Irene Schouten bezorgt TeamNL op de 3 kilometer het eerste schaatsgoud; Antoinette de Jong stelt teleur met de achtste plekl: 'Dit was niet de race die ik voor ogen had'

Irene Schouten heeft Nederland het eerste goud bezorgd op de Winterspelen. De 29-jarige West-Fries maakte in Beijing haar favorietenstatus op de 3000 meter waar, door in een nieuw olympisch record van 3.56,93 te zegevieren.

Irene Schouten gaat tijdens de ceremonie na afloop van de 3000 meter even uit haar dak, na het winnen van de eerste gouden plak namens TeamNL.

Irene Schouten gaat tijdens de ceremonie na afloop van de 3000 meter even uit haar dak, na het winnen van de eerste gouden plak namens TeamNL. Foto: ANP

De 29-jarige schaatsster maakte in de slotrit op de drie kilometer in de National Speed Skating Oval haar favorietenrol helemaal waar. De pupil van coach Jillert Anema van Team Zaanlander was in het onderlinge duel met de Italiaanse Francesca Lollobrigida, die zilver pakte, maar liefst 1,13 seconde sneller. Na haar gouden race bekende ze dat er een enorme last van haar schouders was gevallen. ,,Mijn doel was om hier olympisch kampioen te worden. Dat is gelukt.”

Nieuws

menu