Profronde van Surhuisterveen biedt op 2 oktober niet alleen Tourrenners een podium, maar zet ook gestopte Pieter Weening uit Harkema in het zonnetje

De Profronde van Surhuisterveen keert na een jaar afwezigheid (vanwege corona) terug op de kalender. De 39ste editie van het wielercriterium - dat normaal gesproken vlak na de Tour de France plaatsvindt - wordt ditmaal op zaterdag 2 oktober georganiseerd.

Pieter Weening (r) arriveert met Tourwinnaar Chris Froome voor de start van de Profronde van Surhuisterveen in 2016.

Pieter Weening (r) arriveert met Tourwinnaar Chris Froome voor de start van de Profronde van Surhuisterveen in 2016.

,,We hebben met alle betrokkenen naar een alternatieve datum gezocht. Zaterdag 2 oktober is wat ons betreft perfect”, verklaart voorzitter Albert Helfrich van de organiserende stichting. ,,Alle grote wedstrijden en het WK hebben we dan gehad, renners zijn beschikbaar en de wielerkalender biedt ons deze ruimte.”

De organisatoren hebben het besluit genomen na overleg met het gemeentebestuur van Achtkarspelen, de KNWU, renners en andere betrokkenen. ,,We hopen op de komst van de olympisch- en de wereldkampioen. En uiteraard vergeten we ook de toppers uit de Tour de France niet”, zegt Helfrich.

Afscheid Pieter Weening

Daarnaast zal ook sportief afscheid worden genomen van Pieter Weening. De Harekiet beëindigde vorig jaar na een val in de Ronde van Italië zijn carrière. In overleg met Weening zelf nodigt de organisatie een aantal oud-collega’s uit om het afscheid luister bij te zetten. Het gaat om renners die inmiddels zijn gestopt, maar ook om nog actieve coureurs.

De Profronde van Surhuisterveen start 2 oktober in de namiddag. Het hart van het winkelcentrum is het afgelopen jaar letterlijk op de schop genomen en ligt er voor de wielerronde perfect bij, aldus de organisatie. Voorafgaand aan de heren professionals maken - volgens traditie - waarschijnlijk de dames hun opwachting in Surhuisterveen.