Ook de arbiters van jubilerende scheidsrechtersvereniging uit Drachten missen hun wekelijkse voetbaldag

Evenals de amateurvoetballers zitten ook de scheidsrechters thuis in het weekeinde. De leden van scheidsrechtersvereniging Drachten laten de moed niet zakken in hun zestigste jubileumjaar. ,,Mijn voortuin heeft er nog nooit zo mooi bij gelegen.”

Het bestuur van COVS Drachten. Auke Sikke Broersma (l), Douwe Boonstra, Jo Hoekstra, Jan Wagenaar, Harm Veenstra (r).

Het bestuur van COVS Drachten. Auke Sikke Broersma (l), Douwe Boonstra, Jo Hoekstra, Jan Wagenaar, Harm Veenstra (r). Foto: COVS Drachten

Kalklijnen zijn op veel velden niet eens meer zichtbaar, het gras krijgt her en der een gele plek en het onkruid op het terras voor menig voetbalkantine schiet tussen de tegels door omhoog. Al lang is het stil op de Friese amateurvelden, waar al sinds medio oktober geen wedstrijd meer is gespeeld. Niet alleen een zware tijd voor de voetballers, maar ook voor scheidsrechters. Een eenzaam bestaan wordt zonder voetbal nog een stuk eenzamer.

Gelukkig zien de scheidsrechters van scheidsrechtersvereniging Drachten elkaar nog wel. In wat normaal gesproken een feestelijk jaar had moeten worden, heeft het fluitsignaal nog geen enkele keer geklonken. Zie het als een verjaardag zonder bezoek én zonder taart, slingers en ballonnen. Op 21 februari vierde de vereniging zijn zestigste verjaardag. In alle stilte.

Beetje trainen

,,We zijn inmiddels wel weer wat bezig.” Voorzitter Jo Hoekstra vertelt het te midden van zijn bestuursleden bij COVS (Centrale Organisatie van Voetbal Scheidsrechters) Drachten. ,,Een beetje trainen. De conditie wat op peil houden. Dat is wel weer even fijn. We vonden de zestigste verjaardag wel een moment om bij stil te staan. Een volgend jubileum is pas over vijftien jaar. Je weet nooit of je dat nog haalt als vereniging.”


We zijn geen jonge vereniging, want er zijn er ook al een aantal van tachtig plus. De helft is nog actief op het veld of zaal

Jubilerende voetbalclubs stelden hun festiviteiten uit. Datzelfde gold voor de jarige scheidsrechters van Drachten. Zo rond de negentig leden telt de vereniging. ,,Maar we zijn geen jonge vereniging, want er zijn er ook al een aantal van tachtig plus. De helft is nog actief op het veld of zaal, de rest vervult andere functies binnen het scheidsrechtersgebeuren of komt gezellig langs op clubavonden.”

Passie

Voetbal is een teamsport. Een trainer bepaalt de speelwijze en de elf spelers op het veld proberen deze zo goed mogelijk in te vullen. Vreugde en verdriet wordt samen gedeeld. De derde helft is altijd in een grote groep. Maar midden in de teamsport is de rol van de individualist minstens zo belangrijk. De scheidsrechter. Onmisbaar in de voetbalwereld. Maar ook een persoon met een passie voor zijn hobby, net als de voetballers.

Lees ook: Assistent-scheidsrechter Jan de Vries uit Gytsjerk gelooft het pas als hij ‘echt’ op het EK voetbal staat

,,Wij zijn de vereniging voor scheidsrechters uit Drachten en omstreken”, aldus Hoekstra. ,,Zowel op het veld als in de zaal. Als ze fluiten zijn ze automatisch lid van de bond, maar niet van onze vereniging. Maar we kunnen wel heel veel betekenen voor de scheidsrechters. Het op orde houden van de spelregelkennis, bijvoorbeeld. Wij hebben Harm Veenstra in ons bestuur. Hij werd in 2000 en 2001 Nederlands kampioen spelregels. Maar we zijn ook een belangenvereniging. Staan scheidsrechters bij na tragische dingen als molestaties.”


We zien dat jonge scheidsrechters wel eens afhaken na een incident. Ook als ze een keer degraderen of niet promoveren

In Fryslân komt dat zelden voor. ,,Maar we bieden het wel aan”, gaat Boonstra verder. ,,We zien dat jonge scheidsrechters wel eens afhaken na een incident. Ook als ze een keer degraderen of niet promoveren. Dat willen we voorkomen. Veel jongens menen dat ze naar het betaalde voetbal moeten en als dat niet lukt stoppen ze. Terwijl ze talentvol genoeg zijn om nog jaren mee te kunnen in het amateurvoetbal.”

Op zijn kop gegooid

Corona heeft de weekeindinvulling van de scheidsrechters op zijn kop gegooid. ,,Ik mis vooral het sociale”, vertelt bestuurslid technische zaken Auke Sikke Broersma. ,,Je komt bij clubs, treft mensen, ziet de beleving binnen de clubs en ook de charme van het amateurvoetbal. Even zitten in de bestuurskamer en praten met clubmensen. Dat zijn mooie dingen. Die periode dat er geen publiek bij de wedstrijden mocht zijn, was saai. Geen beleving, geen emotie. En je merkte op het veld ook dat de lon-tjes wat korter waren dan bij wedstrijden vóór corona.”

Lees ook: Onpartijdig, eerlijk en moedig: de ideale voetbalscheidsrechter mag best een foutje maken

Bestuurslid algemene zaken Jan Wagenaar (door zijn mede-bestuursleden respectvol ‘de nestor’ genoemd) fluit normaal gesproken in de vijfde klasse. ,,Het voetbal is er iets simpeler, maar niet minder leuk. Ik vind het er plezierig en ben er echt een liefhebber van. Op zaterdag pak je de tas in en hoop je op een mooie middag. Nu ga ik wandelen met mijn vrouw of zelf even hardlopen. En mijn tuin heeft er nog nooit zo mooi bij gelegen als dit voorjaar. Je moet toch iets doen in het weekeinde.”


In tegenstelling tot de voetballers gaan wij na een wedstrijd snel weer naar huis. Dit is onze kans voor een goede derde helft

De festiviteiten voor het jubileum staan voorlopig even in de ijskast. Maar als het weer mogelijk is, komt er een moment om gezamenlijk stil te staan bij de zestigste verjaardag. ,,Een beetje muziek, wat eten. We doen een jubileumquiz onder de leden en er zal vast wat te drinken zijn voor de mensen”, verwacht Hoekstra. ,,In tegenstelling tot de voetballers gaan wij na een wedstrijd snel weer naar huis. Dit is onze kans voor een goede derde helft.”