Schaatsdromen worden ineens werkelijkheid

Het is de droom van zo’n beetje ieder jong schaatstalent: met wereldtoppers als Sven Kramer, Ireen Wüst en Patrick Roest op de baan staan, een wedstrijd rijden en na afloop naast je grote idool een gouden medaille in ontvangst nemen. De meeste dromen zijn bedrog, maar op de eerste editie van het Nederlands kampioenschap voor clubs werd deze droom werkelijkheid. Kramer, Wüst en Roest streden zaterdag met hun oude schaatsclubs tegen elkaar. Zij aan zij met junioren en amateurs werd bepaald welke schaatsvereniging zich de beste van Nederland mag noemen.

Sven Kramer snelt voorbij de fans van STV Lekstreek tijdens de 3000 meter op het NK voor clubs. Kramer verliest van Patrick Roest en zo pakt Lekstreek de eindzege.

Sven Kramer snelt voorbij de fans van STV Lekstreek tijdens de 3000 meter op het NK voor clubs. Kramer verliest van Patrick Roest en zo pakt Lekstreek de eindzege. Foto: Martin de Jong

Dus stond Kramer niet namens LottoNL-Jumbo aan de start, maar reed hij voor Hardrijders Club Heerenveen. Want bij die schaatsvereniging begon het ooit allemaal voor de 32-jarige schaatsvedette. ,,Als je eenmaal prof bent, verwatert jammer genoeg de binding met je club”, zei Kramer. ,,Schaatsen is dan wel een individuele sport, maar alleen kom je er niet. Je wordt pas beter door samen te trainen en dat doe je allemaal bij een club. Ik vind het mooi dat ik op deze manier iets terug kan doen voor de vereniging waar ik zelf ben begonnen.”

Superleuk initiatief

Kramer en zijn teamgenoten sloten de dag af met een tweede plaats in de eindrangschikking. STV Lekstreek verzekerde zich van de winst in de allerlaatste rit: op de 3000 meter streden Kramer en Roest in een rechtstreeks duel tegen elkaar. Roest won in 3.38,71 en snoepte zo het baanrecord van de Heerenvener af. ,,Dat is wel jammer”, zei Kramer. ,,Maar even los van de wedstrijd: ik vind dit een superleuk initiatief. Had ik, toen ik jong was, met Rintje Ritsma of Erben Wennemars mogen schaatsen, dan had mij dat enorm gemotiveerd. Hopelijk hebben de kinderen dat vandaag zo ervaren.”

Lees ook: Verrassing door topschaatser is ‘hart onder riem’ voor de zorg van Lotte

Het initiatief voor het NK voor clubs is genomen door oud-schaatser Sicco Janmaat. Hij is assistent-coach bij LottoNL-Jumbo en hoopt met zijn idee een nieuwe traditie in het leven te hebben geroepen. ,,Dit moet de rokjesdag van het schaatsen worden. Het toernooi waarmee het seizoen jaarlijks officieel wordt geopend”, sprak Janmaat optimistisch. ,,Schaatsen is een visitekaartje voor Nederland en we willen allemaal dat het zo blijft. Daarvoor ben je wel afhankelijk van het talent dat doorstroomt vanuit de jeugd. Iedereen hoort wel dat kinderen tegenwoordig minder sporten en dat het met de wedstrijdsport achteruit gaat. Om die trend tegen te gaan, moet je terug naar de basis. En dat zijn de schaatsclubs.”

Behoorlijke klus

Janmaat hoopt dat door het NK voor clubs het enthousiasme bij schaatsende jeugd wordt vergroot en dat de competitie tussen clubs onderling toeneemt. ,,Het zou mooi zijn als coaches door dit toernooi nog meer na gaan denken hoe ze als club beter kunnen worden en op welke manier ze de beste selectie op het ijs krijgen. Voor de meeste verenigingen was het namelijk een behoorlijke klus om het team rond te krijgen. Gelukkig vonden veel schaatsprofs het meteen een goed idee.”

Als ik vroeger met Rintje of Erben had mogen schaatsen, dan had mij dat enorm gemotiveerd

Dat enthousiasme werd breed gedragen onder de deelnemers aan de wedstrijd. Want ook de junioren en amateurs hadden het zichtbaar naar hun zin. Dat gold zeker ook voor Tanja Krikke van Hardrijders Club Heerenveen. De negentienjarige schaatsster kwam zaterdag in actie op de 1500 meter. ,,Mijn tijd valt een beetje tegen, maar ik vind het een erg leuk toernooi. Ik hoop dat het een blijvertje is en dat het volgend jaar opnieuw wordt georganiseerd”, zei Krikke. ,,Ook voor mij is het leuk om met Sven en Antoinette de Jong in een team te rijden. Dat gebeurt normaal gesproken nooit, dus het voelt wel bijzonder.”

De in Nijeholtwolde woonachtige Krikke sprak van een fijne sfeer op en rond de baan. ,,Je bent toch voor je eigen club aan het schaatsen en moedigt je teamgenoten dan ook aan tijdens hun races. Dat is goed voor de binding die je met elkaar hebt”, aldus Krikke, die bij haar eigen club nog genoeg enthousiasme voor de schaatssport ziet. ,,Onze club is een van de grotere van Friesland en er is nog voldoende animo om wedstrijden te rijden. Ik weet natuurlijk niet hoe het bij andere clubs zit, maar hoe groter de aantallen, hoe beter dat natuurlijk is voor onze sport.”

Grote glimlach

Aanraakbaar zijn, dat is waar het volgens Kramer meer om mag draaien in het schaatsen. ,,Normaal gesproken rijden wij alleen EK’s, WK’s en de wereldbekerwedstrijden. Dat is een ver-van-mijn-bed-show voor al die kinderen. Bij dit toernooi kunnen ze ons aanraken, kunnen we mét ze de eer van onze club verdedigen en na afloop zelfs met elkaar op het podium staan. Ik hoop dat het de kinderen stimuleert en motiveert om meer te gaan sporten. Voor mij maakt de wedstrijd zelf niet zoveel uit, maar als topschaatser is het je maatschappelijke plicht om hier te staan. En ik doe het graag.”

Na afloop van de races en de uitreiking van de medailles was het voor jong en oud tijd om een handtekening of selfie met Wüst, Roest en Kramer te scoren. De schaats-profs namen er de tijd voor en dat bracht iedereen in opperbeste stemming. Kramer: ,,Het belangrijkste doel was om de kinderen met een grote glimlach naar huis te zien gaan. Volgens mij is dat wel gelukt.”

Nieuws

menu