Dit artikel is vandaag gratis

Mooi ingeschoten penalty's, besliste en onbesliste toppers, een gezellige nazit en vrijwilligers doen het werk: dit zijn de hoogtepunten in het Friese amateurvoetbal op 26 en 27 november

Julius Huistra schiet op doel namens Irnsum, Bertus de Boer (l) en Hessel Koonstra kijken toe. Foto: Simon Bleeker

Het WK is in volle gang, maar op de Friese amateurvelden gebeurde dit weekend genoeg moois. Er kwamen nieuwe koplopers, er waren mooie reddingen en mooie doelpunten. Geniet nog één keer na van het voetbalweekeinde van 26 en 27 november.

We beginnen dit overzicht in op sportpark De Bosk in Harkema, waar Harkemase Boys voetbalde tegen Sportlust’46 uit Woerden. Bij die eerste ploeg zit dit seizoen veel tegen, bij Sportlust’46 juist veel mee. Verslaggever Rynk Bosma was erbij in Harkema en zag hoe de tegenslag ook ook onder nieuwe trainer Jan de Jonge voor Harkemase Boys nog niet verdwenen was.

Een niveau lager (landelijk vierde divisie B) leed Buitenpost een zure en volgens trainer Willem Brouwer onnodige nederlaag tegen Huizen.

Zijn 300e

In de zaterdag eerste klasse F zetten we dit keer niet een voetballer of voetbalploeg in het zonnetje. We hebben het niet over Blauw Wit’34 dat knap eerste staat na de overwinning op vv Groningen. Of over ‘t Fean’58 dat nog steeds wacht op de eerste overwinning, die er ook zaterdag niet kwam (0-5 tegen Hoogezand). Nee, we vragen hier jullie aandacht voor een persoon die meestal niet bij name wordt genoemd, maar zonder wie wij dit overzicht niet zouden kunnen maken: de clubverslaggever.

Bij ONS Sneek is dat Jan van der Veen, en die plaatste zaterdag zijn 300e (!) wedstrijdverslag online. Dat ging over ONS Sneek-Winsum, en dat was ondanks de 1-1 geen saaie wedstrijd volgens Van der Veen. Lees het vooral zelf na! Wij brengen hier een woord van hulde en dank voor de noeste arbeid van álle clubverslaggevers van alle Friese voetbalclubs.

Heroïsch gevecht

Vier keer gelijkgespeeld en drie keer verloren: dat waren de cijfers van Workum tot zaterdag in de tweede klasse K. Nog geen overwinning dus, en als dan koploper sc Stiens op bezoek komt, verwacht je ook niet direct dat daar verandering in komt. Maar zie daar: in minuut drie scoorde Jorrit Miedema de 1-0 voor de Workumers. Een goed begin dus! Maar wat is het dan nog een lang eind naar minuut 90 (en verder). Zeker als jouw ploeg ook nog met tien man komt te staan, na rood voor Melvin Koopman.

Maar wat is het dan ook mooi als je die 1-0 over de streep trekt. Beeld van het doelpunt hebben we niet, maar wel van deze prachtige vrije trap én prachtige redding van doelman Danyo Zunnenberg van sc Stiens. Workum klimt door de overwinning naar plek elf op de ranglijst. Stiens blijft koploper met vier punten voorsprong op achtervolger FC Burgum, maar die ploeg heeft wel een wedstrijd minder gespeeld.

Yes!

Ook blijdschap bij Be Quick Dokkum in de tweede klasse L. Op de valreep hielden de Dokkumers een punt over aan het treffen met Velocitas 1897 uit Groningen. In de 37e minuut kwamen de Groningers voor, maar een slotoffensief van Be Quick Dokkum had het gewenste resultaat, al moest de ploeg er lang op wachten. Pas in blessuretijd bezorgde Rudmer Loonstra zijn ploeg een gelijkspel en dus een punt. Dan mag je zeker wel even heel hard ‘Yes!’ roepen.

Onbesliste topper

In de derde klasse A stond een absolute topper op het programma: tot dan koploper Heerenveense Boys ontving promovendus SC Bolsward . Beide ploegen worden dit seizoen gezien als de voornaamste titelkandidaten. Deel 1 van de onderlinge tweestrijd op sportpark De Akkers in Heerenveen was zaterdag in balans (1-1), zag verslaggever Bert Kalteren. Doordat Waterpoort Boys wél won, in Koudum met 3-0 van Oeverzwaluwen , mag die ploeg zich de nieuwe koploper noemen in 3A.

Wie scoorde nou?

Jammer, jammer dat we geen beelden hebben van de wedstrijd tussen Rottevalle en Anjum zaterdag 3B. Beide wedstrijdverslagen op voetbalnoord.nl reppen van ballen op de paal, ballen van de lijn gehaald, scrimmages ‘met een woud van benen’ en ‘vijf keer van korte afstand op doel geschoten’ en toch geen doelpunt of ja, toch wél een doelpunt, maar wie ‘em uiteindelijk maakte was niet eens te zien. ‘Na informatie houden we het op onze topscorer Liekele Kamminga’, concludeert Rottevalle-clubverslaggever Pieter Witteveen.

Dat doelpunt van Kamminga was de aansluitingstreffer, want Rottevalle stond toen al met 0-2 achter. Ondanks enorme inzet en nog een paar goede kansen bleef het bij 1-2. Wéér geen overwinning of zelfs punt voor Rottevalle: na negen wedstrijden met evenzovele nederlagen staat de ploeg onderaan met nul punten.

Te weinig gebruikt gifje

Toch jammer: heb je mooie gifjes paraat voor doelpunten van je eigen ploeg, kun je er maar één gebruiken in een wedstrijd. En dat terwijl de tegenstander vier van dat soort gifjes de Twitterlucht in kon sturen. Jammer voor IJVC , dat ongetwijfeld naar Franeker was gereisd voor meer dan een 4-1 nederlaag in de vierde klasse A. Vermeldenswaardig is dan weer wel dat dit het 75e doelpunt was van Lars Bos. Gefeliciteerd!

Bij sc Franeker waren ze natuurlijk blij: de ploeg deed goede zaken met deze overwinning. Die kwam mede tot stand door deze strak ingeschoten penalty van Marco de Groot. Franeker blijft in het spoor van koploper QVC en staat nu twee punten voor op nummer 3 Nagele.

Daar gaat je voorspelling

Als je zelf keurig in de middenmoot staat en de hekkensluiter komt op bezoek, tja, dan mag je toch best hopen op een overwinning? Ropta Boys uit Oosternijkerk ontving in 4B WTOC uit Oudwoude, dat tot dan toe slechts drie puntjes had vergaard uit acht wedstrijden. Dus dan zit je er lekker klaar voor als Ropta Boys-supporter, maar binnen slechts tien minuten (!) stond de ploeg uit Oosternijkerk met 0-3 achter. Da’s even schrikken.

Maar niet te lang getreurd. Nog voor rust kwam Ropta Boys terug tot 1-3, in de 75e minuut viel de 2-3 en jawel: twee minuten voor tijd ook nog de 3-3. Een gelijkspel dat toch een beetje voelt als een overwinning voor Ropta Boys. En jammer voor WTOC natuurlijk, dat door dit punt wel een plekje klimt op de ranglijst en nu 13e staat. Maar wij vragen ons af: had iemand deze rust- en eindstand wél goed voorspeld?

Weer strak in de hoek

Het ging lange tijd zo goed met HJSC . Koploper in 5A, lang niet verloren, maar de afgelopen week was er een om snel te vergeten. Vorige week dinsdagavond ging het inhaalduel met vv Hielpen verloren , wat de eerste competitienederlaag van het seizoen betekende. Zaterdag kwam daar nog een nederlaag bij, dit keer tegen Arum (3-2).

HJSC kwam bij een 2-1 achterstand nog wel terug tot 2-2, met deze strak ingeschoten penalty door Mark Jaarsma. Helaas voor hem kreeg zijn ploeg nog de 3-2 om de oren, waardoor de punten in Arum bleven. De koppositie raakt zo voor HJSC uit het zicht: de achterstand op De Wâlde bedraagt nu drie punten, en die ploeg heeft een wedstrijd minder gespeeld. Maar komende zaterdag kan die achterstand weer wat ingelopen worden: dan komt De Wâlde naar Hommerts.

Clash of the titans

Er zijn twee ploegen die de dienst uitmaken in de vijfde klasse B en zaterdag was de grote dag: die twee ploegen, Irnsum en Noordbergum, speelden tegen elkaar. Beide ploegen hadden tot nog toe alles gewonnen en nu zou blijken wie van de twee de eerste verliespunten van het seizoen zou incasseren. Verslaggever Lars Goerres reisde naar sportcomplex De Bining om van deze clash getuige te zijn.

Bietenbrug

We hebben lang niet altijd aandacht voor de enige Friese ploeg in de vijfde klasse D: vv De Lauwers houdt daar de Friese eer hoog tussen allemaal Groningse tegenstanders. Maar de zege van afgelopen zaterdag mag niet onvermeld blijven: met maar liefst 9-1 won De Lauwers van vv Stedum. In 5D staat De Lauwers op de zesde plek. Veel beelden of info van de kant van De Lauwers hebben wij niet, maar bij Stedum waren ze wel zo sportief om deze nederlaag te vermelden. Al willen ze er niet lang aan herinnerd worden.

Jeugd

In de zondag eerste klasse E speelt Jubbega goed bovenin mee. Maar als zeven basisspelers geblesseerd zijn, dan wordt het moeilijk. Jeugdspelers moesten het daarom doen zondag, en dat is een mooie kans op ‘doorselecteren’, zoals we dat dan nomen. Maar deze spelers konden een nederlaag tegen GVAV-Rapiditas (2-0) niet voorkomen. Jubbega zakt door de nederlaag naar de derde plaats, maar met slechts drie punten achterstand op koploper TVC’28.

Verdriet verdrinken

Verliezen went misschien wel nooit, maar veel kans om ermee te oefenen had Oldeholtpade dit seizoen ook niet. Maar zondag kon het weer eens, nog maar voor de tweede keer dit seizoen: Oldeholtpade verloor met 1-0 van Dalen. De trotse koploper in zondag tweede klasse J duikelde daardoor naar de vierde plaats. Dat zegt ook alles over hoe dicht de top bij elkaar zit in deze klasse. De nieuwe koploper is sc Emmeloord en laat nou net die ploeg komende zondag op bezoek komen op sportpark Olpae. Met een beetje geluk, want nummer twee en drie Dalen en EMMS moeten dan ook punten verliezen, is Oldeholtpade na komende zondag weer gewoon koploper.

Gezellige nazit

De wedstrijd tussen Oosterlittens en MKV’29 in de zondag derde klasse B was snel beslist. Oosterlittens won met 3-0 in Leeuwarden, met drie goals van Gerrit Rinze Stremler. Knap gedaan! MKV’29 wacht daardoor nog steeds op de eerste overwinning van het seizoen. De ploeg staat met slechts één punt uit negen wedstrijden onderaan.

Maar dan na de wedstrijd: daar was Oosterlittens uitgenodigd om in de kantine in Leeuwarden de WK-wedstrijd Canada-Kroatië te blijven kijken. Dat deden de bezoekers ook in grote getale, maar de Leeuwarders bleken bijna allemaal verdwenen, schrijft de clubverslaggever van Oosterlittens .

Maar niet getreurd: een eind verderop voetbalde LVV Friesland tegen Dronrijp (5-1 voor Dronrijp, dat fier aan kop blijft gaan in zondag 3B) en die spelers kwamen gezellig ook naar de kantine om voetbal te kijken. Dat beviel zo goed dat ze pizza’s lieten aanrukken en ook maar de avondwedstrijd Spanje-Duitsland meepikten. Wat een feest! En komende zondag wordt het ook mooi in deze klasse: dan staat de burenderby MKV’29-LVV Friesland op het programma.

Nog een vrijwilliger

Waar zou het amateurvoetbal zijn zonder vrijwilligers? We kennen het antwoord: nergens. Daarom even aandacht voor deze vrijwilliger die de cornervlaggen opruimt bij fc Harlingen . Harlingen had net de wedstrijd tegen Warga eenvoudig gewonnen met 6-1 en daardoor behouden de Harlingers de koppositie in de zondag vierde klasse B. Voor Warga wordt het oppassen geblazen: de laatste overwinning dateert van 9 oktober, daarna volgden vier nederlagen en twee gelijke spelen. Warga is daardoor weggezakt naar de negende plek en moet uitkijken dat het niet verder in de degradatiezone komt.

Maar die vrijwilliger dus: die doet het werk, terwijl de spelers van Harlingen een feestje vieren. Geluid aan bij onderstaande tweet!

Dat was ‘em weer voor deze week. Volgende week zijn we er weer, met een nieuw overzicht van mooie, opvallende of vermakelijke momenten op de Friese amateurvelden. In de tussentijd alles lezen op onze site, zonder op betaalmuren te stuiten? Sluit dan hier een premium-abonnement af, voor maar 1,50 euro per week. Tot volgende week!

Nieuws

menu