Opstartproblemen bij nog zoekend SV Oosterwolde

Zet het beste van twee werelden bij elkaar en er komt iets moois bovendrijven. Met die insteek fuseerden De Griffioen en DIO Oosterwolde in SV Oosterwolde. De realiteit is dat er flink wat werk verzet moet worden om dat te bewerkstelligen.

Aanvaller Robbin Wagenaar van Oosterwolde komt er niet aan te pas in de met 2-4 verloren wedstrijd tegen Meppel.

Aanvaller Robbin Wagenaar van Oosterwolde komt er niet aan te pas in de met 2-4 verloren wedstrijd tegen Meppel. Foto: Rens Hooyenga

Het is na een halfuur spelen als er op een stil sportpark Oostenburg in Oosterwolde een auto wordt gestart. Achter het struikgewas, langs de zijkant van het veld, staan wat mannen die proberen een glimp op te vangen van de wedstrijd van hun SV Oosterwolde dat FC Meppel op bezoek heeft. Ze mogen door de verscherpte maatregelen van het kabinet in de strijd tegen het coronavirus het sportpark niet op. Er klinkt een groet, de auto geeft gas en verdwijnt. ,,Die heeft genoeg gezien”, klinkt het tussen de struiken door.

SV Oosterwolde kijkt op dat moment al tegen een 0-3 achterstand aan in een duel dat uiteindelijk met 2-4 gewonnen zal worden door Meppel. De thuisploeg wordt, zeker voor rust, overlopen door de bezoekers Doelpunten van Emiel Kwant (2) , Brian van der Zweerde en een eigen doelpunt van Robin Bouland maken het verschil met de Friezen, die zoekende zijn naar de juiste afstemming op het veld. Het is wennen voor de twee bij elkaar gebrachte vlaggenschepen.

Flink wennen

Want na vier oefenduels, drie bekerwedstrijden en drie speelrondes in de competitie, is het nog altijd wennen aan elkaar en de nieuwe situatie op sportpark Oostenburg. En niet alleen de spelers. ,,Ik ben nog steeds wat zoekende”, erkende trainer Erik van der Meulen. Aan hem de opgave om de twee werelden om te vormen tot een geheel en het liefst zo snel mogelijk. ,,Maar dat is niet zo gemakkelijk. Men kan wel denken dat wanneer je twee goede elftallen bij elkaar zet, je een nog sterker elftal krijgt, maar wij zijn geen titelkandidaat.”

Van der Meulen, die de voorgaande drie seizoenen trainer was van LSC 1890, neemt tegenstander Meppel als voorbeeld. ,,Een tweedeklasser die in de zomer jongens aantrekt uit de hoofdklasse, terwijl er hier een tweedeklasser wordt samengevoegd met een derdeklasser. Dat is natuurlijk wel eventjes een verschil.”

In het begin heb ik gekozen voor voetbal, maar toen misten we wat gif. Dus toen heb ik wat mannetjes erbij gezet die de mouwen opstropen

In de zoektocht naar de juiste formatie, stuurde Van der Meulen de laatste weken verschillende basisformaties de wei in. ,,Ik heb veel van dezelfde soort spelers. Veel middenvelders. In het begin heb ik gekozen voor voetbal, maar toen misten we wat gif. Dus toen heb ik wat mannetjes erbij gezet die de mouwen opstropen. Maar vandaag zie je daar niets van terug en dan wordt het lastig.” En zo duurt de zoektocht voort.

Nekslag

Na rust toont Oosterwolde een beter gezicht, maar het leed is voor rust al geschied. Invaller Jordy Linneman zorgt met zijn 175e doelpunt in competitieverband voor de 1-3, maar laat dé kans op de 2-3 liggen. Daarna is het in de tegenaanval wel raak via opnieuw Kwant: 1-4. Met nog twintig minuten op de klok de definitieve nekslag. Jean Pierre N’Gouan doet in de slotminuut nog wat terug: 2-4. ,,Het was niks vandaag”, aldus aanvoerder Stefan Wagenaar. ,,Het is echt nog wat zoeken. Maar wat we voor rust lieten zien, kon echt niet.”

Beginnen aan een avontuur bij een ‘nieuwe’ club kost Van der Meulen veel energie. ,,Je hebt te maken met jongens die vorig jaar in het eerste speelden en vandaag met het tweede of derde mee moeten. Omdat we zoveel mensen hebben, is dat niet anders. Sommige jongens gooien de kop in de wind en komen niet trainen, waardoor het tweede elftal problemen heeft.”

Omgaan met teleurstellingen

Want hoe gaan goede voetballers om met teleurstellingen? Het is een vraag die de club vorig jaar al bezighield. ,,Maar je weet het pas, als het zover is”, beseft Van der Meulen. ,,En dan heb je ook nog een nieuwe trainer met zijn eigen ideeën over voetbal. Maar je voetbalt omdat je het leuk vindt, niet omdat de trainer vindt dat je moet komen trainen. Ik heb in ieder geval nooit voor een trainer gevoetbald, maar voor mezelf.”

Hij doet niks. Ik weet nog niet hoe ik hem moet prikkelen, maar je kunt niet negentig minuten lang over het veld sjokken

Een nederlaag komt nooit gelegen, maar misschien wel op het juiste moment. ,,Laat dit maar een wake up-call zijn voor ons. Neem nou Jean Pierre. Hij loopt in de laatste minuut nog goed tegen een bal aan en scoort, maar wat hij vandaag doet kan gewoon niet. Of we nu wel of geen balbezit hebben, hij doet niks. Ik weet nog niet hoe ik hem moet prikkelen, maar je kunt niet negentig minuten lang over het veld sjokken en dan na afloop zeggen dat wanneer we achterin gewoon de nul gehouden hadden, zijn doelpunt genoeg had kunnen zijn voor een 1-0 overwinning.”

Het zijn problemen die voortkomen uit luxe. Te veel kwaliteit en ego’s voor één team? Misschien. ,,Maar we hebben allemaal tijd nodig”, wist Van der Meulen. ,,Want we hebben kwaliteiten genoeg om er iets moois van te maken.”

SV Oosterwolde - FC Meppel 2-4 (0-3). 9. Emiel Kwant 0-1, 22. Robin Bouland 0-2 (e.d.), 29. Brian van der Zweerde 0-3, 67. Jordi Linneman 1-3, 71. Kwant 1-4, 90. Jean Pierre N’Gouan 2-4. Arbiter: Robert Jager (Westerlee).

Clubs werken aan een veilige sportomgeving

Friese sportverenigingen maken zich klaar voor de komende drie weken, waarin geen toeschouwers zijn toegestaan op hun sportpark. Dit naar aanleiding van de aangescherpte maatregelen door het kabinet. Met man en macht wordt er door vrijwilligers gewerkt aan een veilige sportomgeving binnen hun vereniging.

Nieuws

menu