SCO toont veerkracht en wint eerste van tweeluik: ‘we móesten die pot eruit slepen’

De Friese derby in de hoofdklasse B tussen Mid-Fryslân en SCO was gistermiddag in Sporthal De Twine in Grou pure reclame voor de korfbalsport. Uitpuilende tribunes, hartstochtelijk en goed korfbal vanuit vaak wisselende perspectieven. Uiteindelijk won SCO de Friese derby met 24-26, waardoor het Mid-Fryslân op de ranglijst achterhaalde. Met vier punten uit zes duels staan beide ploegen nog wel altijd als eerste op de nominatie om de puntloze hekkensluiter Unitas aan het einde van het seizoen naar de overgangsklasse te vergezellen.

Wessel Bergsma (omhoog springend) en links van hem Marvin Smorenburg zijn door het dolle heen als Mid-Fryslân de achterstand in een voorsprong heeft omgezet SCO zal echter als laatste lachen.

Wessel Bergsma (omhoog springend) en links van hem Marvin Smorenburg zijn door het dolle heen als Mid-Fryslân de achterstand in een voorsprong heeft omgezet SCO zal echter als laatste lachen. Foto: Simon Bleeker

1-5, 6-11, en 12-13: het waren ‘zomaar’ wat tussenstanden die het verhaal van het eerste bedrijf, dat uiteindelijk met 12-15 afgesloten zou worden, vertelden. Het leek alsof SCO zich, méér nog dan Mid-Fryslân, bewust was van de belangen. ,,Dat like mar sa”, zei Peter Tolsma, coach van Mid-Fryslân. ,,Sy skoarden omdat wy ferdigenjend tefolle romte joegen en oan de oare kant diene wy it oanfallend net goed. Dan giet it dûbel op.”

Geen sprake dus van gemakzucht bij Mid-Fryslân en dat kon ook niet omdat de ploeg het moest stellen zonder Wessel Bergsma. De aanvoerder en goalgetter kreeg vorige week in het zo verrassend met 30-27 gewonnen duel tegen hoogvlieger Rohda uit Amsterdam in de slotfase een gele kaart. Het was zijn tweede in het kalenderjaar 2018 en dus ging de derby jammerlijk aan zijn neus voorbij.

Op de voorste rij van de tribune leefde Bergsma, met naast zich Marvin Smorenburg (de topscorer die hij opvolgde), als vanzelfsprekend fanatiek mee. 12-16 werd 16-17 en niet veel later kwam Mid-Fryslân langszij. Met nog exact vijftien minuten op de klok stond het 19-19 en niemand die op dat moment kon voorspellen welke kant het op zou gaan.

Dat was anders toen Mid-Fryslân uitliep naar 23-20. In de bomvolle hal, waar heel korfballend Fryslân zich leek te hebben verzameld, ging bij menigeen de gedachten uit naar eerdere duels dit seizoen van SCO, waarin het zich in de tweede helft kansloos naar de slachtbank liet leiden.

Meer praten dan trainen

Menno de Vries (28) was erbij toen dat gebeurde. ,,Er zijn altijd momenten waarop je voelt dat de wedstrijd gaat kantelen. Dat momentum duurt vaak maar een paar minuten, maar dan moet je er wel staan. Dat gebeurde niet. Niemand die opstond. In plaats daarvan lieten we het helemaal lopen”, zo keek de speler van SCO terug. Die zwakke mentale gesteldheid van de selectie was de afgelopen weken daarom vaak onderwerp van gesprek. ,,We hebben meer gesproken dan getraind”, aldus SCO-trainer Riko Kruit.

In Grou staat rond half drie de Friese topper Mid Fryslan tegen SCO op het programma. Beide teams kunnen de twee punten goed gebruiken. Alle ingrediënten aanwezig dus voor een bezoekje aan De Twine

— K.V. Mid-Fryslân (@kvmidfryslan) December 23, 2018

De praatsessies waren uiteindelijk niet zonder succes. Kruit: ,,Eerder hadden we bij 23-20 waarschijnlijk opgegeven, maar nu bleven we eraan hangen. Je hebt uiteraard wat geluk nodig, maar we bleven wel normaal tegen elkaar doen en werden niet boos op elkaar. Al hadden we er twee marathons voor moeten lopen; we móesten die pot eruit slepen. En het mooie is: als je dan wint, kun je alles tegen elkaar zeggen. Ook de slechte dingen.”

Reclame voor korfbal

23-20 werd 23-22, waarna Joss Abbingh voor weer een verschil van twee zorgde (24-22). Verrassend genoeg bleek het achteraf de laatste goal van Mid-Fryslân te zijn geweest. Verdedigend voerde SCO de druk nog verder op, waardoor Mid-Fryslân meer steeds vaker in de schotklok een extra tegenstander had. Menno de Vries en Kevin Sierdsma trokken de stand in evenwicht, waarna Britt Rottink met twee treffers SCO de zo broodnodige zege schonk: 24-26.

Al hadden we er twee marathons voor moeten lopen; we móesten die pot eruit slepen

,,Voor het eerst dit seizoen hebben we veerkracht getoond”, zo keek Menno de Vries tevreden terug. ,,Deze zege is belangrijk voor de ranglijst en voor het ‘koppie’. Ik vind dat we te goed zijn om te degraderen. Maar de ranglijst liegt nooit. Aan het einde is de nummer één de terechte kampioen en zijn de nummers zeven en acht de terechte degradanten.” De Vries roemde de rol van Kevin Sierdsma. ,,Hij was voor ons de man van de wedstrijd. Onder de korf verloor hij geen duel, waarmee hij ervoor zorgde dat het vak kon blijven draaien. En hij won veel rebounds, zodat we konden blijven aanvallen.”

⚽️Eindstand K.V. Mid-Fryslân Jansma-Burdaard 1 tegen K.V. SCO 1: 24-26

— K.V. Mid-Fryslân (@kvmidfryslan) December 23, 2018

Aan de andere kant kon ook Jakko de Nekker, de vervanger van Wessel Bergsma, terugkijken op een degelijke pot korfbal. ,,Wy begongen nei it skoft as hiele ploech goed te draaien”, zei de 22-jarige korfballer uit Luxwoude, die afgelopen zomer overkwam van De Hoeve. ,,En doe’t wy trije goals foar kamen hie ik der alle fertrouwen yn dat wy de wedstriid oer de streek hinne tille soene.”

Vreemd

Dat idee leefde ook bij zijn trainer. ,,Mei trije goals foar tinke je dat je wat mear ûntspannen spylje kinne, mar it frjemde wie dat wy krekt wat ferkrampter spylje giene. Dêr sille wy it oar ha moatte”, aldus Tolsma.

Wat lichtelijk vreemd is, is dat beide ploegen elkaar op 13 januari 2019 alweer treffen voor het tweede deel van het tweeluik. Tolsma: ,,Mei de Kryst mar net oan kuorbal tinke en dan geane wy oer trije wiken nei Wolvegae ta om wat rjocht setten. It is fansels prachtich sa’n wedstriid. Hjir dogge je it as kuorballer ek foar. Mar it is wol soer om fan SCO te ferliezen.”

Scores Mid Fryslân: Martijn de Bruin 7, Joss Abbingh en Jakko de Nekker 5, Lotte Schrijver 3, Harm Smit 2, Klaske Toering en Jildau Faber 1.

Scores SCO: Annick Koning, Britt Rottink en Menno de Vries 4, Kim van Dalen, Melvin Frieswijk en Henk Jan Bakker 3, Femke van Zwol en Kevin Sierdsma 2, Lianne Bangma 1.

Nieuws

Meest gelezen