreren. Ik koos heel bewust voor Heerenveen om later de stap verder omhoog te kunnen maken. Heerenveen was een kleine club in opmars, waar ik uitzicht had op veel speelminuten.”

Onder leiding van zijn leermeesters Foppe de Haan en Henk Heising ontwikkelde Tobiasen zich razendsnel tot een van de dragende spelers in een elftal dat uitpuilde van het talent en ervaring. Wat hij in Heerenveen vooral leerde was maximale toewijding. „Tegen absolute topspelers als Frenkie de Jong of Memphis Depay hoef je het niet zeggen, die hebben het van nature. Maar ik heb ook vaak gezien dat grote talenten niet doorbreken omdat ze op een gegeven moment vrouwen en stappen belangrijker vinden dan voetbal. Net als Foppe toen ben ik er veel mee bezig. ‘Doe er nou alles voor. Dat je later niet zegt: had ik maar. Want dan is het vaak te laat’.”

Wat dat betreft hoopt hij, hoe pijnlijk ook, dat de hartproblemen bij Cristian Eriksen tot nadenken stemt. ,,Het zou kunnen zijn dat Eriksen zijn laatste wedstrijd gespeeld heeft. Ik hoop van niet. Maar hij is 29 jaar en misschien zegt hij wel: ‘Ik neem geen risico, het is mooi geweest’. Oftewel: je voetbalcarrière en zelfs je leven kan zomaar over zijn. Doe er daarom alles voor.”

Schok

Zijn ontslag begin maart bij Almere City was een tik. „Ik had het karwei graag af willen maken, want ik geloofde absoluut nog in onze promotiekansen. Het was een schok dat ik werd ontslagen. Zeker omdat ik twee weken eerder nog een aanbod had gekregen om bij te tekenen. Maar de deur ging dicht. Het betekende echter ook dat andere deuren open gaan.”

In Heerenveen, waar naast Tobiasen ook oud-Heraclied en assistent-trainer van Jong Oranje Peter Reekers (40) komend seizoen hoofdtrainer Johnny Jansen zal assisteren, krijgt hij kans op eerherstel. „Het is duidelijk dat ik mijn aandeel zal hebben. Ik ben hier niet gekomen om alleen maar hoedjes en hesjes uit te delen.”