Paralympische primeur voor Fryslân met gouden plak voor baanwielrenner Tristan Bangma en zijn piloot Patrick Bos

Baanwielrenner Tristan Bangma uit Donkerbroek heeft voor een Paralympische primeur gezorgd, door samen met zijn piloot Patrick Bos op de 4 kilometer achtervolging TeamNL bij de Paralympics in Tokio de eerste gouden plak te bezorgen. De 23-jarige Fries, die vanwege een oogziekte bijna blind is en nog slecht één procent zicht heeft, verwezenlijkte daarmee op de wielerbaan in Izu samen met de 34-jarige ‘stuurman’ uit Deventer het grote doel van het duo.

Tristan Bangma is dolblij nadat hij op de vier kilometer achtervolging met piloot Patrick Bos hun olympisch droom heeft verwezenlijkt en het goud heeft gepakt.

Tristan Bangma is dolblij nadat hij op de vier kilometer achtervolging met piloot Patrick Bos hun olympisch droom heeft verwezenlijkt en het goud heeft gepakt. Foto: AFP

In de finale werd titelverdediger Stephen Bate (Groot-Brittannië) met zijn compaan Adam Duggleby op het Japanse velodrome gedeclasseerd. Na 3200 meter werd de race al afgeschoten, omdat de Britse koppel was ingehaald door de beide Nederlanders. Die verkeerden in een blakende vorm en hadden twee uur eerder in de kwalificatie al geschiedenis geschreven door een wereldrecord te rijden en als eerste tandem ooit onder vier minuten te duiken (3.59,470).

Nieuws

menu