Sjoukje Dijkstra uit Akkrum was in 1964 de eerste Nederlander die een gouden medaille won bij de Winterspelen. Nu wordt ze 80: 'In mijn dromen maak ik gewoon nog die dubbele axels'

,,Als ik een dag niet had geschaatst, vond ik dat verschrikkelijk.” Sjoukje Dijkstra uit Akkrum behoorde ooit tot de wereldtop in het kunstschaatsen. Nu, zoveel jaren later, is alle glamour verdwenen uit haar leven. ,,Ik heb nergens spijt van.”

Het leven op de Peel is sober, maar Sjoukje Dijkstra is er tevreden mee. „Waarom zou ik niet tevreden zijn? En het is toch mooi dat ik nog zo oud mag worden?”

Het leven op de Peel is sober, maar Sjoukje Dijkstra is er tevreden mee. „Waarom zou ik niet tevreden zijn? En het is toch mooi dat ik nog zo oud mag worden?” Foto: Eran Oppenheimer

Met dochter Katja (42) is ze verhuisd naar een vooroorlogse boerderij in de Brabantse Peel. De verlaten kippen- en varkensboerderij op drie hectare land moest dringend worden verbouwd. De eerste drie maanden sliep Dijkstra op een bedje in de ijzig koude varkensstal. Er zijn wat ingrepen verricht - ze heeft nu een eigen slaapkamer - maar veel aanpassingen zijn opgeschort, omdat het geld op is. „Het is wachten op de honderdduizend”, glimlacht Dijkstra in de woonkeuken. Een grote televisie - het beeld toont voorbijflitsende schaatsers - domineert de ruimte. „Ik kijk naar alle sporten.”

Nieuws

menu