Dit artikel is vandaag gratis

De Nederlandse shorttracksters beginnen foutloos aan de WK in Seoul, Suzanne Schulting op alle afstanden door naar volgende ronde

Suzanne Schulting in actie tijdens de kwartfinale op de 1.500 meter van de WK Shorttrack in Zuid-Korea. Foto: ANP

De Nederlandse shorttracksters zijn de eerste dag van de WK in Seoul zonder schade doorgekomen op de individuele afstanden. Suzanne Schulting (Uilesprong) en haar ploeggenoten plaatsten zich in de hoofdstad van Zuid-Korea allemaal voor de volgende rondes, die op zaterdag en zondag worden verreden.

Bij de mannen kwalificeerde alleen Jens van ‘t Wout (Sintjohannesga) zich op alle afstanden. Sjinkie Knegt (Bantega) bereikte de halve finales op de 1500 meter, maar werd verwezen naar de herkansingen op de 1000 meter.

Friso Emons en Teun Boer gaan naar de herkansingen op respectievelijk de 1500 en de 500 meter. Itzhak de Laat (Leeuwarden) liep op de 1000 meter tegen een straf op na een grote valpartij en is op deze afstand uitgeschakeld.

Op alle afstanden verder

Schulting en Selma Poutsma zijn op alle drie de afstanden verder in het toernooi. Xandra Velzeboer op de 500 en 1000 meter. Michelle Velzeboer plaatste zich voor de halve finales op de 1500 meter.

Xandra Velzeboer is de titelverdedigster op de 500 meter. Op die afstand is ze ook de winnares van de wereldbeker dit seizoen. Schulting won de algemene wereldbeker en die op de 1000 meter. Ze kon vorig jaar haar titels op de WK niet verdedigen na een positieve test op het coronavirus.

Aflossing

Op de aflossing bereikten alle Nederlandse teams de halve finales. Schulting, Xandra Velzeboer, De Laat en Van ‘t Wout wonnen hun kwartfinale op de gemengde aflossing. Bij de vrouwenploeg kreeg Schulting rust. Yara van Kerkhof, Poutsma, Michelle en Xandra Velzeboer waren overtuigend de snelste in hun kwartfinale voor Hongarije en Japan. De mannenploeg met De Laat, Van ‘t Wout, Knegt en Boer won zijn kwartfinale voor Canada en Hongarije.

Zaterdag zijn de eerste finales op de 1500 en 500 meter. Zondag volgen de finales op de 1000 meter en op de aflossingen.

Nieuws

menu