De Regiocup zorgt voor vrolijke gezichten op de Friese voetbalvelden, maar vindt lang niet overal in de provincie doorgang

Na acht maanden coronapauze kon er door jeugd tot achttien jaar zaterdag weer tegen andere clubs gevoetbald worden, maar het plotselinge groene licht voor de KNVB Regiocup resulteerde naast enthousiasme ook in afmeldingen en uitstel. ,,Het kwam voor ons als een verrassing.”

Volop voetbalplezier bij Leeuwarder Zwaluwen.

Volop voetbalplezier bij Leeuwarder Zwaluwen. Foto: Henk Jan Dijks

Alsof een oceaan over Fryslân wordt uitgestort; zoveel regen komt er deze zaterdagmorgen uit de lucht. Uitgerekend op het moment dat kinderen dankzij de versoepelingen van het kabinet eindelijk weer wedstrijden mogen spelen, leidt het weer op verschillende plekken in de provincie tot afgelastingen. De velden van onder anderen Drachtster Boys, Blauw Wit ‘34 en FVC kunnen het water simpelweg niet aan.

Bij Leeuwarder Zwaluwen wordt wel gevoetbald. Een uur later dan gepland weliswaar, maar even voor elven lopen dan toch de eerste jongens en meisjes het sportcomplex aan de Middelzeelaan op. ‘Gewapend’ met een grote glimlach, blij dat er weer iets anders kan dan de soms wat doelloze trainingen van de voorbije driekwart jaar.

Oranjefestival

In tegenstelling tot leeftijdsgenootjes bij andere clubs had de jeugd van Zwaluwen met het zogeheten Oranjefestival al langer iets om naar uit te kijken. Dat initiatief van de KNVB omvat een door de voetbalbond samengesteld programma van verschillende spelvormen, waarmee de verenigingen die zich daarvoor aan hebben gemeld geholpen worden bij het werven van nieuwe jeugdleden.

De landelijke trend van teruglopende ledenaantallen als gevolg van de coronacrisis mag bij Leeuwarder Zwaluwen dan nog niet zichtbaar zijn, ,,we willen wel verder groeien”, aldus clubvoorzitter Gerbrand Busstra. ,,Het is de bedoeling dat we bij ons honderdjarig jubileum in 2024 in elke leeftijdscategorie drie teams hebben, waar het gemiddelde nu nog op twee ligt. Daarom hebben we ook ja gezegd toen de KNVB ons twee maanden terug vroeg voor een Oranjefestival. De organisatie kostte flink wat tijd, maar als ik nu om me heen kijk, dan is dat het waard geweest. De 110 kinderen die zich hebben aangemeld, genieten volop.”

Net als voor veel anders clubs kwam de doorgang van de Regiocup ook voor Zwaluwen ,,als een verrassing”. Nadat de coronamaatregelen per 5 juni werden versoepeld en de KNVB de jeugdcompetitie – die op de vier zaterdagen in juni wordt gespeeld – aankondigde, kreeg de bond honderden afmeldingen binnen. De meeste afhakende verenigingen hadden al andere plannen gemaakt of zagen het initiatief niet zitten vanwege organisatorische redenen, zoals het handhaven van coronaregels voor bezoekers.

Midweeks programma

Waar zij daarom besloten teams terug te trekken of de gehele vereniging af te melden, wilden Busstra en zijn mede-bestuurders daar ondanks het geplande Oranjefestival niet aan. ,,En dus hebben we van de wedstrijden die deze zaterdag in de Regiocup gespeeld hadden moeten worden een midweeks programma gemaakt”, verduidelijkt hij.

De kans om jongens en meisjes tot achttien jaar deze maand tegen leeftijdsgenoten van andere verenigingen te laten spelen, kun je na zo’n lange periode zonder competitief voetbal nu eenmaal niet voorbij laten gaan, vindt de preses. ,,Maar het betekent wel dat je snel moet schakelen.”

Dertig kilometer verderop is de eerste speelronde van de Regiocup bij vv Kollum net voorbij als voorzitter Bauke Tom Schat de telefoon opneemt. De vijf thuisduels die gespeeld zouden worden, konden ondanks het slechte weer allemaal doorgaan, vertelt hij. ,,Alleen een paar uitwedstrijden zijn vanwege slechte velden of te weinig spelers bij de tegenpartij afgelast.”

Andere beleving

Dat de regen menigeen een nat pak heeft bezorgd, mag de pret niet drukken, zegt Schat. ,,Want aan de lachende gezichten kon je zien hoeveel zin onze jeugd er weer in had. Bij echte wedstrijden is de beleving toch anders dan als je onderlinge partijtjes speelt. Het enige dat nog ontbrak, waren trotse ouders langs de lijn. Dat kan waarschijnlijk pas na de zomer weer.”

Die moeten hun kroost voorlopig bij het toegangshek van de accommodatie afzetten en doen dat vol begrip, aldus Schat. Hij benadrukt dat een afmelding voor de Regiocup in Kollum nooit aan de orde is geweest omdat de vereniging er in principe al maanden klaar voor was.

,,Daarom snap ik er ook niks van dat andere clubs er anders over denken. Als je ziet hoe het leeft bij de jeugd, dan moet je er als bestuur gewoon alles aan doen om hen te laten voetballen zodra er mogelijkheden zijn. De periode waarin dat niet kon, heeft immers al veel te lang geduurd.”