Dit artikel is vandaag gratis

Ook St. Annaparochie maakt de overstap van het zondag- naar het zaterdagvoetbal

Spelmoment uit de wedstrijd St. Annaparochie - ONB (in het blauw) op 6 oktober 2014. Beide clubs maken de overstap van het zondag- naar het zaterdagvoetbal. ONB doet dat deze zomer, St. Annaparochie volgend jaar zomer. Foto: Anne van der Woude

Voetbalvereniging St. Annaparochie speelt vanaf het seizoen 2023-2024 in het zaterdagvoetbal. Dat heeft het bestuur zaterdag bekend gemaakt.

Steeds meer Friese clubs maken de overstap van het zondag- naar het zaterdagvoetbal. Deze zomer zijn het er tien: FVC, LAC Frisia 1883, GAVC, Heerenveen, VC Trynwâlden, SF Deinum, De Wâlden, ONB, Boornbergum ’80 en SV Donkerbroek. St. Annaparochie komt komend seizoen uit in de zondag tweede klasse. Als het zich daarin weet te handhaven stroomt het in het seizoen 2023-2024 op datzelfde niveau in het zaterdagvoetbal in.

Op de website van de club schrijft het bestuur het volgende: ,,Onlangs heeft het bestuur aangegeven dat er een inventarisatie gemaakt zou worden om te kijken naar de gewenste speeldag voor het eerste en tweede herenteam. Beide teams spelen net als voorgaande jaren dit seizoen op zondag. Doordat steeds meer verenigingen de overstap maken naar de zaterdag en we tevens merken dat het steeds moeilijker wordt om een representatief team op de been te brengen op de zondag, heeft het bestuur samen met de VTC een enquête gehouden onder de spelers van beide seniorenteams en de JO19 om te kijken waar de voorkeur ligt van de spelers. De resultaten van de enquête zijn inmiddels binnen en het bestuur heeft vrijdagavond hierover vergaderd.

Het resultaat is dat er een overduidelijke meerderheid van de spelers is die de voorkeur heeft om op de zaterdag te gaan spelen. Een kleine 75% van de spelers heeft aangegeven het liefst op de zaterdag te spelen. Bij de JO19 ligt dit percentage zelfs op 86%, maar ook bij Zo 1 en Zo 2 is er een ruime meerderheid voor een overstap van de zondag naar de zaterdag.

Dit betekent dat vv St.-Anna bij de KNVB zal aangeven dat voor het seizoen 2023-2024 de zaterdag als wedstrijddag zal gelden voor de prestatieteams bij de senioren. Er wordt dan horizontaal overgestapt, wat betekent dat de klasse waar het eerste team na komend seizoen zal eindigen, ook de klasse zal zijn waar dit team het jaar daarop zal spelen maar dan uiteraard op de zaterdag. Ditzelfde geldt voor het tweede team.”

Nieuws

menu