Dit artikel is vandaag gratis

Shorttrackers verzekerd van maximaal aantal startplekken in Beijing

Sjinkie Knegt en Itzhak de Laat (r) zijn tevreden na de kwartfinale van de 1500 meter, die respectievelijk een eerste en tweede plaats opleverde. Daarmee werd de basis gelegd voor het derde startbewijs op de 1500 meter. Foto: ANP

De Nederlandse shorttrackers hebben zich donderdagmiddag bij de wereldbekerwedstrijden in Dordrecht verzekerd van het derde startbewijs op de 1500 meter op de Olympische Spelen. Het maximale aantal startplekken (vijf) werd binnengesleept.

Daardoor mogen ook de mannen van bondscoach Jeroen Otter, net als eerder al de vrouwen, met het maximale aantal van vijf afreizen naar de Winterspelen in China en kunnen ze aanspraak maken op drie startplekken op alle individuele afstanden.

Sjinkie Knegt (Bantega), Itzhak de Laat (Heerenveen) en Jens van ‘t Wout plaatsten zich alle drie op de 1500 meter voor de halve finales en haalden daarmee het maximale aantal startplekken voor de Spelen binnen. Knegt won op de eerste van vier dagen van de wereldbekerwedstrijden in Dordrecht zijn kwartfinale, voor De Laat. Van ‘t Wout werd in zijn heat derde. Daarmee haalde Nederland ook het derde startbewijs voor de 1500 meter binnen.

Eerste 36

Daarvoor diende Nederland drie shorttrackers bij de eerste 36 te hebben in het klassement over vier wereldbekerwedstrijden. Door de prestatie van het trio lukte dat dus op de valreep. De halve finales van de 1500 meter worden zaterdag verreden.

Bij de shorttracksters plaatsten Suzanne Schulting (Tijnje) en Rianne de Vries (Akkrum) zich op de 1500 meter voor de halve finales. Xandra Velzeboer werd in haar kwartfinale vierde en miste de halve finales.

Op de 500 meter bereikten Schulting, Velzeboer en Selma Poutsma de kwartfinales. Van ‘t Wout en Dylan Hoogerwerf lukten dat bij de mannen ook. De Laat werd in de voorrondes gediskwalificeerd.

Gemengde relay

Op de gemengde relay (vrouwen en mannen) kwalificeerde het Nederlandse team zich voor de halve eindstrijd. In de eerste kwartfinale eindigden Hoogerwerf, Poutsma, Schulting en Van ‘t Wout als tweede achter Canada. De nummers 1 en 2 uit elke kwartfinale gingen door naar de volgende ronde.

Nieuws

Meest gelezen

menu