Dit artikel is vandaag gratis

Sifan Hassan olympisch kampioen op 5000 meter; goud met een Fries tintje

Sifan Hassan na het winnen van de finale op de 5000 meter in het Olympisch Stadion in Tokio. Foto: ANP

Sifan Hassan is haar ambitieuze olympische missie begonnen met een gouden medaille. De Nederlandse topatlete deed dat in Tokio op de 5000 meter. Het was het eerste atletiekgoud voor Nederland op de Spelen sinds Ellen van Langen op de 800 meter in Barcelona 1992.

Hassan is de vierde Nederlandse atlete die goud wint op een atletiekonderdeel. Allemaal vrouwen. Van Langen ging haar bijna dertig jaar geleden voor en daarvoor waren het discuswerper Ria Stalman (1984) in Los Angeles en sprinter Fanny Blankers-Koen had in 1948 in Londen de primeur.

Fries tintje

Het is een gouden plak met een klein Fries tintje. Hassan kwam in 2008 op vijftienjarige leeftijd naar Nederland, nadat ze door haar moeder in Addis Abeba op het vliegtuig was gezet. Ze kwijnde weg in een opvangcentrum in Zuidlaren. Acht maanden later vertrok ze naar een opvangcentrum in Leeuwarden en bloeide daar op.

Daar meldde ze zich in het voorjaar van 2009 bij atletiekvereniging Lionitas. Daar werd ze goed opgevangen en kon op geleende spikes van Yke Schouwstra sporten. Met het sporten kwam ook het plezier in het leven terug en kreeg ze meer houvast.

Nederlands paspoort

Sifan Hassan kreeg in 2013 een Nederlands paspoort en ontwikkelde zich als atlete tot wie ze nu is geworden. Ze is onder meer regerend wereldkampioene op 1500 en 10.000 meter, houdster van het werelduurrecord en nummer 1 op de wereldranglijst.

Hassan won in Tokio goud op de 5000 meter en hoopt later deze week op de 1500 en 10.000 meter nog een gooi te doen naar eremetaal. Ze kwam tot een tijd van 14.36,79. Het zilver was voor de Keniaanse Hellen Obiri, brons ging naar de Ethiopische Gudaf Tsegay. Hassan bezorgde de Nederlandse afvaardiging in Tokio de vijfde gouden medaille.

Bewogen aanloop

De gouden race kende een bewogen aanloop. De 28-jarige Hassan liep maandagochtend (Japanse tijd) nog de series van de 1500 meter. Ze kwam bij het ingaan van de slotronde ten val en leek uitgeschakeld, maar ze stond op en liep met een indrukwekkende versnelling het gat dicht naar de voorste lopers. Vervolgens won ze ook nog de race.

De schrik was groot, maar Hassan liet na afloop weten dat ze geen letsel had overgehouden aan de valpartij en zonder problemen de finale van de 5000 meter kon lopen.

Nieuws

menu