Dit artikel is vandaag gratis

Suzanne Schulting prolongeert haar olympische titel op de 1000 meter en wint goud

Shorttracker Suzanne Schulting is dolblij met de prolongatie van haar olympische titel op de 1000 meter. Foto: ANP

Shorttrackster Suzanne Schulting (Uilesprong) heeft vrijdag haar olympische titel op de 1000 meter geprolongeerd. De 24-jarige Friezin pakte al vroeg de koppositie en stond die niet meer af. Voor de Nederlandse mannen zit het toernooi erop.

Shorttrackster Suzanne Schulting heeft net als vier jaar geleden de olympische titel op de 1000 meter gewonnen. De 24-jarige Nederlandse nam in de finale in het Capital Indoor Stadium al vroeg de kop en stond die niet meer af. De Zuid-Koreaanse Min-jeong Choi werd tweede en de Belgische Hanne Desmet werd derde.

Voor Schulting is het haar vierde olympische medaille. Eerder deze Spelen won ze zilver op de 500 meter en vier jaar terug behaalde ze met de vrouwenaflossingsploeg brons. ,,Ik kan het bijna niet geloven dat het weer is gelukt”, sprak ze stralend. ,,Ik was zó zenuwachtig, niet normaal meer. Maar ik denk dat iedereen nerveus was. Ik voelde me echt supergoed, maar je moet het natuurlijk nog wel even doen.”

Volgens Schulting was een belangrijk deel van haar tweede triomf op rij te danken aan haar sterke zelfvertrouwen. ,,Je ziet zoveel gebeuren op zo’n dag, met goede ritten en mooie inhaalmanoeuvres. Het enige dat je dan moet doen is in jezelf geloven, dicht bij jezelf blijven en focussen op je taak. Dat is me gelukkig weer goed afgegaan.”

Wereldrecord

Schulting begon de dag meteen al goed met een wereldrecord in de kwartfinales. ,,Dat record wilde ik heel erg graag, maar ik had nooit verwacht dat ik het hier zou schaatsen. Ik was er ook helemaal niet mee bezig.”

De Friezin uit Uilesprong kon na haar titelprolongatie haar emoties aanvankelijk redelijk goed in bedwang houden. Uiteindelijk raakte ze toch enigszins ontroerd. ,,Ik vond het ook zo bijzonder dat Hanne Desmet brons pakte, we trainen dagelijks met elkaar. En als ik dan ons hele team zie staan, dan ben ik daar zo trots op. Zonder dat team had ik het absoluut niet gekund.”

Mooi en hard

Op Schulting na weten de Nederlandse shorttrackers bij de Spelen niet te imponeren. Xandra Velzeboer won op de 1000 meter nog wel de B-finale en Selma Poutsma sneuvelde in de halve finales. Ook op de andere gereden afstanden wisten de shorttracksters individueel niet te verrassen. ,,Het was geen beste dag voor onze ploeg. Bij de mannen zag ik tranen van verdriet na de uitschakeling in de relay. Ik heb geprobeerd om me daardoor niet te laten afleiden. Onze sport is verschrikkelijk mooi, maar kan ook verschrikkelijk hard zijn.”

Het toernooi is voor Schulting, die als grote favoriete op meerdere afstanden naar China reisde, nog niet voorbij. Ze komt zondag met de Nederlandse rijdsters in actie in de A-finale van de aflossing. Het toernooi eindigt woensdag met de 1500 meter. Op de gemengde aflossing wist de Friezin geen medaille te pakken, omdat ze in de halve finales onderuit gleed.

Nieuws

menu