Het zijn grote schoenen die Sam Hendriks in Leeuwarden als nieuwe spits van Cambuur dient te vullen

Het zijn grote schoenen die hij dient te vullen, hij weet het. Maar wie de toekomst vreest is een lafaard en ‘dus’ zette Sam Hendriks (26) gisteren, alsof het de normaalste zaak van de wereld is, voor de derde keer in zijn professionele carrière zijn handtekening onder een verbintenis met Cambuur.

Sam Hendriks is terug in Leeuwarden. De spits speelde in de seizoenen 2018-2019 en 2019-2020 ook al twee periodes voor Cambuur, telkens op huurbasis,

Sam Hendriks is terug in Leeuwarden. De spits speelde in de seizoenen 2018-2019 en 2019-2020 ook al twee periodes voor Cambuur, telkens op huurbasis, Foto: Henk Jan Dijks

Alleen die paraaf al maakt de geboren Doetinchemmer uniek in Leeuwarden. Na Sandor van der Heide en Martijn van der Laan is hij de derde speler in de geschiedenis van Cambuur die tot tweemaal toe naar de Friese hoofdstad terugkeert. Hendriks heeft in Leeuwarden dan ook nog een soort van een ‘rekening’ openstaan. Zijn eerste seizoen (2018-2019) sloot hij af met een zware kruisbandblessure en zijn beoogde rentree een seizoen later - na opnieuw verhuurd te zijn door het Belgische OH Leuven - ging de mist in door corona.

Via een jaartje Go Ahead Eagles - afgesloten met een nooit (meer) verwachte promotie naar de eredivisie - keert hij nu, als ‘vrij man’, terug naar Cambuur om eens te meer aan te tonen dat in dat 1,80 meter grote lijf van hem toch echt een goalgetter huist. Neen, die 64 treffers in twee seizoenen van zijn voorganger Robert Mühren gaat hij niet evenaren. Maar laten we wel wezen. „Wat Robert hier gepresteerd heeft is uniek. Dat zal niemand hem nadoen.”

Hij is ervan overtuigd dat mocht Mühren in Leeuwarden zijn gebleven dat hij dan ook zijn goals zou hebben meegepikt. De Volendammer besliste zelf echter anders, waarmee hij zijn opvolger per definitief met een niet kinderachtige erfenis achterliet. Big shoes to fill. Grote schoenen om te vullen. Maar Hendriks gaat de uitdaging graag aan.

Een tweede spits

Of hij de eerst aangewezen man is om Mühren op te volgen is trouwens nog maar de vraag. Naast Hendriks, een spits die het moet hebben van het ‘meevoetballen’ en het attent zijn bij lage voorzetten en steekpassje, zoekt Cambuur nog een ‘kapstok’, een spits die sterk in de lucht is en die een balletje vast kan houden, zeg maar het type Marinus Dijkhuizen of Michiel Hemmen. ,,Wil je in de eredivisie blijven - en dat wil Cambuur - dan moet je verschillende types spitsen in je selectie hebben. Ik ga de concurrentiestrijd graag aan.”

Achter SC Cambuur snoepte Go Ahead Eagles vorige maand op de slotdag de tweede (promotie)plaats van de ‘zekere’ promovendus De Graafschap af. Het leidde in Deventer, een voetbalstad pur sang, tot dolle taferelen. Toch was het toen al bijna zeker dat de clubtopscorer (acht goals) zou vertrekken. ,,We zaten niet helemaal op één lijn. Go Ahead wilde eigenlijk een ‘kapstok-spits’. Maar die spits ben ik niet.”

Met in zijn achterhoofd de warme contacten die hij nog altijd bij Cambuur onderhield besloot hij de Adelaarshorst de rug toe te keren. En nu al is daar het nieuwe contract. „Het gevoel is goed. Ik voel me fit en fris en ben blij dat ik de kans krijg om met Cambuur in de eredivisie te gaan spelen.”

Aan voorspellingen waagt hij zich niet. „Eerst raakte ik zwaar geblesseerd en toen kwam het coronavirus dat alles platgooide. Je kunt het leven niet voorspellen.”