Sportsouvenirs: Jan Volbeda koestert de stick van Flyers-goalie Ted Lenssen

Het is niet zo dat Jan Volbeda dagelijks naar de zolder gaat om een kijkje te nemen bij de Koho-ijshockeystick van de toenmalige Flyers-goalie Ted Lenssen. De 73-jarige Sexbierumer heeft de ‘trofee’ inmiddels al bijna veertig jaar in zijn bezit. Samen met een puck uit de ‘kampioenswedstrijd’ van het legendarische Heerenveense ijshockeybolwerk Feenstra Flyers, na het binnenhalen van de zesde landstitel in 1982 tegen Nijmegen.

Dat moment kan de sportliefhebber uit Sexbierum zich nog goed voor de geest halen, al is het niet de echte kampioenswedstrijd, want alle zeven opeenvolgende landstitels van het ‘gouden’ Feenstra Flyers worden buitenshuis in de wacht gesleept. Dat wordt dan daags na het binnenhalen van het kampioenschap in Thialf en voor eigen publiek nog eens dunnetjes over gedaan. Zoals op die bewuste zaterdag 27 februari 1982 voor 3500 toeschouwers tegen Nijmegen (10-4).

,,Myn kammeraat Jelle Schreur wenne op De Jouwer en mei syn soan Remco en ús soan Marcel giene wy wol gauris nei in wedstriid fan Feenstra Flyers ta. Dat wie geweldich”, vertelt de in Wijnaldum geboren Volbeda, die al sinds 1973 in Sexbierum woont en in die tijd op de wachtlijst staat voor een seizoenskaart bij sc Heerenveen. ,,Myn frou komt fan Arnhem, de frou fan Jelle ek en dy koene inoar. It wie in happening yn Thialf, dat wolst net witte.”

Ted Lenssen smiet syn stick oer de boarding en dêr stie ús Marcel

Flyers maakt er een show van en na afloop trakteert goalie Ted Lenssen, de Nederlandse Canadees die bezig is aan zijn laatste kunstje en na drie seizoenen gaat vertrekken uit Fryslân, de familie Volbeda op zijn stick. ,,Ted wie út ’e skroeven. Hy smiet syn stick oer de boarding en dêr stie ús Marcel, dy’t ek al in puck pakt hie dy’t oer de boarding flein wie. Dat wie hiel bysûnder.”

Lenssen is een grootheid bij de Friese ploeg met toppers als Larry van Wieren, Jack de Heer, Leo Koopmans, Brian de Bruijn en Jan Janssen. Hij is een van de beste goalies die de club gehad heeft, iemand die vaak met kunst en vliegwerk zijn ‘kooi’ schoonhoudt. Zoals met het nationale team tijdens de Winterspelen van Lake Placid in 1980 met negentig safes tegen de VS en in het Europacupduel met het schier onklopbare CSKA Moskou. Daarin krijgt Lenssen in de eerste twee periodes liefst 68 schoten te verwerken. Hij capituleert slechts één keer.

Walking football

,,Ik ha ek in pear kear mei myn sweager nei it iishockey yn Nijmegen west, as Flyers dêr spylje moast”, vertelt Volbeda, die tegenwoordig een seizoenskaart heeft bij sc Heerenveen. Daarnaast is hij een liefhebber van walking football, al ligt dat ‘football’ momenteel even stil. En de Sexbierumer is al 35 jaar kaatstrainer en actief bij OKK Bitgum, bij Kaatsschool Peter Rinia en KV De Eendracht in Harlingen. ,,Ik bin opgroeid mei it reedriden, keatsen en fuotbaljen. Ik ha sels altyd keatst en ha lêsten noach nei de kop fan ’e Ofslútdyk west om te reedriden. En it gong och sa lekker.”

In de rubriek Sportsouvenir komen mensen aan het woord die in het verleden een sportsouvenir hebben gekregen of bemachtigd en een bijzondere herinnering hebben aan dat moment. Ben u ook in het bezit van zo’n sportsouvenir en wilt u daarover vertellen, mail dan naar: [email protected]

Nieuws

Meest gelezen