Doelman Sonny Stevens vindt het fijn om negentig minuten te maken met SC Cambuur

Cambuur trekt morgen opnieuw de stoute schoenen aan om ruim drie uur in zuidelijke richting te reizen om een oefenduel te kunnen afwerken. Dat heeft plaats in het Freethiel Stadion in Beveren tegen Waasland Beveren, dat sinds de degradatie van afgelopen seizoen uitkomt op het op een na hoogste niveau in België.

Sonny Stevens is blij dat hij, ondanks alle corona-beslommeringen, weer in actie kan komen met SC Cambuur.

Sonny Stevens is blij dat hij, ondanks alle corona-beslommeringen, weer in actie kan komen met SC Cambuur. Foto: Henk Jan Dijks

Het is pas het vijfde, en naar het zich laat aanzien laatste, oefenduel van de Leeuwarder eredivisionist in de aanloop naar de start van de competitie. ,,Het is sowieso fijn om richting de competitie weer eens negentig minuten te kunnen spelen. En nodig ook”, vindt doelman Sonny Stevens.

Hij stond eerder deze week in het oefenduel van zijn club met het Team VVCS, waarvoor kwalijk elf spelers van de A-selectie beschikbaar waren, voor de tweede keer in een wedstrijd onder de lat in de aanloop naar het nieuwe seizoen. ,,De tijd begint te dringen en over een dikke week moet het gebeuren”, weet ook de goalie, die de afgelopen weken in de voorbereiding twee duels vanwege een verplichte quarantaine moest laten schieten. ,,Ik ben wel twee keer negatief getest, maar daardoor miste ik wel twee wedstrijden.”

Coronagevallen

En dat is het beeld dat de laatste twee weken meer regel dan uitzondering is bij de ploeg van trainer Henk de Jong. Aanvankelijk waren het nog coronagevallen bij de tegenstander (FC Twente en FC Dordrecht), die de Leeuwarders in de voorbereiding dwars zaten. ,,We hebben het twee jaar buiten de deur kunnen houden, maar nu is het binnen”, bekende de Drachtster oefenmeester, die vorige week het oefenduel met FC Emmen annuleerde.

,,Wij zijn niet de enige club die ermee te maken heeft, want er zijn meer clubs in het profvoetbal die er last van hebben. De programma’s zijn gemaakt en dan is het vaak lastig een alternatieve tegenstander te vinden. Maar het is wel zuur, dat het zo vlak voor de start van de competitie moet gebeuren. Want je wilt geen modderfiguur slaan”, zei Stevens, die tegen Team VVCS soeverein de nul hield. Je hebt ermee te dealen en we moeten er het beste van maken. En misschien is het wel beter om het nu te hebben, dan om tijdens de competitie zes of zeven man te moeten missen.”

Verhuisd naar Het Hertje

Door corona staat de tijd een beetje stil bij de promovendus. De kleedkamer is verhuisd naar Het Hertje, spelers kleden zich thuis om en behandelingen hebben buiten plaats. Ook op de transfermarkt is het stil, wat ook te maken heeft met het tijdelijk wegvallen van technisch manager Foeke Booy. ,,Je merkt nu dat we een smalle selectie hebben. En de jongens die het virus hebben gehad, heb je ook niet één-twee-drie weer terug. Die moet je eerst weer optrainen. Het is mooi dat de beoogde basis nog een wedstrijdje kan spelen in België en weer negentig minuten in de benen heeft. We moeten er toch het beste van zien te maken.”