Dit artikel is vandaag gratis

Oranjevrouwen trappen Olympische Spelen af met monsterzege op Zambia (10-3), na eerbetoon aan geblesseerde Sherida Spitse

Vivianne Miedema (m) scoort haar vierde doelpunt tegen Zambia. Foto: EPA

De Nederlandse voetbalsters hebben hun eerste wedstrijd ooit op de Olympische Spelen met absurde cijfers gewonnen. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman versloeg Zambia met 10-3. Vivianne Miedema maakte vier doelpunten in het Miyagi-stadion van Rifu.

De ‘Leeuwinnen’ gaan op hun eerste Spelen voor een medaille. In Zambia, de Afrikaanse vertegenwoordiger in het voetbaltoernooi voor vrouwen, troffen ze een ideale tegenstander om aan het vertrouwen te werken. Een goede graadmeter voor de rest van het toernooi was het echter niet. De nummer 104 van de wereldranglijst gaf zoveel ruimte weg en maakte achterin zoveel fouten, dat Oranje bij rust al met 6-1 voor stond. De grootste zege ooit, 13-1 tegen Macedonië in 2009, bleef buiten bereik.

De voetbalsters, die als eerste Nederlandse sportploeg in actie kwamen, krijgen naar verwachting zaterdag aanzienlijk meer tegenstand van Brazilië, dat het toernooi ook begon met een klinkende zege, op China (5-0). Het land dat als eerste eindigt in groep F, gaat het in de kwartfinales opnemen tegen de nummer 2 van groep G. In die poule begonnen de Verenigde Staten, de favoriet voor het goud, met een verrassende nederlaag tegen Zweden (0-3).

Eerbetoon Spitse

Wiegman en haar speelsters zijn al ruim twee weken in Japan om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de omstandigheden. Bij de avondwedstrijd in Rifu was het nog altijd zo’n 25 graden Celsius. Tot de 2000 toeschouwers in het stadion, dat plaats biedt aan zo’n 50.000 mensen, behoorde ook Sherida Spitse. De recordinternational uit Sneek raakte maandag op de training geblesseerd en moet de rest van de Spelen thuis voor de tv volgen.

Reserve-aanvoerder Sari van Veenendaal kwam daarom vlak voor de aftrap met een shirt van Spitse het veld op gelopen en toonde het shirt later ook als eerbetoon tijdens de teamfoto.

Kolderieke blunders

Na een kwartier stond het al 3-0, door doelpunten van Miedema (twee) en Lieke Martens. De eerste treffer van Miedema viel na een blunder van de Zambiaanse keepster, waarna nog vele kolderieke blunders volgden.

Oranje gaf zelf de 3-1 van Barbra Banda weg. Aniek Nouwen en Merel van Dongen verkeken zich op een diepe bal en keepster Van Veenendaal liet zich ook verrassen door de aanvoerster van Zambia. Nadat de Afrikaanse ploeg ook nog de lat had geraakt, maakte Miedema nog binnen het half uur haar hattrick compleet.

De regerend kampioen van Europa en nummer 2 van het laatste WK bleef daarna doorgaan met scoren. Martens, Miedema, Shanice van de Sanden, Jill Roord en de invalsters Lineth Beerensteyn en Victoria Pelova zorgden ervoor dat Oranje de dubbele cijfers haalde. In de slotfase scoorde Banda nog twee keer voor Zambia.

Nieuws

menu