Dit artikel is vandaag gratis

Rianne de Vries gaat wel naar de Olympische Winterspelen in China, vriend Daan Breeuwsma blijft thuis

Rianne De Vries in de halve finale van de 500 meter op de International Invitation Cup, zondag in Leeuwarden. Foto: ANP

Het hoge woord is eruit voor het Friese shorttrackkoppel Rianne de Vries en Daan Breeuwsma. De Vries is als laatste vrouw toegevoegd aan de olympische selectie. De laatste plek bij de mannen ging echter aan de neus van Breeuwsma voorbij.

Daarmee is de Nederlandse shorttrackploeg, bestaande uit vijf mannen en vijf vrouwen, compleet. De eerste acht namen maakte bondscoach Jeroen Otter in december al bekend. Voor Rianne de Vries (31) worden het haar derde Spelen, na eerdere deelnames in Sotsji en Pyeongchang. Ook al kwam ze bij de laatstgenoemde editie niet in actie.

Dylan Hoogerwerf kreeg van Otter de voorkeur boven haar vriend Daan Breeuwsma, die daarom een streep ziet gaat door zijn derde deelname aan de Spelen. Hoogerwerf won onlangs de NK, de laatste krachtmeting voor de Spelen.

De Vries staat ingedeeld voor de relay, Hoogerwerf komt in de Chinese hoofdstad uit op de 500 meter en de relay. De KNSB heeft verder besloten dat Georgie Dalrymple en Bram Steenaart als reserverijders naar Beijing meereizen. Dat was opvallend, aangezien de opvatting was dat het laatste ticket bij de mannen een strijd was tussen Hoogerwerf en Breeuwsma.

Door het meenemen van reserves wil de bond voorkomen dat bij blessures of coronabesmettingen vervangers uit Nederland moeten worden overgevlogen. De Chinese inreisregels maken dat vrijwel onmogelijk.

Zij waren al zeker van deelname

  • Suzanne Schulting (Uilesprong): 500m, 1000m, 1500m, relay en mixed relay
  • Xandra Velzeboer: 500m, 1000m, 1500m, relay en mixed relay
  • Selma Poutsma: 500m, 1000m, relay en mixed relay
  • Yara van Kerkhof: relay
  • Itzhak de Laat (Leeuwarden): 500m, 1000m, relay en mixed relay
  • Sjinkie Knegt (Bantega): 1000m, 1500m, relay en mixed relay
  • Jens van ’t Wout: 500m, 1000m, relay en mixed relay
  • Sven Roes: 1500m en relay.

Nieuws

menu