Ook zonder slaap kan Antoinette De Jong nog goed presteren op het ijs

Toen Antoinette de Jong twee jaar geleden bij de EK allround in Collalbo haar eerste grote seniorentitel won, viel er een last van haar schouders af. Gisteren toonde de Rottumse met herhaling van dat succes aan dat ze nu echt op het goede spoor zit.

De weg die Antoinette de Jong de voorbije jaren aflegde, was er eentje met pieken en dalen. Soms, als alles klopte, kon de allroundster van Jumbo-Visma (25) excelleren als in haar juniorentijd. Maar veel vaker kwam dat wat er in zat er tot haar eigen frustratie niet uit.

Vorig seizoen wilde De Jong eigenlijk voortborduren op de voor haar zo succesvol verlopen winter van 2019. Maar in plaats van meer grote titels aan de prijzenkast toe te voegen, greep de pupil van coach Jac Orie tussen Kerst en Oud en Nieuw naast startbewijzen voor de meeste internationale toernooien. Nationaal allroundgoud en brons bij de WK in Hamar poetsten de kater die ze daar aan over hield slechts ten dele weg.

Best lastig

Hoe anders gaat het dit seizoen. De Jong gedijt goed bij de verplichte afzondering die bij deze coronatijd hoort, heeft eindelijk schoenen gevonden die bij haar passen en onderstreept dat met goede resultaten. Eerst door bij de NK allround opnieuw de beste van Nederland te worden, daarna door het rijden van een baanrecord (3000 meter) tijdens het WK-kwalificatietoernooi.

Yn 2019 feroare ik yn it toernoai yn in riidster dêr’t de oaren op jeie moasten, no ferwachte de bûtenwrâld fantefoarren al dat ik it wol efkes klearspylje soe

Zo kon het dat De Jong zaterdag voor het eerst in haar schaatsleven als titelfavoriet aan een internationaal allroundkampioenschap begon. ,,En dat wie bêst wol lestich”, gaf ze na afloop toe. ,,Yn 2019 feroare ik yn it toernoai yn in riidster dêr’t de oaren op jeie moasten, no ferwachte de bûtenwrâld fantefoarren al dat ik it wol efkes klearspylje soe.”

Bovendien wilde De Jong haar titel zelf ook dolgraag prolongeren. Misschien was het wel daarom dat ze Thialf zaterdag zo chagrijnig verliet. Als klassementsleidster bevond de uittredend kampioene zich na twee afstanden weliswaar in een goede positie, maar Irene Schouten had haar achterstand dankzij een ijzersterke drie kilometer behoorlijk verkleind. Met 3.57,95 bleef de stayer uit de stal van coach Jillert Anema maar een fractie boven de toptijd (3.57,32) die De Jong drie weken geleden tijdens het WKKT op de klokken zette.

Onbegrip

Dat De Jong zelf een teleurstellende race reed (4.02,19) terwijl ze zo goed in vorm was, vervulde haar met onbegrip. Maar waar ze de boosheid die daar uit voortkwam vroeger nog wel eens de overhand liet krijgen, ging de knop ditmaal op tijd om. ,,Dêrom fielt dizze titel ek in bytsje as in oerwinning op mysels.”

Nog voor ze aan de laatste twee afstanden kon beginnen, kende De Jong echter een gebroken nacht, waarin ze urenlang wakker lag. In plaats van de slaap te hervatten, nam ze de races die de volgende dag op het programma stonden alvast door. Zoals ze het eerder met coach Jac Orie besproken had. ,,En doe’t ik úteinlik oan de start stie, wist ik wat ik dwaan moast.”

It wie net myn bêste wykein, mar wol goed genôch en ast dan sjen litst ek mentaal it ferskil meitsje te kinnen, jout dat in ekstra kick

Zodanig dat De Jong Schouten op de 1500 meter (1.54,83) in een rechtstreeks duel op grote achterstand reed en met een geruststellende marge van bijna tien seconden aan de vijf kilometer kon beginnen. Daarop kwam de titel vervolgens nooit meer in gevaar.

Het plan om met een sterke schaatsmijl rust voor de slotafstand te creëren had volgens De Jong perfect uitgepakt. ,,En dus helje ik dêr in soad selsbetrouwen út. It wie net myn bêste wykein, mar wol goed genôch en ast dan sjen litst ek mentaal it ferskil meitsje te kinnen, jout dat in ekstra kick.”

Grotere ontlading

Omdat Schouten het kampioenschap tot het einde toe spannend hield, was de ontlading groter dan na de NK allround, waar de weg naar de titel voor De Jong open lag toen Jorien ter Mors uit de wedstrijd stapte. ,,Mar it is wol spitich dat it stadion wer leech wie. Ast yn Thialf in Europeeske titel winst, wolst dat mei it publyk op de tribunes fiere.”

Tot het coronavirus overwonnen is, blijft schaatsen zonder toeschouwers echter de realiteit. Ook voor Schouten, die zichzelf met een tweede plaats in Thialf verbaasde. Daags voor de titelstrijd overwoog ze haar startbewijs nog in te leveren omdat het goede gevoel tijdens trainingen ontbrak, maar uiteindelijk bleek een materiaalprobleem de oorzaak en ging de tweevoudig wereldkampioene mass start toch van start.

Ik kan niet alles doen. Je moet keuzes maken, zeker richting de Olympische Spelen. De lange afstanden en de mass start hebben prioriteit

Gelukkig maar, zo bleek al snel. Want Schouten ontpopte zich bij haar EK-debuut tot revelatie van het toernooi. Toch hoeft De Jong de komende jaren wat allrounden betreft geen rekening met haar te houden, vertelde de marathonschaatsster uit Andijk. ,,Want ik kan niet alles doen. Je moet keuzes maken, zeker richting de Olympische Spelen. De lange afstanden en de mass start hebben prioriteit. En ergens houd ik ook altijd nog rekening met natuurijs.”