Dit artikel is vandaag gratis

Oranjevrouwen in kwartfinale uitgeschakeld door VS; bondscoach Sarina Wiegman neemt afscheid zonder medaille

De teleurstelling is zichtbaar groot bij bondscoach Sarina Wiegman en haar spelers na het verlies tegen de VS. Foto: ANP

De uitschakeling van de Oranjevrouwen bij de Olympische Spelen in Tokio kwam als een mokerslag aan. In het laatste optreden van bondscoach Sarina Wiegman. was regerend wereldkampioen Verenigde Staten in de kwartfinale via strafschoppen te sterk. Na de reguliere speeltijd was de stand 2-2 en volgde er een verlenging, waarin beide landen niet scoorden.

Topscorer Vivianne Miedema had Oranje na ruim een kwartier spelen op voorsprong gezet, maar via doelpunten van Samantha Mewis en Lynn Williams namen de Amerikaanse vrouwen de leiding weer over. Miedema trok de stand na bijna een uur gelijk met haar tiende doelpunt van het toernooi. In de slotfase kreeg Oranje een penalty, maar Lieke Martens miste. In de verlenging werd niet gescoord. In de penaltyserie misten Vivianne Miedema en Aniek Nouwen (2-4).

Zo eindigde het tijdperk van Wiegman zonder olympische medaille. Onder haat leiding ze gaat verder als bondscoach van Engeland, wonnen de voetbalsters het EK 2017 en bereikten ze de finale van het WK 2019. ‘Team USA’ was daarin met 2-0 te sterk. De nederlaag op de Olympische Spelen tegen de Verenigde Staten kwam bij de Nederlandse voetbalsters veel harder aan, dan twee jaar eerder in de WK-finale. Toen voelden de ‘Leeuwinnen’ zich nagenoeg kansloos en was het zilver een mooie beloning voor een sterk toernooi.

In Yokohama vloeiden de tranen rijkelijk na de nederlaag via strafschoppen in de kwartfinales van het olympisch voetbaltoernooi. ,,Bij de WK-finale in Lyon hadden we totaal geen grip, nu wel”, zei spits Vivianne Miedema, oud-speelster van sc Heerenveen, die ook tegen de wereldkampioen twee doelpunten maakte (2-2) en haar totaal op dit toernooi opvoerde naar tien goals in vier wedstrijden. ,,We speelden nu absoluut veel beter dan twee jaar geleden. Ik voelde me ook top, dat heeft iedereen wel gezien. Maar je koopt er helemaal niets voor.”

11 meter

Aan het WK in Frankrijk hielden de voetbalsters in ieder geval nog een zilveren medaille over. Toen waren er na de verloren finale (0-2) al snel lachende gezichten te zien. Op de Olympische Spelen in Japan was de teleurstelling veel groter. Weer geen zege op ‘Team USA’, geen medaille en dus geen ‘gedroomd’ afscheid van bondscoach Sarina Wiegman. Het ging mis vanaf 11 meter, zowel in de reguliere speeltijd als in de strafschoppenserie.

,,Het zat er in, bij momenten waren wij de bovenliggende partij”, zei Jackie Groenen. ,,We hebben onze kansen gehad en Amerika goed onder controle gehouden. We voelen nu dat we van hetzelfde niveau zijn. In de WK-finale was dat nog anders, toen waren zij echt de bovenliggende partij. Het was niet nodig om hier te verliezen. In het begin speelden we onrustig en onwennig, wellicht door de zenuwen. Maar toen we linies gingen overslaan, kwamen we onder de druk uit. Het is jammer dat het tijdperk van Sarina zo eindigt, want we hebben een heel toffe groep en een heel toffe staf.”

In stijl vertrekken

Wiegman had niets liever gewild dan in stijl vertrekken, met een olympische medaille. Dat was het doel na winst van het EK 2017 en het zilver op het WK. ,,We hebben heel mooie jaren gehad met Sarina, daarom is dit extra teleurstellend”, aldus Lineth Beerensteyn. ,,Al komt het echte besef waarschijnlijk pas later. De teleurstelling overheerst, later zullen we trots terugkijken op deze periode.”

Nieuws

menu