De opstartproblemen van Makkum worden tegen Workum niet verholpen: 'Handhaving is ons doel'

Opstartproblemen. Na een jaar zonder voetbal is het niet ondenkbaar dat het even duurt voordat je de vorm weer te pakken hebt. Makkum kent ze dit jaar in de derde klasse A. Na de derde wedstrijd, zaterdag tegen Workum, is het nog wachten op de eerste punten.

Ruben Ybema (l) van Workum draait weg bij zijn tegenstander Michel Nauta van Makkum.

Ruben Ybema (l) van Workum draait weg bij zijn tegenstander Michel Nauta van Makkum. Foto: Henk Jan Dijks

Paniek aan het IJsselmeer? Welnee. Trainer Ton Hartman zag ,,een team dat bereid was voor elkaar te knokken” en dat sprak hem aan. De uitslag van 1-3 in het voordeel van Workum weliswaar iets minder. ,,Maar tot de 1-1 hebben we Workum goed ontregeld. Dan denk je dat er een stunt in zit, zeker toen we ook nog eens op voorsprong kwamen. Maar helaas bleek Workum toch een ploeg met veel kwaliteit.”

Alsof de tijd had stilgestaan. Dat gevoel overheerste op sportpark De Braak in Makkum. Veel mensen op de been, gezelligheid in en rondom de kantine en een enerverende pot voetbal als hoofdact. De derby in de derde klasse A tegen Workum, gesteund door een heerlijk najaarszonnetje, stelde qua vermaak niet teleur.

Na twee onafgemaakte seizoenen hopen beide teams hun doelstellingen deze jaargang wel te halen. Doelstellingen die niet verder uit elkaar kunnen liggen. Voor de thuisploeg is dat het verblijf in de derde klasse verlengen. Een klasse die de bezoekers uit Workum maar wat graag achter zich willen laten. Er wordt gedroomd van de tweede klasse.

Makkum kende een jaar geleden weinig opstartproblemen, getuige de zes punten uit vier wedstrijden die het bij elkaar sprokkelde voordat corona het seizoen lamlegde. ,,Van die selectie is een aantal belangrijke spelers vertrokken, dus is handhaving onze doelstelling”, verklaart Hartman helder. ,,Daar heb ik alle geloof in. We hebben het vandaag zeventig minuten goed gedaan tegen een titelkandidaat. Ik heb er alle vertrouwen in dat we de komende weken punten gaan pakken.”

Orde op zaken

Na een doelpuntloze eerste helft was het Makkum dat zaterdag de eerste tik uitdeelde. Een van richting veranderd schot van Frederik Topfer werd nog aangeraakt door Aise Gielstra en een klein stuntje leek in de maak. Echter stelden de bezoekers, getraind door Jente Bootsma, in de laatste twintig minuten orde op zaken. Treffers van Rick Demmer, Reindert Miedema en Jordy Heeres zorgden voor een 1-3 eindstand.

Zo had Workum ook wat opstartproblemen deze zaterdagmiddag, maar ging de motor precies op tijd lopen. Mede dankzij het goede spel van de teruggekeerde aanvaller Ruben Ybema (28) behield Workum de ongeslagen status. Na drie jaar in de eerste klasse bij Sneek Wit Zwart op zondag, speelt hij nu weer in zijn geboortestad. ,,Ik ben blij dat ik terug ben”, zegt Ybema.

,,Sneek hield ermee op op zondag en concentreerde zich op het zaterdagteam. De grote concurrent van Workum. Dus dan zit er maar een ding op voor mij als Workumer en dat is terugkeren. Workum is mijn club. Ik ben naar Sneek gegaan om te voelen wat het is om op een hoger niveau te spelen. Dat is me enorm goed bevallen. Ik heb daar drie hele leuke seizoenen gehad en heb van waarde kunnen zijn. Ik ben blij dat ik die stap gezet heb, maar ook blij dat ik nu weer ben teruggekeerd.”

Kleine blessures

En over opstartproblemen gesproken: Ybema had ze dit seizoen ook. ,,Ik ben het seizoen begonnen met wat kleine blessures, maar daardoor kom je toch niet helemaal lekker het seizoen in. Dit was de eerste keer dat ik tachtig minuten kon spelen.”

De zaterdagmiddag in Makkum kenmerkte zich door de vreugde dat het voetbal weer terug is. Alsof de tijd heeft stilgestaan. Ondanks de nederlaag zat de sfeer er goed in bij de hekkensluiter en is iedereen vooral blij dat hun zaterdagmiddag-hobby weer beoefend kan worden. ,,Dat merk je aan alles”, zei Hartman. ,,Donderdagavond zit de kantine ook vol als vanouds en trainen er weer allerlei teams. Iedereen is blij dat het normale leven weer opgepakt kan worden. Al blijft het oppassen en moeten we ook niet overmoedig raken.”

Makkum - Workum 1-3 (0-0) 61. Aise Gielstra 1-0, 70. Rick Demmer 1-1, 76. Reindert Miedema 1-2, 84. Jordy Heeres 1-3. Scheidsrechter: Bart Zinger uit Meppel. Geel: Rik van As, Jelle Attema, Michel Nauta en Tom Brandsma (Makkum).