Paralympische primeur voor Fryslân met gouden plak voor baanwielrenner Tristan Bangma en zijn piloot Patrick Bos

Baanwielrenner Tristan Bangma uit Donkerbroek heeft voor een Paralympische primeur gezorgd, door samen met zijn piloot Patrick Bos op de 4 kilometer achtervolging TeamNL bij de Paralympics in Tokio de eerste gouden plak te bezorgen. De 23-jarige Fries, die vanwege een oogziekte bijna blind is en nog slecht één procent zicht heeft, verwezenlijkte daarmee op de wielerbaan in Izu samen met de 34-jarige ‘stuurman’ uit Deventer het grote doel van het duo.

Tristan Bangma is dolblij nadat hij op de vier kilometer achtervolging met piloot Patrick Bos hun olympisch droom heeft verwezenlijkt en het goud heeft gepakt.

Tristan Bangma is dolblij nadat hij op de vier kilometer achtervolging met piloot Patrick Bos hun olympisch droom heeft verwezenlijkt en het goud heeft gepakt. Foto: AFP

In de finale werd titelverdediger Stephen Bate (Groot-Brittannië) met zijn compaan Adam Duggleby op het Japanse velodrome gedeclasseerd. Na 3200 meter werd de race al afgeschoten, omdat de Britse koppel was ingehaald door de beide Nederlanders. Die verkeerden in een blakende vorm en hadden twee uur eerder in de kwalificatie al geschiedenis geschreven door een wereldrecord te rijden en als eerste tandem ooit onder vier minuten te duiken (3.59,470).

,,Dit is een droom die uitkomt. Hier hebben we vijf jaar lang keihard voor gewerkt en alles op dit ene evenement gezet. Ik heb er geen woorden voor”, zei Tristan Bangma na de gouden race op de olympische wielerpiste van Izu, waar de valide baanploeg drie weken eerder ook al zo succesvol was geweest. ,,Van tevoren bedenk je veel, maar dit bedenk je niet. Eerst een wereldrecord rijden en vervolgens dan in de finale zo winnen, alles klopte gewoon.”

Ook Patrick Bos was na de gouden machtsgreep van het tweetal bijna sprakeloos. ,,We hadden er wel eens over gesproken om onder de vier minuten te willen rijden. Maar toen ik de tijd na de rit in de kwalificatie zag, werd ik daar stil van. Ik wilde het Tristan vertellen, maar kon gewoon niet praten”, vertelde een dolgelukkige Bos. ,,Dit is zo mooi. Tegelijk weet je dan, dat je twee uur later weer moet rijden in de finale en hoopt dat je dan nog een keer voluit kunt gaan. Maar dat de Britten na 3200 meter zouden inhalen hadden we niet kunnen bedenken.”

Daarmee herhaalde de geschiedenis zich, want vijf jaar eerder bij de Paralympics van Rio de Janeiro reed Bangma ook al een wereldrecord. Dat was destijds op het onderdeel één kilometer op de baan. Samen met zijn toenmalige piloot Teun Mulder realiseerden ze als eerste koppel een tijd van onder de één minuut op dat sprintonderdeel. Na die Spelen stopte Mulder en vond de Fries met Patrick Bos een andere piloot, waarmee hij ook al eerder over de baan had ‘gevlogen’.

Wereldkampioen

Samen met Bos pakte hij in 2013 voor het eerst een medaille op het NK. ,,Daar is het pas echt begonnen voor mij. Het was een droom die uitkwam”, vertelde Bangma, die met Mulder de Olympus succesvol beklom. Met Bos als piloot is de Friese ‘stoker’ zich meer gaan toeleggen op de duuronderdelen en niet zonder succes. Zo werd het duo op de weg al wereldkampioen en afgelopen zomer ook Europees kampioen.

Zijn olympische titel op één kilometer verdedigen zit er niet in, omdat hij zijn sprintvezels heeft ingeruild voor de duurvezels. ,,Ik ben een heel ander type renner geworden. Dat kun je echt niet met elkaar vergelijken.” Het duo kan even genieten van het succes, want de twee komen pas volgende week dinsdag weer in actie in de tijdrit op de weg. Hun derde en laatste onderdeel is de wegwedstrijd, die gepland staat voor vrijdag 3 september.

Koningspaar blij

Ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren enorm blij met de eerste Nederlandse gouden medaille op de Paralympische Spelen. Het paar feliciteert baanwielrenner Tristan Bangma en zijn bijrijder Patrick Bos met de prestatie. ,,Wat een geweldige start van de Paralympische Spelen voor #TeamNL! Sterk en overtuigend wisten ze de tegenstanders al te verslaan nog voor de afstand was afgerond. Een machtig schouwspel en een geweldige prestatie!”