Dit artikel is vandaag gratis

Sneeuw schuiven en sneeuwballen gooien, een clash tussen vader en zoon in Stavoren en was dat wel buitenspel? Dit gebeurde op de Friese amateurvelden op 11 en 12 maart

Niels Bandstra probeert namens Workum gevaar op te stomen, Stan van der veen (l) probeert dat te voorkomen. Foto: Simon Bleeker Fotografie

Witte velden, sneeuw op het gras of in grote hopen aan de kant: veel voetbalwedstrijden werden dit weekend afgelast vanwege de sneeuwval van vooral vrijdag. Maar hier en daar gingen er nog wedstrijden door en dat leverde voldoende stof tot discussie op.

In de derde divisie voetbalde Harkemase Boys wel, uit tegen DSV’33 uit Ermelo, al moest ook daar het veld eerst sneeuwvrij worden gemaakt. Het werd een open wedstrijd, met kansen over en weer. Het verschil tussen de Harkiten en DSV: de laatste ploeg maakte de kansen af, Harkemase Boys net niet. Eindstand: 2-0 in het voordeel van de ploeg uit Ermelo. Door de nederlaag zakt Harkemase Boys naar de 13e plaats.

In de vierde divisie B kwam Buitenpost niet in actie, in de eerste klasse F gingen alle wedstrijden niet door. In 2K voetbalden als enige clubs Workum en Leovardia wél tegen elkaar. ‘Het duel der promovendi’ - beide clubs komen uit de derde klasse - werd gewonnen door de club uit Leeuwarden.

En waren het nu hooligans van Cambuur en Heerenveen of toch supporters van een van de clubs? Over wat er precies gebeurde bij de wedstrijd CVVO uit Lemmer en Waterpoort Boys uit Sneek lopen de meningen uiteen. Maar feit is dat de wedstrijd na vijftig minuten werd gestaakt door scheidsrechter Xander Luinenburg vanwege ongeregeldheden langs de zijlijn.

Clash tussen vader en zoon

In 4A gingen er twee wedstrijden door: Delfstahuizen-Nagele (1-3) en die tussen QVC uit Stavoren en IJVC uit IJlst. Geen sneeuw te zien op de foto die het clubaccount van QVC de wereld in stuurde via Twitter, dus er kon gewoon gevoetbald worden.

Opvallend aan deze wedstrijd waren de trainers: vader en zoon stonden tegenover elkaar. Loet Boot keerde in december terug bij IJVC voor een ‘allerlaatste kunstje’ als trainer’; zoon Niels is sinds vorig seizoen hoofdtrainer bij QVC. Overigens was vader Loet in het verleden ook actief als hoofdtrainer van QVC, dus het was in alle opzichten een weerzien.

Toch was dat weerzien voor zoon Niels heuglijker dan voor vader Loet, want QVC stapte met een duidelijke en eenvoudige 6-0 zege van het veld. Door de overwinning nam QVC de koppositie weer over van SC Franeker, dat zaterdag niet in actie kwam. Grote man aan de kant van QVC was Wieger Zwaan, die vier keer scoorde. In totaal maakte hij er deze competitie al 18, en daarmee is hij onbedreigd topscorer in 4A.

Binnen tien minuten stond het al 3-0 voor QVC en dat was nét geen record, meldde het statistieken-account van IJVC.

Kuiltje in het gras

In 5A speelden sc Hielpen en NOK met 0-0 gelijk en eindigde Arum-Blokzijl is een duidelijke 6-1. Bijna was het zelfs 7-1 gewonnen, maar ja, dan had het veld even moeten meewerken. Door de winst klimt Arum wel naar de vierde plaats op de ranglijst.

Bijna de kruising

Op zondag kon er meer gevoetbald worden dan op zaterdag, al werden ook hier wedstrijden afgelast. In 1E pakte Jubbega drie punten tegen SVBO uit Emmen: 3-0 door drie doelpunten van Thymo de Vries. En bijna was het 4-0 geworden, als deze vrije trap niet op de lat uiteen was gespat, maar in de kruising was verdwenen.

Feest was er in Sneek bij LSC 1890, dat in de tweede klasse J met 2-0 won van HODO uit Hollandscheveld. Door de overwinning pakte LSC 1890 de periodetitel.

Sneeuw schuiven

Ook op op Ameland lag sneeuw en met man en macht werd geprobeerd om het veld toch bespeelbaar te maken voor de wedstrijd Geel Wit-De Wilper Boys in 3B. Vrijwilligers waren lang in touw om de sneeuw voorzichtig weg te schuiven, en daarvoor werden bijzondere sneeuwschuivers gebruikt. Maar wel met succes: de wedstrijd kon doorgaan.

En als je dan zoveel moeite hebt gedaan, is het extra fijn als jouw ploeg ook wint. Gelukkig voor iedereen met een geelwit-hart lukte dat de mannen van Jan Stuiver ook: met 6-0 werd De Wilper Boys eenvoudig aan de kant gezet.

In dezelfde klasse speelde MKV’29, dat dit weekend bekend maakte op termijn over te stappen naar de zaterdag als speeldag , gelijk tegen Dronrijp. Opvallend, want voor MKV was dit pas het tweede punt dat in deze competitie gehaald werd. Oosterlittens, ook spelend in 3B, blijft juist wél trouw aan de zondag. Afgelopen zondag speelde de ploeg gelijk tegen Oerterp.

Controverse in Harlingen

In Harlingen speelde de plaatselijke fc tegen Tijnje. Fc Harlingen doet mee in de bovenste regionen van deze vierde klasse B, Tijnje staat juist onderaan. Na een spannende wedstrijd en de nodige controverse stond als eindstand 4-3 op het bord: winst voor Harlingen dus, dat de koppositie weer overnam van Nieuw Roden. De controverse zat ‘em niet in de onderstaande 4-2, al zou je kunnen zeggen dat de keeper die wel had mogen hebben.

De controverse zat ‘em in een doelpunt dat wel gescoord werd, maar vervolgens afgekeurd op aangeven van de grensrechter: buitenspel. Terecht of onterecht? Op Twitter gaf Harlingen zelf toe dat de grensrechter uit eigen gelederen kwam , wat de achterdocht voedde.

Dat vervolgens deze grensrechter, al dan niet ludiek, op Instagram werd uitgeroepen tot ‘man of the match’, wekte de woede van trainer Robert Spoelstra van Tijnje. Beelden van het omstreden doelpunten zijn er niet, dus wij kunnen helaas geen oordeel vellen. Tijnje blijft door de nederlaag in elk geval laatste in 4B en moet vechten tegen degradatie.

Dat was het weer voor deze week. Volgende week zijn we er weer, met hopelijk een voller voetbalprogramma. Wil je in de tussentijd niets missen uit het Friesch Dagblad? Schrijf je dan hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief. Fijne dag nog!

Nieuws

menu