Filip Stevanovic is blij dat hij bij sc Heerenveen op het veld staat; 0-2 oefenwinst bij PEC Zwolle

Filip Stevanovic heeft zaterdag zijn eerste meters gemaakt in het shirt van sc Heerenveen. De achttienjarige Serviër mocht als linkerspits een helft meedoen tegen PEC Zwolle (0-2). Hij is blij dat hij weer op het veld staat.

Filip Stevanovic startte zaterdagavond als linkervleugelspeler bij sc Heerenveen in de basis tegen PEC Zwolle (0-2).

Filip Stevanovic startte zaterdagavond als linkervleugelspeler bij sc Heerenveen in de basis tegen PEC Zwolle (0-2). Foto: FPh/Mustafa Gumussu

Sinds medio vorige week is het laatste ontbrekende stempeltje gezet, is de werkvergunning rond en is Stevanovic speelgerechtigd. Tot dat moment mocht de huurling van Manchester City – die daar een contract heeft tot 2025 – officieel niets doen in dienst van de Friese club. Maar een voetballer laat zich niet kooien, zeker als hij last heeft van een niet te stillen prestatiehonger. ,,Ik ben hier gekomen om het beste in mezelf naar boven te halen en het beste van mezelf te laten zien. Dat is nodig om hier als voetballer te kunnen slagen.”

Nieuwe impuls

Stevanovic kwam al op jonge leeftijd in Belgrado terecht en maakte vanaf zijn zestiende deel uit van de hoofdmacht van Partizan Belgrado. Daar verbleef hij ook de laatste zes maanden op huurbasis, nadat City hem voor 8,5 miljoen euro had vastgelegd. Vanaf dat moment werd hij nog bijna uitsluitend gebruikt als invaller, waardoor hij zijn geboorteland ontvluchtte en op zoek ging naar een nieuwe uitdaging. Een nieuwe omgeving om zijn jonge carrière van een nieuwe impuls te voorzien. Dat werd Heerenveen.

Hij noemde in dat kader Filip Djuricic, Miralem Sulejmani en Martin Ødegaard als lichtend voorbeeld van spelers, die hun loopbaan in Fryslân een boost gaven. ,,Die hebben na hun periode bij Heerenveen flinke stappen hogerop gemaakt. Dat wil ik ook en dit is voor mij de juiste stap op het juiste moment”, zegt de Serviër, die zelfverzekerd overkomt. ,,Ik heb veel doelen en één daarvan is om op het hoogste niveau te spelen met City. Maar er zijn nog veel meer en dat hoop ik hier te laten zien.”

Te slordig

Tegen Zwolle, het voorlaatste oefenduel van Heerenveen in de aanloop naar de competitie, begon hij als vleugelspeler op links. ,,Een bewuste keuze, want we wilden hem gewoon zien spelen”, zei trainer Johnny Jansen. Ook omdat hij niet tevreden is over Arjan van der Heide en Mitchell van Bergen aan de andere kant. ,,Dat moet beter. Het is nog te slordig en hun niveau moet omhoog.”

,,Die positie past me wel”, vindt de Serviër zelf. ,,Dat is goed om te wennen en het zelfvertrouwen op te vijzelen. Maar ik kan ook centraal op het middenveld en als tweede spits uit de voeten.”

Stevanovic is handig aan de bal en kwam één keer in scoringspositie (buitenspel). En hij kreeg het vlak voor rust aan de stok met Bram van Polen. ,,Hij duwde me weg. Het was een duel om de bal en ik raakte ‘m . Niet persoonlijk”, zei hij na afloop. ,,Ik was tevreden over de teamprestatie, al was het vriendschappelijk. Ik ben fit, maar moet nog wat wennen en dan hoop ik het team met goals en assists te helpen. Eén helft was goed voor een eerste keer. Maar ik kan nog veel beter en dat hoop ik snel te laten zien.”

Blessure Bochniewicz

Een tegenvaller was het uitvallen van de Poolse centrale verdediger en aanvoerder van zaterdag, Pawel Bochniewicz, met een op het oog zware blessure. Hij verliet per brancard het veld. Positief was dat Sven van Beek een sterke en betrouwbare indruk maakte in het hart van de defensie. ,,Hij is heel ervaren en brengt rust. Daar was ik heel tevreden over”, zei Jansen, die zijn ploeg twee keer goed zag scoren (Joey Veerman en invaller Siem de Jong). ,,De uitvoering in de eerste helft was voldoende, de tweede onvoldoende.” Zaterdag wordt de oefencampagne afgesloten met het thuisduel met Lecce, de nummer 4 van afgelopen seizoen van de Italiaanse Serie B.

PEC Zwolle – sc Heerenveen 0-2 (0-1). 7. Joey Veerman 0-1, 84. Siem de Jong 0-2. Scheidsrechter: Kevin Blom.

Opstelling sc Heerenveen: Mous; Van Ewijk (87. Akujobi), Van Beek (75. Van Ottele), Bochniewicz (19. Dresevic) en Kaib; Hajal (71. Kongolo), Halilovic en Joey Veerman; Nygren (55. Van Bergen), Henk Veerman (71. Siemd e Jong) en Stevanovic (46. Van der Heide).