Stöve: frontsoldate van het vrouwentennis

De kans dat de 125e editie van het graskampioenschap bij de vrouwen op Wimbledon, dat maandag begint, wordt gewonnen door een Nederlandse tennisster is klein. Slechts één keer eerder bereikt een landgenote de eindstrijd in het enkelspel. Dat is Betty Stöve, die in 1977 de finale verliest van de Britse Virginia Wade. Haar grootste zege boekt ze echter buiten de baan, waar de Nederlandse frontsoldate met collega’s met succes vecht voor gelijke rechten voor het vrouwentennis.

De Nederlandse tennisster Betty Stöve na de verloren finale op Wimbledon in 1977 tegen de Engelse Virginia Wade (r).

De Nederlandse tennisster Betty Stöve na de verloren finale op Wimbledon in 1977 tegen de Engelse Virginia Wade (r). Foto: ANP

Stöve is zonder twijfel de beste tennisspeelster die Nederland ooit heeft gehad. Ze wint liefst tien grandslamtoernooien, waarvan zes in het vrouwendubbel en vier in het gemengd dubbel, en behoort in de jaren zeventig tot de absolute top. Haar vader legt haar carrière vanaf het eerste begin vast op film en dat unieke beeldmateriaal is door Andere Tijden Sport gebruikt om een portret te maken van het Rotterdamse meisje, dat uitgroeit tot de eerste tennisvedette in ons land.

In 1977 staat Stöve daadwerkelijk als eerste Nederlandse in de eindstrijd en krijgt de kans om dat te bekronen met het winnen van de enkelspeltitel op dat ‘heilige’ gras van Wimbledon. Nadat ze Martina Navratilova in de kwartfinales verslaat, rekent de Nederlandse in de halve finale af met de Engelse publiekslieveling Sue Barker. Maar in de eindstrijd tegen Wade moest Stöve zich na een 1-0 voorsprong in sets gewonnen geven. ,,Het breekpunt was de zevende game van de tweede set. Dan kom je in een neerwaartse spiraal terecht en daar kom je niet meer uit.”

Tijd om te treuren is er niet, want na de verloren finale moet Stöve ook nog aantreden voor de damesdubbelspelfinale (met Navartilova) en de mixed-dubbelfinale (Frew McMillan), die overigens ook verloren gaan. ,,We waren het beste dubbel dat jaar, maar zij waren beter”, zegt Navratilova. ,,Het lag alleen aan mij”, bekent Mcmillan schuldbewust. ,,Na de derde verloren finale heb ik een bad genomen gevuld met tranen”, vertelt Stöve, die wordt opgewacht door 250 Britse tennisfans, die haar uren later troostend uitgeleide doen met het lied: For she’s a jolly good fellow.

Betty Stöve wordt dat jaar gekozen tot sportvrouw van het jaar. Een troostprijs waar de tennisster heel blij mee is. ,,Het is heel speciaal dat je die prijs krijgt. Je wint hem niet, maar je krijgt hem.” Billie Jean King reikt de prijs ten overstaan van vele vrouwelijke collega’s uit aan de ,,big girl from a small country” . Dat heeft plaats in de Verenigde Staten waar Stöve sinds 1972 verblijft. ,,Als je beter wilt worden moet je tegen de beste speelsters spelen, om daarvan te leren.”

Het is nota bene tabaksproducent Philip Morris, die het vrouwentennis de hand reikt met de Virginia Slims toernooien, tennistoernooien voor vrouwen, die veel media-aandacht krijgen en veel publiek trekken. In 1973 leidt dat tot de oprichting van de Women’s Tennis Association (WTA), met King als voorzitter en Stöve als penningmeester. ,,Zo konden we onze eigen beslissingen nemen en bepalen hoe we het prijzengeld verdeelden”, zegt Stöve.

Grote ambassadeur

,,Met alles wat ze op en buiten de baan heeft gedaan is ze een grote ambassadeur geweest voor Nederland”, vindt Billie Jean King. ,,Ze is een grote inspiratiebron en een echte doorzetter. Als ze iets wil, dan zorgt ze ook dat het gebeurt.” Het duurt uiteindelijk tot 2007 alvorens Wimbledon en Roland Garros het prijzengeld voor mannen en vrouwen gelijk trekken. Venus Williams bedankt na het winnen van Wimbledon Stöve c.s. voor hun jarenlange strijd voor gelijke rechten van de vrouw. ,,We geloofden erin en hebben er voor gevochten. Zij hebben gekregen, waarvan wij droomden”, aldus King.

Nieuws

menu