Dit artikel is vandaag gratis

Jutta Leerdam bekroont seizoen met wereldtitel 1000 meter. Antoinette Rijpma-de Jong gaat met zilver naar huis

Jutta Leerdam wint de 1000 meter voor vrouwen op de ISU WK Afstanden schaatsen in Thialf. Foto: ANP

Jutta Leerdam is bij de WK afstanden voor de tweede keer wereldkampioen geworden op de 1000 meter. De 24-jarige Zuid-Hollandse was met 1.13,03 een klasse apart. Het zilver was voor Antoinette Rijpma-de Jong uit Rottum, het brons voor Miho Takagi uit Japan.

Leerdam won de wereldtitel eerder in 2020. Bij de WK van 2021 in Thialf moest de regerend Europees en wereldkampioene sprint genoegen nemen met het zilver. Leerdam is dit jaar nog ongeslagen op de 1000 meter.

In de slotrit nam Leerdam al snel afstand van haar tegenstandster Goetz. Ze hield die snelheid na een razendsnelle eerste ronde goed vol en was meer dan een seconde sneller dan de rest.

Elf keer eerder was Leerdam dit seizoen de beste. De laatste keer dat ze niet won was de olympische race op de 1000 meter in Beijing. Daar was de Japanse Miho Takagi nipt sneller.

Michelle de Jong kwam als eerste Nederlandse in actie in rit zes tegen Kim Hyun-yung uit Zuid-Korea. Ze bleef haar tegenstandster voor en finishte in 1.15,67. Daarmee werd ze tiende.

Antoinette Rijpma-de Jong was in de voorlaatste rit net iets sneller dan de regerend olympisch kampioene Takagi en ook sneller dan de tot dan toe snelste, de Amerikaanse Brittany Bowe. Haar 1.14,26 was goed voor haar eerste WK-medaille op de 1000 meter

Nieuws

menu