Opluchting overheerst op drafbaan Wolvega

Het publiek moet nog een weekje wachten voordat het weer naar binnen mag, maar gisteravond werden er op de drafbaan van Wolvega voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus weer koersen gereden. De opluchting overheerst in de drafsport.

Voor de lege tribune in Wolvega snelt pikeur Jaap van Rijn met Keytothehill naar de zege.

Voor de lege tribune in Wolvega snelt pikeur Jaap van Rijn met Keytothehill naar de zege. Foto: Bas Huybers

Natuurlijk waren ze op het Victoria Park in Wolvega liever eerder begonnen met het rijden van koersen. ,,Begin april hebben we al een verzoek gedaan om selectieproeven te mogen organiseren, omdat we ons hier goed aan het Covid-19-protocol konden houden”, zegt Ekko Kisjes, lid van de raad van advies van het Victoria Park. ,,Helaas was dat niet toegestaan. Maar terugkijken heeft nu ook geen zin meer, we zijn weer los en gaan volle kracht vooruit. We zijn dolblij dat we weer mogen.”

Op 16 mei gingen tot frustratie van het management van Victoria Park de geplande paardenkoersen niet door, omdat de voorzitter van de Veiligheidsregio Sybrand Buma het onverantwoord vond om selectieproeven uit te zetten tijdens de coronacrisis. Dit terwijl er wel toestemming was gegeven door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Omdat de drafsportwereld is aangemerkt als agrarische sector, zouden de koersen om die reden niet onder de sportevenementen vallen die tot oorspronkelijk 1 september verboden waren. Het laatste woord was aan de Veiligheidsregio. Terwijl iedereen klaar was voor de koersen, ging het op het laatste moment toch niet door.

Grote opluchting

De opluchting was dan ook groot toen een week geleden de per 1 juli ingaande versoepelingen werden aangekondigd. Omdat het allemaal kort dag was, werd besloten om gisteren nog zonder toeschouwers de wedstrijd te laten plaatsvinden. ,,Het is onze intentie om over een week (vrijdag 10 juli, red.) wel weer mensen te mogen verwelkomen op ons terrein”, zegt drafbaanmanager Ralf Dekker. Gisteren bleef de tribune leeg en was er logischerwijs ook geen horeca geopend.

De eerste wedstrijddag in het coronatijdperk, met bijbehorende veiligheidsmaatregelen, verliep zonder problemen. Op de drafbaan in Wolvega was er in mei en juni al geoefend met het afstand houden van elkaar en het invoegen van eenrichtingsverkeer om te voorkomen dat mensen elkaar tegemoet lopen of bij elkaar langs lopen. Om Buma te laten zien hoe verantwoord het was om wel door te gaan met het organiseren van wedstrijden op de drafbaan in Wolvega, verschenen er filmpjes op YouTube die dit bevestigden. Maar tot het gewenste resultaat leidde het niet.

In de laatste twee maanden werden er nog wel op drie dagen trainingsritten georganiseerd, waarbij ook de tijden werden geregistreerd. Voordat paarden kunnen deelnemen aan een koers, moeten ze namelijk eerst een officiële tijd hebben neergezet. Dat kon in Wolvega, waarna de pikeurs naar het buitenland konden om daar te koersen. Duitsland, Frankrijk, Zweden. Overal werd gekoerst, behalve in Nederland.

Anderhalf miljoen euro

Op woensdag 11 maart was er nog een premium meeting op de drafbaan in Wolvega. Sindsdien werd er geen officiële koers meer verreden. Kisjes schat de sindsdien opgelopen schade in de sport op ,,minimaal anderhalf miljoen euro”, met daarin meegerekend de wedomzet en alle bijbehorende aspecten. ,,In de landen om ons heen werd wel gewoon gekoerst, dus veel Nederlandse pikeurs trokken naar het buitenland. Sommigen hadden ook geen andere keuze. Prijzengeld is een belangrijk deel van het inkomen voor stalhouders, trainers en pikeurs. Dat viel weg, maar de rekeningen moesten wel betaald worden. Daarnaast is de handel volledig stilgevallen, met als gevolg dat de waarde is gedaald. Het is een domino-effect dat nog wel even doorwerkt.”

Circa 1500 mensen zijn professioneel werkzaam in de Nederlandse drafsportwereld. Een groot gedeelte (tussen de 500 en 750) is woonachtig in de omgeving van Wolvega. Kisjes: ,,De coronacrisis heeft de grootste impact op de lokale economie. Een van de triggers voor fokkers om door te gaan met het fokken van paarden, is het perspectief dat ze hebben. Wordt dat perspectief minder, dan komt er stagnatie. En dat zou er uiteindelijk toe kunnen leiden dat mensen besluiten te stoppen met de sport. Nu is het perspectief gelukkig terug en zij die naar het buitenland zijn gegaan om te koersen, komen wel weer naar Nederland.”

Zo ook Robin Bakker uit Blauwhuis. Hij is werkzaam voor de stal van Paul Hagoort in Oldetrijne. Ze openden begin mei een stal in Zweden, zodat ze zich daar met vijftien paarden konden stationeren en daar geld konden verdienen, wat in Nederland niet kon. Gisteren keerde hij terug in Wolvega met paard Kuyt F Boko, om te proberen een ticket af te dwingen voor de finalewedstrijd in het Zweedse Malmö. Daar is een hoofdprijs van honderdduizend euro te winnen.

Voldoen aan eisen

Er werden acht koersen gereden gisteravond, waarvan de laatste vier in samenwerking met de Franse drafbond. Geïnteresseerden konden het allemaal via internet volgen. Over zes dagen is publiek welkom. Zonder triage bij de ingang mogen er maximaal 250 mensen naar binnen, met triage mag er meer. ,,We zitten op een complex van twaalf hectare, wij kunnen makkelijk voldoen aan alle eisen die nodig zijn om publiek toe te laten”, aldus Kisjes. ,,We willen alles zo goed mogelijk blijven doen en hopelijk blijft alles goed gaan in Nederland. De drafsport heeft het nodig. Hopelijk voorkomen we zo faillissementen en werkeloosheid. ”