Dit artikel is vandaag gratis

SC Cambuur-trainer De Jong over relschoppers: 'Dit is een modeverschijnsel van de laatste weken en moet heel snel stoppen'

SC Cambuur-trainer Henk in de Jong baalt als een stekker van de relschoppers die zondagavond voor flink wat overlast zorgden. Foto: ANP

Trainer Henk de Jong van SC Cambuur bleef zeker niet lijdzaam toekijken nadat een groepje onverlaten kort na het begin van de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht (2-1) het stadion was binnengedrongen.

De oefenmeester uit Drachten liep naar de hoek van het veld waar de indringers zich bevonden en hij stuurde in woord en gebaar enkele raddraaiers terug naar de uitgang.

,,Dit is wat er tegenwoordig in Nederland gebeurt en dat is niet goed te praten”, liet De Jong na afloop verontwaardigd weten. ,,Ik ging er direct heen, wat zullen we nu beleven hier zeg, wegwezen, maar ik herkende niemand. Dit is niet wat ik gewend ben hier. Ik baal er echt van. Dit hebben we niet nodig, we zijn een fantastische ‘twaalfdemanclub’. Dit is een modeverschijnsel van de laatste weken en moet heel snel stoppen.”

De Jong: ,,En dan schoppen ze ook nog een politievrouw. Dat vind ik helemaal niks. Ik mocht niet over de afrastering klimmen en dat moet ik ook niet doen met mijn ijzeren knie, maar kom op zeg, doe even normaal. Dat doe je een vrouw toch niet aan.”

Hekken geforceerd

Meteen na de aftrap werd er met vuurwerk gesmeten door een groep relschoppers die buiten voor de ingang tussen de zuid- en westtribune. Vijf minuten later bewoog hetzelfde gezelschap zich naar de ingang tussen de west- en noordtribune, waar hekken werden geforceerd en enkele tientallen mensen het stadion binnenkwamen. Daarbij werden ook Cambuurliederen gezongen. In totaal lag het duel zo’n vijf minuten stil, voordat het kon worden hervat. Cambuur won in een uitstekende wedstrijd met 2-1.

Bronnen bij SC Cambuur wisten te melden vooral veel jeugd in de groep gezien te hebben, variërend van een leeftijd van 15 tot 20 jaar. De rellen gingen nog de hele avond door in de omliggende wijken en agenten waren zelfs genoodzaakt om hun dienstwapen te trekken. Er werd niet geschoten. Spelers, journalisten en medewerkers van de club mochten pas het stadion verlaten nadat de politie het sein had afgegeven dat het weer veilig was om de straat op te gaan.

Ook bij andere wedstrijden dit weekeinde in de Eredivisie veroorzaakten verhitte ‘supporters’ buiten het stadion de nodige onrust, onder meer door veel vuurwerk af te steken en ook richting het veld te gooien. Bij duels in Alkmaar en Almelo wisten relschoppers eveneens het stadion binnen te komen. In beide gevallen kon de wedstrijd na een onderbreking worden uitgespeeld.

Vanwege de laatste coronamaatregelen zijn fans tot zeker 4 december niet welkom in de stadions. De kans is aannemelijk dat deze maatregelen verlengd zullen worden.

Nieuws

menu