Dit artikel is vandaag gratis

Sven Kramer krijgt bij zijn afscheid in Thialf een koninklijke onderscheiding voor zijn 'unieke verdiensten' in de sport

Sven Kramer is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau tijdens zijn afscheid. Foto: ANP

Sven Kramer is bij zijn afscheid in Thialf onderscheiden tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De 35-jarige Heerenvener kreeg de onderscheiding van minister Conny Helder van Sport voor zijn ‘unieke’ verdiensten in de sport.

Kramer zei ,,supervereerd” te zijn en was er ook trots op. ,,Ik had deze niet zien aankomen. Ik ben heel dankbaar en hoop dat ik mensen heb kunnen inspireren en dat ze er net zoveel plezier aan beleven als ik heb gehad”, zei de schaatser, die later op zaterdag samen met Ireen Wüst een groots afscheid krijgt in Thialf.

Unieke prestaties

De minister roemde de unieke prestaties van Kramer. Hij veroverde vier gouden medailles op vijf Olympische Spelen en won 21 keer goud op de WK afstanden. Ook werd hij negen keer wereldkampioen allround en tien keer Europees kampioen allround. Kramer was in 2010 al benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Ireen Wüst, die eerder op de dag in Thialf haar laatste race reed, werd afgelopen maand bij de huldiging van de olympische medaillewinnaars in Den Haag als eerste sporter al benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau.

Nieuws

menu