Siem de Jong is trefzeker op de schoenen van broer Luuk de Jong en helpt sc Heerenveen aan een punt bij PSV

Het was gisteren een mooie dag voor de ex-Ajacieden Siem de Jong en Lasse Schöne. De beide routiniers van sc Heerenveen pakten een puntje met hun ploeg bij PSV. En hadden tot hun vreugde geconstateerd dat Ajax in Amsterdam officieel beslag had gelegd op de 35e landstitel.

De scorende tandem van sc Heerenveen met Lasse Schöne als aangever en Siem de Jong (r) als afmaker. PSV’er Mario Götze figureert in het midden.

De scorende tandem van sc Heerenveen met Lasse Schöne als aangever en Siem de Jong (r) als afmaker. PSV’er Mario Götze figureert in het midden. Foto: ANP

,,Ik denk dat ze de terechte kampioen zijn”, vond de Deen, die tot zijn overgang naar Heerenveen zijn conditie op peil had gehouden bij zijn oude club uit Amsterdam. ,,Als wij niet kampioen kunnen worden, dan moet Ajax het maar worden”, grapte de 32-jarige Siem de Jong.

Hij kwam zelf in het seizoen 2016-2017 ook negentien keer in actie voor PSV, waarin hij zes keer trefzeker was. Gisteren was hij dat opnieuw, maar ditmaal in het pompeblêdenshirt van Heerenveen. Tégen PSV. En nota bene op de schoenen van zijn jongere broer Luuk de Jong, die tegenwoordig zijn boterham verdient bij Sevilla FC. ,,Dat was wel grappig, want op de schoenen van Luuk de Jong moest het in het PSV-stadion wel goedkomen.”

Fraaie aanval

En aldus geschiede. Want nadat PSV na rust binnen een halve minuut een 0-1 achterstand had omgezet in een 2-1 voorsprong tekende De Jong na een fraaie Friese aanval op aangeven van Schöne voor de gelijkmaker (2-2). ,,Die schoenen lagen al thuis en zijn een half maatje groter dan de mijne. Die had ik een week of twee geleden al meegenomen naar Heerenveen. Ze zaten wat beter en dat had ik ’m voor de wedstrijd geappt. Ik denk dat ik ze maar ga aanhouden en hierop het seizoen ga afmaken.”

We waren vaak van achteruit wat te slordig in de omschakeling en lieten daardoor te veel liggen. Als we wat rustiger aan de bal en wat zuiniger waren geweest, dan had er meer ingezeten

Die gelijkmaker was het resultaat van een fraaie aanval, waarbij Heerenveen de ruimte op het middenveld goed benutte. En dat gebeurde een aantal keren, maar volgens De Jong niet vaak genoeg. ,,Dan waren we vaak van achteruit wat te slordig in de omschakeling en lieten daardoor te veel liggen. Als we wat rustiger aan de bal en wat zuiniger waren geweest, dan had er meer ingezeten”, vond De Jong, die ook realistisch was. ,,Zij hadden veel druk rond de zestien en wat dat betreft mogen we ook blij zijn met een puntje.”

Kramp

Dat waren ze ook zeker, al moest De Jong zich vlak voor tijd laten vervangen. ,,Dat gebeurde bij een hoekschop van PSV. Op het moment van de afzet kreeg ik kramp. Mijn hele voet zat vast. Maar ik voel me steeds fitter en steeds beter en ben blij dat ik veel wedstrijden kan spelen.”

Lees ook: 100 jaar Heerenveen: Het ‘dierenrijk’ van Foppe de Haan en meer ludiek samengestelde elftallen

Dat was de zelfkritische Schöne ook. ,,Verdedigend stond het goed en hebben dat goed gedaan. En we hebben het publiek vermaakt. Ik denk dat ik maar één goede bal heb gegeven en dat was de assist”, vond de Deen, die overweegt om na dit seizoen in Fryslân te blijven. ,,Die kans zit er wel in.”