Dit artikel is vandaag gratis

Schaatser Bart Vreugdenhil verbetert in Winterswijk stokoud werelduurrecord op natuurijs

Bart Vreugdenhil is op weg naar een nieuw werelduurrecord op natuurijs. Foto: ANP

Schaatser Bart Vreugdenhil heeft in Winterswijk een stokoud record uit de boeken gereden. De marathonrijder uit Amsterdam verbeterde op de ijsbaan van de Winterswijkse IJs Vereniging (WIJV) het werelduurrecord op natuurijs dat, voor zover bekend, dateerde uit 1949 en op naam stond van de Nederlander Marius Strijbis.

Aanvankelijk werd het record nog toegeschreven aan de Fransman Léon Quaglia, maar die uit 1928 stammende poging bleek niet officieel erkend. Strijbis kwam 21 jaar later bij een poging in het Noorse Hamar wel in de boeken, met een afstand van 32,660 kilometer. Vreugdenhil ging daar ruimschoots overheen met 36 kilometer en 717,82 meter.

De poging van Vreugdenhil moest nog met een klein halfuur worden uitgesteld wegens problemen met de tijdwaarneming. Toen die eenmaal waren opgelost startte de Amsterdammer om met grote regelmaat ‘rondjes 39’ te rijden en in de slotfase nog te versnellen. Het was ruim genoeg om het record van Strijbis te verbeteren.

„Het doet pijn en de kou heb ik echt onderschat”, waren zijn eerste woorden tegenover schaatsen.nl. „Mijn vingers doen niets meer en die lucht slaat op je longen. Ik heb het ijskoud. Vannacht ben ik een beetje ziek geworden, ik had wat verhoging. Gelukkig zat het binnen de grens dat ik kon sporten. Jammer dat ik niet 100 procent fit was.” Vreugdenhil ontving uit handen van de Winterswijkse burgemeester Joris Bengevoord een beeldje voor zijn prestatie.

Nieuws

menu