Handbaltrainer Sido van der Ploeg wordt nog elke vakantie herinnerd aan die keer dat hij bij de Sloveense grens ontdekte dat zijn paspoort nog thuis in Stiens lag

In Hoogst Persoonlijk elk week een gesprek met een persoon uit de Friese sportwereld. In aflevering 90: handbaltrainer Sido van der Ploeg. De 49-jarige uit Stiens is trainer bij het herenteam van de Friese Handbal Combinatie (FHC) uit Stiens.

Sido van der Ploeg

Sido van der Ploeg

In Hoogst Persoonlijk elk week een gesprek met een persoon uit de Friese sportwereld. In aflevering 90: handbaltrainer Sido van der Ploeg. De 49-jarige uit Stiens is trainer bij het herenteam van FHC, is gelukkig getrouwd met Janette en samen hebben ze een zoon van 21 en dochters van 18 en 16 jaar. In het dagelijks leven is Van der Ploeg werkzaam bij Südpack in Grootegast, voorheen bekend als Leeuwarder Papierwaren Fabriek LPF.

Wat is je beste eigenschap?

,,Ik vind dat ik een toegewijd persoon ben. Ik ben trouw in alles. Ik zit bijvoorbeeld al 25 jaar bij de zaak, ben al ontzettend lang bij mijn vrouw, nooit uit Stiens geweest en al mijn hele leven ben ik lid van FHC. Op een klein uitstapje naar Hellas op mijn achttiende na dan.”

En je slechtste eigenschap?

,,Mijn geduld in combinatie met mijn eigen fanatisme. Ik stop zelf veel energie in de dingen die ik doe. Als ik die dan niet terugkrijg, dan kan ik me daar aan ergeren. En soms botst dat wel eens, al zal iedere trainer dat wel eens hebben. Ik ben gek van het handbal. Dan zie ik een talentvolle jongen die, als hij er meer voor doet, iets kan bereiken, maar dat dan niet doet. Daar erger ik me dan aan.”

Favoriete handbalspeler?

,,Het dameshandbal heeft een fantastische lichting, maar ik ben een herentrainer en daar hebben ‘we’ momenteel Luuk Stijns. Dat is onze tophandballer. Hij werd gehuurd door Paris Saint Germain als tijdelijke vervanger van een geblesseerde speler, maar tekende onlangs een driejarig contract en wint daar alles. Komend weekeinde speelt hij de finale van de Champions League.”

Mooiste plek in Fryslân?

,,We hebben een prachtige provincie en in mijn jeugd was ik veel op Ameland te vinden. Daar voel ik me altijd prettig. Maar mijn eigen achtertuin in Stiens is ook een heerlijke plek. Als ik maar wat rust om me heen heb.”

Favoriete eten?

,,De nasi van mijn vrouw. Ze maakt het helemaal goed. Hij is een beetje pittig en er zit een lekkere salade bij. Heerlijk.”

Droom in het leven?

,,Een huis kopen in Kroatië op tien meter van de Adriatische zee. Het land interesseert me vanaf het moment dat ik er voor het eerst was. Het klikte meteen. Ik vind Kroatië één groot museum. Het weer is er daarnaast mooi en er zijn leuke mensen. Ook qua sport is het een bijzonder land. In elke sport loopt wel een goede Kroaat rond.”

Grootste blunder?

Dan kom ik weer uit bij Kroatië. We gingen in 2007 met het hele gezin op vakantie. Bij de Sloveense grens was een paspoortcontrole. Ik vroeg aan Janet of ze mijn paspoort had. ‘Dat had je zelf mee moeten nemen, want het is jouw paspoort en niet het mijne’, zei ze. En daar had ze natuurlijk gelijk in. Daar stonden we dan. Meer dan duizend kilometer van huis. Vrienden die naar Italië gingen, hebben mijn paspoort meegenomen. Wij hebben dus eerst nog een rondreis gemaakt en bij Triëst mijn paspoort gekregen. Iedere vakantie word ik aan dit voorval herinnerd. Niet alleen thuis, ook op mijn werk.”

Wat is je bijgeloof?

,,Ik ben niet heel erg bijgelovig, maar ik heb als trainer eens zo’n oorveeg gehad met mijn ploeg dat ik het poloshirt dat ik die dag droeg nooit meer heb aangetrokken op een wedstrijddag.”

Welke droomreis wil je nog maken?

,,Een reis door Scandinavië lijkt me schitterend. Eens op IJsland kijken. Uniek dat een land met 350.000 inwoners zoveel kan. Alleen vrees ik dat ik Janet niet meekrijg. Zij houdt niet zo van de kou.”

Heerenveen of Cambuur?

,,Honderd procent Cambuur. Wedstrijden overlappen vaak met mijn eigen trainingen, maar vroeger ging ik er wel naar toe. Mooi dat ze zijn gepromoveerd. Ik denk dat ze in de middenmoot eindigen en op 17 december met 2-0 winnen van sc Heerenveen.”

Nederland op het EK voetbal:

,, De poulefase overleven ze wel, maar ik denk dat het daarna goed afgelopen is. We hebben goede voetballers, maar missen wereldtop. Voor België is het de laatste kans op een prijs met deze generatie, Frankrijk heeft de beste selectie, maar ik denk dat de Duitsers met de beker naar huis gaan.”

De handbaldames op de Spelen:

,,Rond de zevende of achtste plaats. Ze missen door blessures te veel goede speelsters om echt kans te maken op een medaille. Maar als mijn voorspelling niet klopt en ze doen het beter, sta ik wel op de banken voor ze. Zonder de handbaldames was de sport in Nederland veel verder weggezakt.”