Hoe Peter de Vries in de Elfstedentocht van 1997 ten val kwam en zijn droom uit elkaar zag spatten: 'De mannen geane troch. En ik sit op in kuolboks yn it reid mei wit ik wat dat ik brutsen ha'

Op 4 januari 2022 is het exact 25 jaar geleden dat de 15e en voorlopig laatste Elfstedentocht werd verreden. In een serie artikelen kijkt het Friesch Dagblad terug op die laatste tocht. Deel 1: hoe Peter de Vries bij Galamadammen zijn Waterloo vond.

Peter de Vries terug in Stavoren. 25 jaar geleden behoorde de marathonschaatser uit Heerenveen tot de grote favorieten voor de winst in de 15e Elfstedentocht.

Peter de Vries terug in Stavoren. 25 jaar geleden behoorde de marathonschaatser uit Heerenveen tot de grote favorieten voor de winst in de 15e Elfstedentocht. Foto: Niels de Vries

‘In de man zit nog een jongen.’ Terwijl Peter de Vries vol geestdrift verhaalt over de hoogte- en dieptepunten in zijn leven, moet ik onwillekeurig denken aan de titel van de biografie (2019) van de Twentse dichter, schrijver en zanger (wijlen) Willem Wilmink. Hier zit een man van 54, ontegenzeglijk, maar denk de paar grijze haren weg, ga met hem terug naar de tijd die eens was, volg zijn enthousiasme en je ziet hem transformeren van een man in een jongen (ook al contrasteert grijze geitenwollen sokken die hij draagt met dat beeld).

Nieuws

menu