SC Cambuur overklast FC Twente in eigen stadion en heeft de eerste punten van het seizoen binnen

De hal van het stadion stond bij wijze van spreken vol met bloemen, zoveel complimenten had Cambuur al ontvangen na twee speelrondes in de eredivisie. Zaterdagavond bewees het zichzelf een dienst door niet alleen de complimenten, maar ook drie punten over te houden aan het duel met FC Twente: 2-0.

Jamie Jacobs viert zijn tweede doelpunt van de avond met de supporters van SC Cambuur.

Jamie Jacobs viert zijn tweede doelpunt van de avond met de supporters van SC Cambuur. Foto: ANP

Twee keer eerder was er lof van de tegenstander. Over de spelopvatting, de uitvoering en de branie. Tot punten leidde het in de duels met FC Groningen (1-2) en PSV (4-1) nog niet, maar met het opgedane vertrouwen werd zaterdagavond FC Twente overklast. Niet alleen op voetballend vermogen en intensiteit, maar ook op tactisch gebied. Met de 2-0 die na negentig minuten op het scorebord stond, was Cambuur nog lief geweest voor de Tukkers.

Onzekere blikken op de gezichten van de spelers van FC Twente na een halfuur spelen waren een onbewust compliment voor het spel van de Leeuwarders. Trainer Ron Jans van de bezoekers poogde met zijn aanvallende middenvelder Michel Vlap uit Sneek de opbouw te ontregelen bij Cambuur. Maar zijn vier aanvallers werden continu zoek gespeeld. FC Twente wist zich geen raad met het spel van de thuisploeg.

Frank en vrij

Tot grote kansen leidde dat in eerste instantie niet. ,,Maar je zag dat we in de wedstrijd groeiden”, vond trainer Henk de Jong. De Drachtster koos voor dezelfde opstelling als vorige week in Eindhoven, dus nog met Jamie Jacobs op de bank. De Jong zag dat de twee nederlagen op rij niet in het hoofd van zijn ploeg waren gaan zitten. Integendeel. Cambuur voetbalde frank en vrij. ,,Waarom FC Twente het zo moeilijk met ons had? Dat moet je aan FC Twente vragen. Wij speelden ons eigen spelletje en de uitvoering was goed. Dan kunnen wij het tegenstanders moeilijk maken.”

Zeker toen er naar verloop van tijd serieuze aanvallen op de mat werden gelegd. Eerst vond Alex Bangura, in wederom een ijzersterk optreden zaterdag, doelman Lars Unnerstal op zijn pad. Diezelfde Twente-doelman voorkwam niet veel later voor rust een zeker doelpunt, door op de doellijn redding te brengen op een schot van Robin Maulun.

Intens beleefden de supporters op de tribune de wedstrijd. De achterban hield voor rust de adem even in toen Ricky van Wolfswinkel een serieuze kopkans kreeg, maar toen de bal na rust met een 0-0 stand weer rolde was het geen moment meer stil.

Temperatuur meten

Er viel weinig aan te merken op het spel van Cambuur, behalve dat het verzuimd had te scoren. Maar De Jong had nog een troef op de bank in de persoon van Jacobs. Kiss, die al een betere indruk maakte dan tegen PSV, ging naar de kant en Michael Breij ging van het middenveld naar de rechtsbuiten. Cambuur werd in het zadel geholpen door Luka Ilic van de Tukkers, die in een tijdsbestek van vijf minuten twee domme gele kaarten pakte en al vroeg de temperatuur van de douches in het stadion van Cambuur mocht meten.

Nota bene Jacobs en Breij waren verantwoordelijk voor de openingstreffer, binnengetikt door Jacobs. Tien minuten voor tijd wisselde Jans aanvallend om toch nog een punt uit het vuur te slepen. In een haarscherpe counter bewaarden achtereenvolgens Tom Boere en invaller David Sambissa het overzicht, waardoor Jacobs de wedstrijd in de slotminuut kon beslissen: 2-0.

Samen werd de verdiende zege op FC Twente gevierd. Een bevrijdende goal en een bevrijdende zege. Cambuur bewees dat het qua voetbal thuishoort in de eredivisie. Dat vermoeden was er al na de laatste twee seizoenen, maar de bevestiging die het zaterdagavond kreeg kwam op precies het juiste moment.

SC Cambuur - FC Twente 2-0 (0-0). 66. Jacobs 1-0, 90. Jacobs 2-0. Toeschouwers: 6.672. Scheidsrechter: Blom. Gele kaart: Hoedemakers (Cambuur), Smal, Van Wolfswinkel (FC Twente). Rode kaart: 55. Ilic (2x geel, FC Twente).

SC Cambuur: Stevens; Schmidt, Mac-Intosch, Schouten, Bangura; Hoedemakers, Breij (89. Sambissa), Maulun; Kiss (46. Jacobs), Boere, Kallon.

FC Twente: Unnerstal; Troupee (82. Ugalde), Pröpper, Oosterwolde, Smal (82. Brama); Zerrouki (82. Everink), Sadilek, Vlap (62. Limnios); Ilic, Van Wolfswinkel (62. Bosch), Menig.