Roeier Jan van der Bij bereikte via rietsnijden en skûtsjesilen de top, maar hij wil meer

Over drie dagen verdedigt Jan van der Bij bij het EK roeien in het Italiaanse Varese de titel in de vierzonder (M4-). De 29-jarige Fries noemt zichzelf geen natuurtalent, maar bereikte via het rietsnijden en skûtsjesilen de top. Maar hij wil meer!

Het is nog iets meer dan honderd dagen alvorens in Tokio de olympische vlam zal worden ontstoken. Het summum voor iedere sporter en dat is voor de in Drachten geboren en via De Tike in Oudega (Smallingerland) getogen Van der Bij niet anders. Al is zijn aanvliegroute wezenlijk anders dan van de meeste andere sporters, die over ruim drie maanden acte de présence zullen geven in Japan. ,,Het is supersnel gegaan allemaal. Als iemand dat vijf of zes jaar geleden tegen me zou hebben gezegd, dan had ik het niet geloofd.”

Het is dan ook absoluut niet gepland. Van der Bij is een doorsnee allround-sporter en nadat hij zijn studie aan de NHL in Leeuwarden heeft afgerond, vertrekt hij naar Amsterdam om daar een masterstudie accountancy, van een jaar, te gaan doen. Het loopt allemaal wat anders. Hij wordt lid van de studentenvereniging Skøll en maakt kennis met de roeisport. Dat schopt zijn leven behoorlijk door de war. Zeker dat van student. ,,Ik had nu, vijf jaar later, klaar moeten zijn. Maar mijn ouders hebben gelijk gekregen.”

Unieke wereld

Spijt heeft Van der Bij er geen moment van gehad. ,,Ik heb de studie op een laag pitje gezet, want dit is iets dat ik nooit meer kan meemaken. En op twee paarden gokken zie ik niet zitten”, zegt de Fries, die volgens eigen zeggen in een unieke wereld terecht is gekomen. ,,Dat zeggen buitenlanders ook vaak. Het is uniek dat in Nederland de goede roeiers pas in hun studententijd komen bovendrijven. Het merendeel van de roeiers in het Nederlands team is pas in hun studententijd begonnen. En het duurt bovendien nog heel lang voor ik de AOW-leeftijd heb bereikt.”

Ik heb tot mijn 21e door het moeras gebanjerd en daar heb ik me fysiek aardig ontwikkeld

Jan van der Bij is 23 jaar als hij in aanraking komt met het roeien. De watersporten in zijn leven beperken zich tot het rietsnijden en later het skûtsjesilen. ,,Dan ging ik met mij pa en twee ooms het riet in om rietbosjes te sjouwen. Ik heb tot mijn 21e door het moeras gebanjerd en daar heb ik me fysiek aardig ontwikkeld.”

Teamgebeuren

Via z’n vader kwam hij ook aan boord van het skûtsje van Earnewâld. ,,Van jongs af aan ging ik mee en groeide op met dat hele teamgebeuren. Met z’n allen en de schouders eronder zetten. Dan werd het hele ruim omgebouwd om twee weken te gaan zeilen voor de SKS. En dan zat je dag en nacht bij elkaar op de lip. Daar heb ik een hoop van geleerd en niemand verzaakte”, vertelt Van der Bij over zijn tijd aan boord bij Jeen Zwaga en later Pieter Brouwer. ,,De schoot binnenhalen, peilen bij het zwaard en voordewind koude thee rondbrengen.”

Ik heb het fysieke talent meegekregen, want je zit als roeier toch heel lang in je rode zone. Het is te vergelijken met tien kilometer schaatsen

Het vormt een mooie basis voor een succesvolle toekomst als roeier. ,,Maar eigenlijk is het uit de lucht komen vallen. Ik heb het fysieke talent meegekregen, want je zit als roeier toch heel lang in je rode zone. Het is te vergelijken met tien kilometer schaatsen. Na honderd meter zit je al in die rode zone en dan móet je doorgaan. Je ziet daar de pijn ontstaan. Dat is super herkenbaar en bijster interessant.”

Lees ook: Stanley Menzo: een avonturier met gevoel voor Cambuur

Jan van der Bij kan ook heel diep gaan. Als de trainingen zwaarder worden en het tempo omhoog gaat, verzaakt hij niet. ,,Ze zeggen vaak dat Friezen stug zijn, maar wat in mijn kop zit, dat gaat er niet snel uit”, bevestigt Van der Bij. ,,Ik ben verliefd geworden op deze sport. Dat heeft de doorslag gegeven. Het gaat erom om een maximale krachtinspanning te leveren en toch ontspannen te blijven. Daar geniet ik elke dag weer van en ik ben van mening dat het nog beter kan, door samen met de boot te spelen en dat uit te vogelen.”

Grotere klus

Zijn talent valt al snel op en medestudenten brengen de leergierige Van der Bij de kneepjes bij van het vak. ,,Ik trof een coach die zei dat als ik echt mijn best zou doen, er meer in zat. Maar het was een grotere klus om mijn ouders daar van te overtuigen”, vertelt Van der Bij, die een snelle leerling blijkt te zijn en in zijn tweede jaar bij het NK droog-roeien op de ergometer over twee kilometer al onder de magische grens van zes minuten roeit. ,,Dat was de heilige graal en als je daar onder duikt, dan maak je wel indruk. Een jaar later snoepte ik daar nog eens negen seconden af en hoorde ik in mijn derde jaar al bij de grote jongens.”

Lees ook: Sportsouvenir: Walter Miedema voelt zich met replica Oldehove koning te rijk

Op het EK in Varese verdedigt Van der Bij samen met Boudewijn Röell, Nelson Ritsema en Sander de Graaf de vorig jaar oktober in Poznan veroverde titel. ,,Het is een tussenstop in de olympische cyclus, maar we zijn weldegelijk de boat to beat. Een plaats bij de top-3 geeft een bevestiging dat we niet op een dood spoor zitten”, zegt de Fries over het team.

Ik kan doen waar ik van houd en ik krijg er ook nog voor betaald. En ik ben er nog lang niet klaar mee

,,We roeien sinds 2019 samen en hebben qua ervaring een jonge boot. Met jongens die qua leeftijd jonger, maar qua roei-jaren ouder zijn. Boudewijn Röell is de meest ervaren roeier van de vier, want hij heeft een bronzen medaille gewonnen in Rio de Janeiro met de Holland acht.”

De vier zonder heeft door het uitstel van de Olympische Spelen, vanwege de pandemie, een jaartje extra voorbereidingstijd gekregen. ,,Dat is toch 20 procent extra van mijn hele carrière en dat is toch fijn”, vindt de 1.89 meter lange Van der Bij, die met zijn team al enkele weken in Italië verblijft. ,,We zitten niet zoals de meeste mensen in Nederland opgesloten in hokjes en genieten hier elke dag van de zon en vlak water. Naast het feit dat we ook iedere dag gewoon keihard trainen. Maar ik kan doen waar ik van houd en ik krijg er ook nog voor betaald. En ik ben er nog lang niet klaar mee.”