Trainer Johnny Jansen begint aan nieuw seizoen met sc Heerenveen: 'Iedereen heeft zijn eigen route. Solidair ben je tot aan de voordeur'

Met twee nieuwe gezichten (Milan van Ewijk en Xavier Mous) start sc Heerenveen vanmiddag op het idyllische sportpark ‘t Paradyske in Langezwaag de voorbereidingen op het nieuwe seizoen. In de aanloop naar de eerste training sprak het Friesch Dagblad met trainer Johnny Jansen (46).

Johnny Jansen tijdens de eerste training van sc Heerenveen met zijn nieuwe staf.

Johnny Jansen tijdens de eerste training van sc Heerenveen met zijn nieuwe staf. Foto: FPh/Mustafa Gumussu

Oktober vorig jaar werd je voor het eerst vader. Heeft de komst van jullie dochter Loïs Esmée je leven erg veranderd?

„Elke keer dat ik over die kleine praat krijg ik kriebels in mijn buik. Ik vind het fantastisch. Ze lacht de hele dag, zoekt contact met de mensen om haar heen, maar heeft tegelijkertijd wel al heel erg haar eigen willetje. Als ze geen eten meer wil, gaan de lippen op elkaar en komt er ook niets meer in. Ze geeft al heel duidelijk haar grenzen aan.

Deze maand waren we op vakantie op Ameland. Grote bakfiets en die kleine in een maxi-cosi in de bak. Ik zeg tegen Shèra: ‘We zijn een gezinnetje.’ Ik wilde heel graag vader worden. En ja, het heeft mijn leven veranderd. Met z’n tweeën kun je op vakantie doen en laten wat je wilt. Nu was die kleine er al om zeven uur. De vrijheden zijn veranderd. Voor Loïs Esmée er was gingen we, zeg maar, ‘flierefluitend’ door het leven. Nu moet je meer plannen en organiseren. Als je even de stad in wilt, moet je nu bij wijze van spreken een grote laadbak achter de auto hebben om alles in mee te kunnen nemen.”

En toen stond er alweer een nieuw seizoen voor de deur.

„Dan heb je vakantie en het is ook zomaar weer voorbij. Dat komt omdat je in je vakantie ook altijd bezig bent met het werk.”

Ondertussen werden wel je drie assistenten ontslagen.

„Dat heeft me heel veel pijn gedaan. Ik heb me afgevraagd of ik het misschien anders had moeten doen. Ik denk het niet. Ik ben altijd heel open eerlijk naar mijn assistenten Hennie, Jefrrey en Raymond geweest. We wisten dat het speelde en hebben het met elkaar besproken. We hebben gezegd: ‘Wat ontbreekt er en wat kunnen we toevoegen?’ Het was geen fijne periode, omdat je weet dat het borrelt. En toch vond ik dat we op de goede weg zaten. Uiteindelijk heeft club besloten om het anders te doen. Dat is het goed recht van de club.”

Je had solidair kunnen zijn en ook op kunnen stappen.

„Dat is geen moment in me opgekomen. Iedereen heeft zijn eigen route. Solidair ben je tot aan de voordeur. Maar op een gegeven moment gaat die deur open en kiezen mensen een eigen route. Maar nog belangrijker is: ik heb het enorm naar mijn zijn en ik wil hier slagen. Daar heb ik alles voor over.”

Waarom mocht jij wel aanblijven?

„Die vraag zou je aan onze algemeen directeur Cees Roozemond moeten stellen. Toch niet omdat ik zo’n aardige jongen ben? Het enige wat ik gehoord heb, is dat ze vertrouwen in mij hebben.”

Een veelgehoorde ‘klacht’ is dat Johnny Jansen spelers niet beter maakt.

„Die opmerking hoor ik ook wel eens voorbij komen. Daar kan ik wel iets over roepen, maar dan ga ik mezelf weer op de borst kloppen. Maar ga maar na wat oud-spelers over me zeggen. En dat is niet dat ik geen spelers beter maak. Volgens mij heeft Sven Botman het hier geweldig gedaan en dat geldt ook voor Chiddi Ejuke. Ga ik me hier toch weer zitten te verdedigen. Het is wel goed. Iedereen mag vinden wat-ie vindt.”

Hoe leuk is het om trainer van Heerenveen te zijn?

„Heel leuk. Ik houd van deze club. Dat kan ook niet anders, als je er al zo lang rondloopt. Ik voel me ook verantwoordelijk. Daarom wil ik er ook alles aan doen om te slagen. Als het onverhoopt niet lukt weet ik in ieder geval dat ik alles aan heb gedaan.

Voel je veel druk?

„Ik zit niet op sociale media, dus krijg ik niet mee wat de wereld over mij te zeggen heeft. Wat ik wel weet is dat er soms hele mooie dingen gezegd worden en soms hele lelijke dingen. En dat geldt niet alleen voor mij, maar voor iedereen die met het hoofd boven het maaiveld uitsteekt. Je hebt altijd voor- en tegenstanders. Dat hoort erbij en dat is prima. Voor je omgeving is het soms minder leuk. Ik heb tegen mijn ouders gezegd: ‘Kijk en lees het maar niet’. Nu is het misschien nog leuk, maar straks staat er dat Johnny Jansen een koekenbakker is, een waardeloze vent en meer lelijke dingen. En ja, dan gaat het wel over je zoon.”

Wanneer is het seizoen geslaagd?

„Wanneer het publiek zich het hele seizoen vermaakt heeft. Wat dat dan qua ranglijst oplevert, durf ik niet te zeggen. Maar het zal dan vast redelijk goed zijn.”

Slotvraag: wie wordt Europees kampioen?

„Voor het EK zei ik Frankrijk, maar ik moet zeggen dat de Italianen me nog het meest bevallen. Dus: Italië of Frankrijk.”