Dit artikel is vandaag gratis

Derby's, een scorende vader, een grote baas kijkt toe en wat doet die keeper nou? Dit gebeurde er op de Friese amateurvelden in het weekend van 12 en 13 november

Dion Rooze laat Blauw Wit juichen: hij scoort de 2-1 tegen FVC. Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Daar zijn we weer met een nieuw overzicht van het amateurvoetbal in het afgelopen weekeinde. Er viel weer genoeg te beleven op de Friese velden, dus lees gauw verder!

Het ging zo goed met Buitenpost: vorige week weer gewonnen, voor de vijfde keer op rij. Maar aan alles komt een eind, dus ook aan de zegereeks van de Blauwkes in de vierde divisie B. Zaterdag reisde de ploeg af naar Utrecht om te spelen tegen het hoger geklasseerde DHSC, de ploeg van, jawel, Wesley Sneijder. Die zag hoe een stunt in de maak leek toen Buitenpost (dit keer spelend in het wit) binnen twintig minuten met 0-2 voor kwam te staan . Maar helaas: daarna kwamen de goals van de Utrechters en dat waren er ruimschoots meer dan twee. Zes zelfs. Of de spelers van Buitenpost nog op handtekeningenjacht zijn gegaan, vertellen de annalen niet.

Wiardaderby

Je hebt een Friese derby, je hebt streekderby’s, stadsderby’s én je hebt een Wiardaderby, als Blauw Wit’34 tegen FVC speelt. Zaterdag stond die wedstrijd in 1F op het programma. Beide clubs delen sportpark Wiarda in Leeuwarden, maar troffen elkaar nooit eerder in de competitie. FVC speelde tot vorig seizoen op zondag, Blauw Wit op zaterdag. Dit seizoen is FVC horizontaal overgestapt naar de eerste klasse op zaterdag en kwam zodoende bij buurman Blauw Wit in de competitie.

Gezien het verschil op de ranglijst (Blauw Wit staat 3e, FVC één-na-laatste) was Blauw Wit vooraf de favoriet. Het massaal toegestroomde publiek zag de ploeg van oud-Cambuurspeler Martijn Barto die status waarmaken. In de eerste helft scoorde Kayin Kleefstra de 1-0. In de tweede helft strafte Kylian Medema een te korte terugspeelbal op de keeper af: 1-1. Dion Rooze liet de balans vier minuten later (in de 71e minuut) toch weer doorslaan in het voordeel van Blauw Wit: hij scoorde uit een corner de 2-1.

Hoezo Friese derby?

Het ging er vaak over deze week: de Friese derby. Maar we moeten de twitteraar van Zeerobben eigenlijk wel gelijk geven. Want waarom hebben we het steeds over de Friese derby, waarmee we dan Heerenveen-Cambuur bedoelen? In het amateurvoetbal barst het elke week van de Friese derby’s! Zo ook zaterdag tussen Zeerobben en GAVC uit Grou, in de tweede klasse K. De Harlingers gingen er met de winst vandoor (3-1), al gaf de verslaggever van de eigen club ook de credits aan GAVC. Dat raakte bij een een stand van 2-1 nog de paal, dus het had ook zo maar anders kunnen gaan. Zeerobben klimt door de winst naar plek 4 op de ranglijst, GAVC staat nu 6e.

Blessuretijd

De ene 2-0 is de andere niet. Je kunt afgetekend winnen en geen moment in problemen komen of het blijft spannend tot de laatste minuut. Dat laatste was het geval bij Be Quick Dokkum tegen Achilles 1894 uit Assen in de tweede klasse L. Vooraf stonden de Dokkumers met één puntje boven Achilles op de ranglijst, maar die ploeg had wel een wedstrijd minder gespeeld. Be Quick kwam in de 55e minuut op voorsprong, maar daarna stelde Achilles alles in het werk om de gelijkmaker te scoren. In de vierde minuut van de blessuretijd maakte Anko Talman aan alle onzekerheid een eind: hij scoorde de 2-0. Het is bij onderstaande beelden soms een beetje zoeken naar de bal door de nevel die over het veld hangt, maar de vreugde van de Dokkumers is in elk geval duidelijk te zien.

Beladen wedstrijd

Het is al bijna dertig jaar geleden, maar de schaduw van de wedstrijd uit 1993 hangt nog altijd over een treffen tussen De Wite Peal uit Sintjohannesga en Waterpoort Boys uit Sneek. Toen eindigde de wedstrijd met een dubbele beenbreuk, een gebroken neus en een hersenschudding. Nu bleef het bij zes gele kaarten, zag verslaggever Bert Kalteren.

Scorende vader

Wat is er mooier dan vader worden van een gezonde baby? Veel mannen zullen zegggen: ‘niets’, verwachten wij. Maar net vader worden, de wedstrijd winnen én daarin twee keer scoren, waarbij dat tweede doelpunt ook nog eens je 75e doelpunt in je hele carrière is: dat moet toch een, of misschien wel hèt, toppunt van geluk zijn. Over wie wij het hebben? Jan Eisma van Zwaagwesteinde. Hij scoorde, wellicht op vleugels van geboortegeluk, twee keer in de met 6-1 gewonnen wedstrijd tegen Rottevalle. Die ploeg is een stuk minder gelukkig, want nog puntloos in de derde klasse B. Maar wij zeggen: van harte gelukgewenst, Jan!

Poëzie in Franeker

Drie keer achter komen, vijf minuten voor tijd terugkomen tot 3-3 en dan ook nog de 4-3 scoren in de blessuretijd: ja, dan is het feest bij de winnende ploeg. Dat was zaterdag in 4A sc Franeker, en de tegenstander in deze ware thriller was Top’63 uit Oppenhuizen. Die ploeg stond met 3-2 voor, toen in de 85e minuut invaller Jan Tymen Eisma de gelijkmaker binnenkopte. In de blessuretijd schoot Yannick Strampel (eveneens invaller) ook nog de winnende binnen. Gouden wissels dus! Het gejuich was tot in de binnenstad te horen, aldus de verslaggever van Franeker . Maar wij staan voor een ander probleem. Want welk tweetje moeten we bij deze wedstrijd plaatsen? Een van de kekke gifjes van Franeker? Een foto van het feestje na afloop in de kantine? De teleurstelling die van het Twitteraccount van Top’63 afdroop? Wij kozen voor deze tweet van Top’63, nog van vóór de wedstrijd, vanwege de bijna poëtische omschrijving van het (toen nog aanstaande) treffen.

Tegendoelpunten

Bij WTOC loopt het dit seizoen nog niet lekker. De ploeg uit Oudwoude staat in de vierde klasse B op de veertiende en laatste plek met drie punten. Eén keer wonnen de mannen van trainer Lieuwe van der Wijk, op 8 oktober van V en V’68 uit Garyp. Daarvoor en daarna waren het louter nederlagen, waarbij vooral het vrij forse aantal tegendoelpunten opvalt: in elke verloren wedstrijd minstens drie. Aan dat gegeven kwam zaterdag geen einde tegen Ouwe Syl. Integendeel, WTOC kreeg in Oudebildtzijl zelfs acht doelpunten om de oren en scoorde zelf niet. ‘Jammer dat je voor zoveel doelpunten geen extra punten krijgt’, constateerde de clubverslaggever van Ouwe Syl. Ja, dat vinden wij ook wel eens jammer, maar voor WTOC is het te hopen dat het lek bovenkomt, anders wordt het een zwaar seizoen. Het goede nieuws is dat de ploegen in 4B onderin dicht bij elkaar staan: tussen WTOC op plek veertien en Harkema Opeinde op plek zeven zitten maar zes punten.

Blij met een 0-0

Je hoeft niet altijd te winnen om toch tevreden van het veld te stappen. Bij Mulier uit Witmarsum waren ze blij met een 0-0. Begrijpelijk: Mulier staat in de middenmoot, tegenstander De Wâlde uit Oudega (DFM) staat tweede in 5A. Een beste wedstrijd was het niet, maar als De Wâlde de kansen niet afmaakt, blijft het steken op 0-0. Dus er was alvast wat te vieren, vonden ze bij Mulier.

Trotse koploper

En nóg een club die blij is met een gelijk spel: Jubbega speelde zondag in de eerste klasse E tegen Emmen en ook daar bleef het 0-0. Maar gezien het Twitterverslag van Jubbega was het geen bloedeloze 0-0. Emmen speelde beter, kreeg meer kansen, raakte nog een keer de lat, maar wist niet te scoren. Aangezien de ‘oude’ koploper TVC’28 uit Tubbergen zondag verloor van NEO uit Borne, werd Jubbega met dit ene puntje erbij de nieuwe koploper. En dat mag je best IN HOOFDLETTERS benoemen.

Vlam in de pan

In zondag tweede klasse J stonden zes wedstrijden op het programma en die leverden maar liefst zeven rode kaarten op. Een daarvan werd gegeven aan Patrick Zijda van LSC 1890, in de wedstrijd tegen Oldeholtpade, voor het uitdelen van een kopstoot bij een opstootje. Dat opstootje ontstond op slag van rust, toen Oldeholtpade de bal niet uitspeelde bij een blessure van een speler van LSC. Even sloeg de vlam in de pan, maar gelukkig konden de spelers snel afkoelen in de kleedkamer. Na rust probeerde Oldeholtpade met een man meer wel een beslissing te forceren, maar daarin slaagde het niet: het bleef 1-1. Gelukkig was de vrede na afloop van de wedstrijd ook tussen de spelers weer getekend, getuige het feestje in de kantine. Oldeholtpade blijft koploper in zondag 2J, LSC staat nu derde.

Vakantie

In de zondag derde klasse A zijn maar drie van de elf ploegen Fries. Dus als die tegen elkaar spelen, houden we je graag op de hoogte van opvallende zaken of bijzondere doelpunten. Zondag was het weer zover: in Boijl speelde Trinitas tegen Read Swart uit De Knipe. De uitslag kunnen we je vertellen: Read Swart, vooraf de favoriet vanwege de tweede plek op de ranglijst tegenover de achtste plek van Trinitas, won met 3-2. Maar verdere bijzonderheden konden wij niet vinden. En dat heeft wellicht alles te maken met onderstaande tweet...

Trotse koploper

Het gaat Dronrijp in de zondag derde klasse B voor de wind dit seizoen. Vorig jaar eindigde de ploeg als derde, nu gaat Dronrijp fier aan kop met 21 punten uit zeven wedstrijden en nu vijf punten los van nummer twee Oerterp. Ook zondag werd er dus gewonnen, dit keer van De Trije Doarpen (DTD) met 1-3. Vooraf hoopte DTD op meer, gezien de aankondiging van deze wedstrijd op Facebook, maar Dronrijp liet zich niet verrassen. Omdat Oerterp met 5-1 won bij Bakkeveen, springt die ploeg over DTD heen in de ranglijst, op basis van een nét iets beter doelsaldo.

Wat doet de keeper nou?

Is het een schwalbe, een struikelpartij, een moeilijke redding, gewoon even liggen? We weten niet goed wat de keeper van THOR uit Lippenhuizen hier doet, in de wedstrijd tegen Warga in zondag 4B (die al op vrijdag werd gespeeld). De twitteraar van Warga is duidelijk in zijn oordeel, maar zou het?

THOR had zoiets niet nodig, want de ploeg won met 5-2. En dat terwijl Warga, volgens de eigen verslaggever dan, het betere van het spel had. Tja, dan eindig je in mineur.

Onze stemming is gelukkig beter en we sluiten dit overzicht voor deze week vrolijk en wel af. Volgende week zijn we er weer. Wil je in de tussentijd alles lezen wat het Friesch Dagblad je te bieden heeft op het gebied van sport én andere zaken? Neem dan een abonnement op onze krant en lees alle artikelen online zonder op betaalmuren te stuiten. Dat kan al vanaf 1,50 euro per week ! Da’s geen geld toch? Tot volgende week!

Nieuws

menu