Voetbalclub Rood Geel uit Leeuwarden koestert bij het honderdjarig bestaan de herinneringen aan een rijk verleden

Precies honderd jaar geleden, op 6 juli 1921, werd voetbalclub Rood Geel opgericht. De Leeuwarder vereniging is inmiddels opgegaan in fusieclub SC Leovardia, maar het verleden van de club is zeker niet verloren gegaan.

In de laatste maanden van de club moet Rood Geel een tegendoelpunt slikken tegen Workum.

In de laatste maanden van de club moet Rood Geel een tegendoelpunt slikken tegen Workum. Foto: Anne van der Woude

Verloren, maar zeker niet vergeten. Het Friese amateurvoetbal raakte in 2013 twee clubs kwijt, maar kreeg er een nieuwe voor in de plaats. SC Leovardia ontstond dat jaar uit een fusie tussen vv Leeuwarden en Rood Geel.

Laatstgenoemde werd op deze dag honderd jaar geleden opgericht. Nog altijd zijn er in Leeuwarden en daarbuiten sporen van de Leeuwarder club te vinden.

Iedereen heeft zo zijn eigen herinneringen aan de club, gebaseerd op eigen ervaringen. Voor een jonge verslaggever die zijn eerste klusje ooit uitvoerde voor het Friesch Dagblad , is dat de gedachte aan een sigaar rokende trainer in de dugout. Dit gebeurde in de rust van het duel met stadsgenoot LVV Friesland, terwijl de spelers in de kleedkamer net een tirade over zich heen hadden gekregen. Niels Overweg was de man die in 2008 aan het roer stond bij de zondagploeg van Rood Geel.

Hij had zich opgewonden over de instelling van zijn spelers op deze veertiende dag van december in het jaar 2008. De derby met Friesland voelde bepaald niet aan als een derby, dus met het stoom uit de oren had Overweg de kleedkamer verlaten. De rookpluimen die boven de dug-out van Rood Geel uitwaaiden, stonden symbool voor zijn humeur. Een humeur dat er niet beter op werd toen de jonge en onwetende verslaggever van dienst vroeg aan de oud-prof van DWS, Go Ahead Eagles, FC Twente en D’79 of die ‘vroeger zelf ook voetbalde’.

Rijke historie

Overblijfselen van Rood Geel zijn nog volop zichtbaar in het amateurvoetbal. Natuurlijk eert SC Leovardia ook het verleden. Op Kalverdijkje Noord zijn de kleuren niet meer rood met geel, maar zwart met geel.

Toch hoef je niet lang te zoeken om tegen het verleden van Rood Geel aan te lopen. De plek waar tegenwoordig gevoetbald wordt door Leovardia is immers daarvoor het onderkomen van Rood Geel geweest. In kantine De Kraal zijn flink wat feestjes gevierd. In de vernieuwde locatie, bestemd voor de derde helft, is genoeg te vinden uit de rijke historie van de club.

En denk daarnaast ook aan al die spelers van toen die nu nog actief zijn. Dat zijn er nog een heleboel. Neem bijvoorbeeld de trainer van het allerlaatste team van Rood Geel dat actief was in de standaardklasse van het amateurvoetbal.

Patrick de Jong, tegenwoordig de trainer van SC Franeker, eindigde in het laatste seizoen van de club in de middenmoot van de vierde klasse zaterdag. De club was toen reeds twee jaar verdwenen van de zondag, in het seizoen 2010/2011 werd ze voorlaatste in de vierde klasse. Topscorer van dat seizoen in de vierde klasse, Hamza Abdelkarim, draagt nu de kleuren van Nicator. De club die zich op het laatse moment terugtrok uit de fusieplannen.

Jupiter

Aan de basis van het ontstaan van Rood Geel ligt een vriendengroep die op het terrein aan de Groningerstraatweg dagelijks een balletje trapt. Er moet nog een club komen, zo is de gedachte. In Leeuwarden zijn op dat moment LAC Frisia 1883, LVV Friesland, vv Leeuwarden en FVC de enige clubs. De groep jongens begint liever zelf een vereniging en noemt deze Jupiter, vernoemd naar de Romeinse oppergod van de hemel en het onweer.

Het shirt is wit en de rest maakt in die tijd nog niet zoveel uit. Al snel maakt het witte shirt plaats voor de kleuren geel met rood. Maar de ‘geboorte’ van Jupiter wordt tegengehouden door de Friesche Voetbalbond. De clubnaam is al in gebruik, dus wordt de club vernoemd naar de kleuren van het tenue. Al in het eerste seizoen wordt Rood Geel kampioen van Fryslân. Een vliegende start van de club.

Fusiegesprekken zijn er al in de tijd van de Tweede Wereldoorlog, als het ledenaantal van Rood Geel sterk terugloopt. Jan Kostelijk zorgt er in die jaren voor dat Rood Geel het hoofd zelfstandig boven water houdt, waarna in 1946 het 25-jarig jubileum wordt gevierd met een wedstrijd tegen vv Leeuwarden. Niet wetende dat de paden van beide clubs elkaar in 2013 definitief zullen kruisen en de clubs samen verder door het leven zullen gaan onder de naam SC Leovardia. Rood Geel leukt het jubileum in ‘46 op met een zege op de eersteklasser.

Stabiele club

Verder successen zijn er genoeg. In de jaren zeventig bereikt Rood Geel voor het laatst de eerste klasse, waarin het zich weet te handhaven in een competitie met ploegen als Drachten, Sneek, Harkema Opeinde en Germanicus. Daarna zijn de tweede, maar vooral de derde en vierde klasse het terrein van Rood Geel. Het is een stabiele club die ook op de zaterdag al sinds 1968 vertegenwoordigd is met een elftal dat in de beginjaren in de FVB speelt, maar in de laatste paar jaar het schopt tot de vierde klasse.

Ongewild is de club een trendsetter in het amateurvoetbal, want al in 2011 moet ze wegens een tekort aan leden de zondag verlaten en definitief kiezen voor de zaterdag. Nog vele clubs zullen in de tien jaar erop volgen, maar op dat moment doet het de leden pijn.

Wijlen Sicco ter Horst, erelid van Rood Geel, omschrijft het in het vorige decennium als volgt: ,,Je bent met de club getrouwd. Bij een fusie gaat er een hoop historie verloren, waar je je hele leven voor hebt opgeofferd. Dat doet zeer. Mijn vader voetbalde nog voor Jupiter. Maar het is de tijd waarin we leven.”

Aan de historie van Rood Geel wordt nog altijd gedacht. En dat heeft de club verdiend.